Alt du skal vide om blomkål

Alt du skal vide om blomkål

Vidste du, at vi ofte bruger blomkål i vores smoothies, is, salater, omeletter, bagværk, sauce, vafler mm.? Det er der mange grunde til, og i denne artikel kan du læse hvorfor vi anbefaler, at du bruger (mere) blomkål i din madlavning og i smoothies.

En sommer grøntsag fyldt med næring

Blomkål er i sæson hen over sommer og tidligt efterår, så vi anbefaler at du i disse måneder går amok i den lækre grøntsag. Vær opmærksom på, at danske blomkål, som vi foretrækker, smager af mere end importerede på grund af den korte transporttid. Hvis du er vant til importerede, der næsten ikke smager af noget, så vil du måske blive overrasket over den nøddeagtige smag, blomkål har. Når du koger blomkålen, bliver smagen mere sød. Blomkål har et højt indhold af kostfibre, folat og vitamin C og K, samt er det en kilde til blandt andet kalium. Blomkål kan faktisk holde sig på køl i op til en måned i en plastikpose. Dog må den ikke opbevares med tomater, æbler og citrusfrugter, da disse råvarer udskiller ethylen, som får andre grøntsager til at modne hurtigere og dermed forkorte blomkåls holdbarhed.

En alsidig grøntsag

Du kan bruge blomkål til rigtig mange ting - og den kan spises både rå og tilberedt. Her hos High on Life er det en fast bestandel af madplanen i flere former. Og ikke kun som den klassiske maskeret blomkål eller blomkålsgratin. Det kan være som blomkåls hotwings, som et sprødt element i salater, som hovedbestanddel i en cremet suppe, som ekstra tilførsel af grøntsager i din smoothie eller som et ekstra element i bagværk og is. Mulighederne for brugen af den milde, søde og let nøddeagtige grøntsag er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Stivelsen i blomkål er også super til at jævne. Så blend gerne blomkål i din næste sauce eller pastacreme.

Se alle vores lækre opskrifter med blomkål lige her.

Hvis du ikke har blomkål i dit køleskab, så kan det ofte skiftes ud med andre kåltyper som hvidkål, broccoli, savoykål og spidskål.

Blomkål i flere farver

De fleste kender nok blomkål som den hvide grøntsag med en masse buketter og grønne blade. Men blomkål findes faktisk også i gule, grønne og lilla versioner. Hvis du dyrker disse eller finder dem i supermarkedet, så er det virkelig et fedt element til din suppe eller salat. Mange har nok ofte (desværre) spist udenom bladene på blomkålen. Men de kan sagtens spises. Put dem i din slow juicer, hak dem fint i din salat, steg dem på panden eller put dem i en gryderet eller suppe. Smid dem endelig ikke ud - og husk også at bruge stokken. Vær grundig med din rensning af blomkål, da der kan gemme sig små dyr og jordrester blandt det bølgede landskab, som blomkålen er. Put eventuelt blomkålen i saltvand i 10 minutter, så plejer de skjulte beboere at titte frem.

Blomkålsris - en genistreg

Kender du blomkålsris? Det er egentlig blot helt finthakket blomkål blendet med lidt vand i en blender, som ofte bruges som en erstatning for ris. Udover at bruge blomkålsris til madlavning kan du også bruge blomkålsris i din smoothie. Det gør vi ofte for at få lidt flere “usynlige” grøntsager i vores smoothie. Det er super smart, fordi det ikke misfarver din smoothie eller bidrager med meget smag. Du kan også købe blomkålsris på frost i supermarkedet, hvis du ikke vil lave det selv - selvom det er meget ligetil. Så vi vil anbefale, at du prøver at pifte din smoothie op med blomkålsris for (endnu) flere grøntsager fremover. 

Se her, hvordan du kan lave dine egne blomkålsris på Vitamix.