Kost i overgangsalderen: Det skal du være opmærksom på

Pasta i fad | Caroline Fibæk

Er du i tvivl om hvad du skal spise i overgangsalderen? Bare rolig. Her får du kostråd og madplan til overgangsalderen fra Danmarks dygtigste hormonekspert Caroline Fibæk.

I planteriget findes et hav af stoffer, som taler direkte til dine hormoner og hjælper eller hæmmer dem i kommunikation med din krops celler. Derfor skal du spise mad, der nærer din hormonbalance.

Jeg anbefaler dig at følge den hormonhelende tallerken og de simple kostprincipper herunder. Det er konkrete redskaber, så du, med baggrund i de råd der er længere oppe i guiden, kan designe dine egne måltider.

Den hormonhelende tallerken

50% Grøntsager og bær
25% Kulhydrat (fuldkorn, kartofler, rodfrugter og frugt)
25% Protein (kød, æg, fisk, bønner, tofu)

De hormonhelende kostprincipper

Spis fibre dagligt 30-40 g (fx chia, hørfrø, nødder, kerner, frugt, grøntsager)
Spis 600-1000 gram grøntsager om dagen
Drik 2 liter vand
Spis økologisk så meget som muligt
Spis, når du er sulten. Stop, når du er mæt

Madplan i overgangsalderen

Morgenmad
Vafler menopause
Phyto granola – spises på sojayoghurt
Kikærte cups

Frokost
Frokostplatte
Cecina galette
Laksesalat

Aftensmad
One Pot Linsepasta
Laksetærte
Boller i karry

 

Læs også
Guide: Få hjælp til overgangsalderen
Undgå insulinresistens og vægtøgning i overgangsalderen
Overgangsalder og stress
Sådan passer du på hukommelsen i overgangsalderen
Protein i overgangsalderen

 

/ Caroline Fibæk

 

Hjælp i overgangsalderen

Er dine gener mere end du selv kan overskue, eller har du svært ved at afgøre, hvad er det rigtige for dig. Så er det masser af hjælp og vejledning at finde her
Her kan du også finde hjælp og vejledning om HRT – Hormone Replacement Therapy også kaldet MRT – Menopause Hormone Therapi.

Caroline Fibæk
Caroline Fibæk

Specialist i det kvindelige hormonsystem og Functional Medicin. Grundlægger af HormonKuren og Institut for Komplementær Hormonterapi.

Læs mere