Alt du skal vide om hyben

Alt du skal vide om hyben

Vi er vilde med hyben, for de er forholdsvis neutrale både i smag og farve, når de kommer i vores smoothie. Her har vi samlet alt, du skal vide om hyben.

Masser af C-vitamin i hyben

Hyben er en af de bedste danske kilder til C-vitamin. Faktisk er der op mod 425 mg i 100 gram hyben. Tilsvarende er der cirka 50 mg i 100 gram appelsin. Den er derfor fyldt med super power til dine smoothies. Udover at den er supersund, så er den jo også gratis. Det eneste, den kræver af dig, er tid til at plukke. Men også her har hyben et kæmpe forspring, frem for f.eks. havtorn. For du får plukket en stor volumen på bare én time.

Alle hyben kan spises

Hyben er en op til 1,5 meter høj busklignende plante, hvis piggede grene gror direkte fra jorden. I juni sætter den smukke pink eller hvide blomster, som du også kan bruge til madlavning f.eks rosensukker eller tørre dem til te. Hyben kan ikke forveksles med andre planter, du kan nemlig spise alle danske roser og frugter. Prøv vores opskrifter med hyben her.

Find hyben ved stranden

Du finder hyben ved stort set alle danske kyster eller sommerhusområder. Det er næsten ikke muligt at køre forgæves, hvis bare du kører mod vand. Hyben opfattes som en invasiv plante. Så du laver faktisk også lidt naturpleje, mens du får frisk luft og samler vinterforråd.

Høst hyben i august

Det er forskelligt, hvornår hyben modner. Det afhænger naturligvis af vind og vejr. August er et godt tidspunkt at holde øje, men du kan være heldig at finde dem helt fra juli og ind i oktober måned. Men én ting, der er sikker er, at det er godt at plukke dem, så snart de bliver orange. På den måde undgår du for mange orm i frugterne. Men fortvivl ikke, hvis der er. For som Mads Bo altid siger: "Det betragter jeg bare som et ekstra protein tilskud".

Fordelene ved hyben

Hyben har et højt indhold af C-vitamin, som har indflydelse på immunforsvaret. Derfor blev den i gammel tid ofte brug som vinter mikstur. Hyben er også traditionelt brugt til at vedligeholde sunde og fleksible led. Mange fortæller at kroppen værker mindre, og de får en oplevelse af bedre velbefindende i krop og led, når de indtager hyben.

Hybenkerner kan spises

Hybenkernerne gemmer på masser af lækre olier, derfor blender vi altid kernerne med i vores smoothies. Det sparer os også en masse arbejde med at skrabe korn ud. Har du en kraftig blender (f.eks. en Vitamix), er det intet problem, og kernerne bliver pulveriseret fuldstændig. Har du en almindelig blender, er det en god idé først at blende de hele hyben med en smule vand, så du får pulveriseret kernerne bedst muligt.

Spiser du hyben friske i eksempelvis salat, skal du fjerne kernerne, så de ikke klør i halsen.

Hvis du foretrækker at tage kernerne ud, kan du skrabe dem ud med teske. En anden metode er at skære dem i halve og fryse dem ned i en stor pose. Når frugterne er frosne, kan du give dem en ordentlig rystetur og langt de fleste kerner vil falde ud.  

Alt dette kan du lave med hyben

Vi elsker at bruge hyben i vores smoothies. Heldigvis kan hyben nemt fryses, så derfor ryger der posevis i vores kummefryser. Du kan også lave marmelade, chutney, te, suppe, salat, bagværk og meget mere.

Er du den heldige ejer af en dehydrator kan du lave lækre hybenskaller. Det er en fremragende måde at opbevare hyben, hvis du ikke har så meget plads i fryseren. Skallerne kan du lave hybenpulver af, bruge i te eller koge dem til marmelade.

Vil du gerne læse mere om at samle vilde urter, frugter og bær, kan du finde god hjælp i bogen "Urtelykke". Se den bogen "Urtelykke" her.