Mad, der driller

Glutenintolerance | Fødevareintolerance

Har du mistanke om, at der er fødevarer, som du ikke kan tåle? Måske bliver du enormt sløv, sidder meget på toilettet eller slår ud på huden. I denne artikel zoomer vi ind på fødevareallergi og overfølsomhed.

Mad påvirker os vidt forskelligt. Nogle mennesker reagerer, når de spiser bestemte fødevarer. Det kan være en allergisk reaktion, ubehag eller noget helt tredje. Det er ofte helt almindelige og hyppigt brugte fødevarer som hvede og mejeriprodukter, der kan frembringe reaktioner. Symptomerne og alvorligheden af disse er individuelle, og det er nødvendigt, at man reagerer, hvis man får en allergisk reaktion.

Hvorfor får man fødevareallergi

Der kan være mange årsager til at en fødevareallergi udløses. Det kan være traumer, svagt immunforsvar, fordøjelsesubalancer, følelsesliv mv. Måske du aldrig har kunne tåle den pågældende fødevare men på grund af eksempelvis dit nuværende følelsesliv, har kroppen ikke længere overskuddet til at ’overkomme’ det og du begynder at få ubehag. Det er et godt eksempel på at sundhed er som gynger og karruseller – kroppens totale ressourcer fordeles på alt, hvad vi tilbyder den. Derfor taler vi altid ind i High on Life 365, hvor du kommer hele vejen rundt om din sundhed på forskellige parametre. Her får du et overblik over typiske fødevarer man bliver allergisk overfor, og hvordan du kan leve uden:

1. Glutenallergi og glutenintolerans

Cøliaki, også kaldet glutenintolerans, er en kronisk tarmsygdom, der gør, at man ikke kan tåle proteinet gluten. Hvedemel og flere andre kornsorter indeholder dette protein, og derfor må man ofte ty til andre råvarer, hvis man f.eks. skal bage glutenfrit. I stedet for at købe glutenfrie alternativer til hvedemel, kan du med en Vitamix tørkande nemt lave dit eget glutenfri mel - det vil din mave blive glad for. Selvom man ikke har cøliaki, kan man godt føle ubehag og oppustethed ved at spise gluten og derfor stile mod at undgå det i sin kost. Vi gør vores bedste for at lave lækre opskrifter, der ikke indeholder gluten.

2. Laktoseintolerans

Nogle undgår gerne mejeriprodukter, der blandt andet indeholder laktose og mælkeprotein, som nogle har intolerance eller allergi overfor. Der kan være flere grunde til, at man undgår mejeriprodukter. Hvis man har mælkeallergi, kan man ikke tåle det protein, der er i mejeriprodukter, og hvis man er laktoseintolerans, har man ikke nok af enzymet laktase i tarmen. Det betyder, at laktose ikke spaltes, hvilket kan give ubehag, men det er ikke farligt. Heldigvis kan mejeriprodukter ofte erstattes af plantebaserede alternativer. Du kan med en Vitamix lave dine egne plantebaserede drikke. Vi bestræber os altid på, at vores opskrifter kan bruges af dig, der gerne vil undgå mejeriprodukter.

3. Når du ikke kan tåle æg

Æg indeholder mange forskellige proteiner - både i blommen og i hviden. Disse proteiner kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg. I bagværk kan moset frugt, hørfrø eller HUSK ofte erstatte æg.

4. Natskygge intolerance

En lidt mindre kendt fødevaregruppe, som kan drille, er natskyggefamilien. Nogle af natskyggens medlemmer findes vildt i naturen, men faktisk er nogle af vores mest kendte grøntsager også en del af familien - nemlig kartoffel, rød peber, tomat, chili og aubergine. Så driller natskyggefamilien dig, kan der være stor sandsynlighed for, at du bliver eksponeret for dens familiemedlemmer dagligt.

5. Krydsallergi, den skjulte synder

Mange danskere lider af allergi for f.eks. græs, men det er måske ikke alle, der ved, at man så også kan få en allergisk reaktion af appelsin, tomat og peanuts. Denne reaktion opstår, når kroppen ikke kan skelne mellem de allergener, som optræder i vores omgivelser og i vores fødevarer. Herunder får du et overblik over kendte krydsallergier. Det betyder ikke, at du skal undgå følgende fødevarer – hvis du ikke reagerer på dem, kan du fortsat indtage dem. Bemærk at listen ikke er udtømmende, men vejledende:

Birkepollen:

  • Blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pærer, æbler.
  • Gulerod, kartoffel, krydderurter, selleri, tomat.
  • Cashewnødder, hasselnødder, kokosnød, mandler, paranødder, peanuts, valnødder.

Græspollen:

  • Appelsin, melon.
  • Bønner, kikært, linse, selleri, tomat.
  • Peanuts.

Bynkepollen:

  • Banan, melon.
  • Grøn peber, gulerod, pastinak, selleri.
  • Kamille, krydderurter, persille, solsikkefrø.

Sådan tester du, hvilken mad du ikke tåler

Har du udslæt, tynd mave eller følelsen af at bo i en osteklokke – så er step 1 at finde ud af, hvilke fødevarer der driller dig. Nogle tests kan du få taget ved lægen, men du kan også teste dig selv ved hjælp af en eliminationsdiæt. Helt lavpraktisk er det en udelukkelsesdiæt, hvor du udelukker alt uhensigtsmæssigt og fødevarer under mistanke fra kosten i 4-6 uger. På den måde giver du kroppen ro og en ren tavle at arbejde på, når du begynder at introducere én fødevare ad gangen. Optimalt introducerer du kun én fødevare i ugen, da der kan gå op til 72 timer, inden du vil opleve en eventuel reaktion.

Tag kampen op mod fødevareintolerance og allergi

Det vigtigste er, at du mærker efter i din egen krop. Hvad der er rigtigt for andre, er måske ikke rigtigt for dig. Prøv kræfter med en udelukkelsesdiæt, som beskrevet herover. Spørg din læge eller opsøg anden professionel hjælp. Når du har fundet svaret, så er løsningen naturligvis at holde dig fra den pågældende fødevarer – og derudover lytte til lægens råd.

Ting du derudover selv kan gøre:

  • Spis så allergivenlig en kost som overhovedet muligt, det gør du ved at undgå de omtalte fødevarer – især mælkeprodukter og gluten. Husk, at vores opskrifter kan filtreres, så der f.eks. kun vises opskrifter, der ikke indeholder gluten og mejeriprodukter
  • Fjern alt det unødvendige og især mad uden labels. Det kan du læse om her
  • Drik din daglige smoothie og juice. Det er din ultimative genvej til letfordøjelig næring direkte til alle dine celler. Husk på at din kost er byggematerialer, som din krop bruger til at lave hud, hår, knogler, slimhinder mm. Læs om fordelene ved juice og smoothie her
  • Studér High on Life 365, udfyld energihjulet og undersøg om der er områder i dit liv, du med fordel kan arbejde med. Find energihjulet her.

Læs også artiklen: Vores lyst ligger i tarmen