• Fragt kun 39 DKK
 • Fri levering fra 999 DKK

Ingen mavesyre - ingen ’dørmand’. Mavesyre minder på mange måder om et slags sikkerhedsværn, der passer på, at der ikke kommer uventet besøg i vores organisme. Har vi for lidt mavesyre, står hoveddøren med andre ord på vid gab. Læs alt om mavesyre og hvad du selv kan gøre her.

Kort fortalt om mavesyre

Mavesyren skal ikke kun sikre maksimal optagelse af næringsstofferne men også uskadeliggøre mikroorganismer, bakterier, svamp, parasitter og deres æg. Af denne ene grund ønsker jeg at værne om min mavesyre. Symptomer på for lidt mavesyre kan være træthed efter måltider, oppustethed og bøvsen, hårtab - og grå hår - ildelugtende afføring, diarré og forstoppelse, intolerance- og allergiproblemer, modtagelighed over for alle typer infektioner inkl. virus, svamp, bakterier og parasitter samt mangel på en lang række vitaminer og mineraler som f.eks. B-vitaminer, folinsyrer, jern, kalk, magnesium, zink, kobber og mangan. Som følge af den dårlige optagelse af næringsstofferne, kan en lang række andre udfordringer vise sig i form af astma, psoriasis, eksem, knogleskørhed, osv. Optagelsen af kalk kan eks. svinge fra 15 %-45 %, alt afhængigt af niveauet af din mavesyre.

For lidt mavesyre - en overset lidelse

Et seriøst men normalt problem er, at mennesker med for lidt mavesyre ofte diagnosticeres som om, de havde for meget mavesyre. Mange af symptomerne er nemlig de samme. Det betyder, at folk som har for lidt mavesyre, og som f.eks. oplever sure opstød eller halsbrand, ofte behandles med syreneutraliserende medicin, hvilket er intet mindre end katastrofalt. Ved for lidt mavesyre tømmes maven ikke korrekt. Det fører til, at delvist fordøjede kulhydrater og proteiner bliver presset op i spiserøret – et ubehageligt problem, som mange læger desværre fejlagtigt diagnosticere som for meget mavesyre.

Test din mavesyre med rødbedetesten

Du kan få en ide om, hvorvidt du mangler mavesyre ved hjælp af rødbedetesten. Tag 120 ml friskpresset rødbedesaft og bland den med samme mængde vand, og drik det sammen med lidt protein (f.eks. æg, tun, mandler eller gedeost). I de følgende 2-3 timer samler du din urin i en gennemsigtig beholder. Ud fra farven, om den er rød, lyserød eller normalt lysegul, kan du se resultatet. Mavesyren nedbryder normalt den røde rødbedefarve, så hvis urinen er rød eller lyserød, tyder det på mangel på mavesyre. For at være helt sikker, vil jeg dog altid anbefale at kontakte egen læge og fortælle personen om dine formodninger. 

Spis mavesyre som kosttilskud

En anden simpel, og måske endnu bedre måde at teste mavesyreniveauet på, er ved at tage et tilskud af mavesyre, også kaldet Betain HCL. Start med at tage 1 tablet til dit måltid. Brænder det i halsen, eller mærker du en varm følelse i maven efter 15 minutter, så er dit mavesyreniveau i top. Kan du ikke mærke noget ved 1 tablet, så prøver du med 2 til næste måltid, 3 til det efterfølgende måltid. Sådan fortsætter du, til du er på maks. 6 tabletter. Når du så efter en periode begynder at mærke, at det brænder, sættes dosis ned med 1 tablet. Og sådan fortsætter du, ligeså længe din krop har brug for det. Dette er ligeledes en meget simpel behandling af problemet. På samme måde som med rødbedetesten, vil jeg igen anbefale at gøre ovenstående i samarbejde med egen læge.    

Grunden til for lidt mavesyre

Der kan være mange grunde til for lidt mavesyre. Normalt aftager koncentrationen med alderen, men overspisning og mad med for meget sukker, fedt og protein kan slide på paritalcellerne, som er de celler, der producerer mavesyre. Stress er ligeledes en dræber af mavesyre.

Uanset om du har for lidt eller for meget mavesyre, er det min erfaring, at grønne juicer og smoothies også har en rigtig god effekt. Når bladgrønt og grøntsager er blevet blendet eller presset, bliver det ekstremt nemt for kroppen at optage de mange fine næringsstoffer. Jeg kalder det for ’cellemad’. Zink, som er særlig vigtig for at kunne danne mavesyre, bliver pludselig meget nemmere at optage. Af samme grund vil jeg derfor mene, at folk, der begynder at drikke grønne juicer og smoothies, får 

 • en langt bedre optagelse af næringsstoffer
 • mindre risiko for parasitter og infektioner
 • nemmere ved at komme over allergier
 • forbedret sundheden generelt. 

Som du kan se, er en stærk mavesyre af overordentlig vigtig karakter. Ud over at drikke grønne juicer og smoothies kan du støtte fordøjelsen ved at tage dig tid til at tygge maden grundigt, når du spiser 'fast føde'. Foruden vigtigheden af en stærk mavesyre, kan jeg anbefale at booste dine tarmflorabakterier med f.eks. probiotika. 

God råd til for meget mavesyre

 • Undgå at drikke vand under måltider, da det fortynder mavesyren 
 • Undgå at indtage ekstremt basisk vand eller andre former for pH-dråber, da det neutraliserer mavesyren 
 • Spis små og hyppige måltider 
 • Rødbeder og rødbedesaft, der indeholder betain, kan være en god hjælp ved for lidt mavesyre 
 • B3-vitamin fremmer produktionen af mavesyre 
 • Spis og drik bitterstoffer fra f.eks. rucolasalat, mælkebøtteblade eller skvalderkål 
 • Kamille har en god virkning på mavesyreproduktionen 
 • Drik vand med citronsaft mellem måltiderne 
 • Spis krydderier som ingefær, chili, cayennepeber og hvidløg 
 • Drik en kop grøn te under eller efter hvert måltid

Hvis din mave går fuldstændig i stå, og du bliver oppustet som en ballon, skal du vide, at der ikke findes noget bedre end toiletrens... undskyld, jeg mener cola. Cola har en ekstrem ætsende evne, der kan hjælpe med at nedbryde alt. Hos Peugeot i Viborg, hvor jeg er uddannet automekaniker, brugte vi eksempelvis cola til at løsne indsprøjtningsdyser, som var rustet fast. Af samme grund er det bestemt ikke noget, jeg vil anbefale at drikke hver dag. Cola må ses som en nødplan, når alt andet glipper.

Læs også artiklen: Din tarmflora er vigtigere end du tror.

Relaterede produkter