Til efteråret er græskar at se alle vegne - både som pynt med lys i, men også i drikkevarer, kager, supper og meget mere. Denne artikel hjælper dig til, hvordan, hvorfor og hvornår du kan bruge græskar i madlavning.
Hokkaido græskar - en genial spise
I Danmark er hokkaido græskar i sæson i september til frosten kommer. Hokkaido græskar er en kilde til vitamin A, B6, B9, C, E, K folsyre, betakaroten, calcium, magnesium, jern, kalium og fosfor. Derudover indeholder det også kostfibre. Du kan altså med fordel bruge græskar i din madlavning - både i det søde og salte køkken. Græskar skal helst opbevares mørkt, tørt og køligt. Dette gør, at de kan holde op til 2 måneder. Hokkaido græskar smager mildt og sødligt og har fast frugtkød. Hokkaido græskar fås i både orange eller grøn, så du kan altså variere dine retter med flere farver og typer af græskar.
Du kan finde lækre retter og salater med græskar her.
Spis skrællen på græskar og rist græskarkernerne
Du kan sagtens spise skrællen på græskar - så længe det er økologisk! Det er blot vigtigt, at du vasker det godt for jordrester. Det gør det meget nemmere at bruge i madlavningen, og det bidrager til endnu flere vitaminer og mineraler. På den måde undgår du også madspild. Udover at spise skrællen, kan du også gemme græskarkernerne. Vask dem, tør dem og rist dem, så har du dine egne hjemmelavede, ristede græskarkerner. Det er et perfekt sprødt element til skønne salater. Du kan tørre græskarkernerne i en dehydrator.
Græskar i smoothie
Du kan bruge græskar i smoothie. Det anbefales dog at bruge kogt (til det er mørt), afkølet græskar til dét formål. Du kan både bruge butternut squash, hokkaido græskar eller dit yndlings græskar i smoothies. Græskar kan fryses, men konsistensen ændrer sig lidt. Det gør dog ikke så meget, når du skal bruge det i smoothies. Derfor kan du fylde fryseren med kogt græskar eller græskarpuré i efteråret, så du kan lave smoothie med græskar hele året rundt. Græskarpuré bidrager med en lækker, cremet konsistens. Derfor er det også godt at bruge i smoothiebowls for mere fylde. Vi har lavet en super lækker opskrift på cremet pumpkin pie smoothie med varme krydderier og græskarpure. Den er et hit blandt vores smoothievenner i Facebookgruppen “Smoothie365”.
Sundere pumpkin pie
Vidste du, at man også kan bruge græskar i bagværk? I USA spiser man ved høsttid desserttærten pumpkin pie, der er en krydret græskarbaseret tærte. Hos High on Life har vi lavet et sukkerfrit alternativ til den populære kage. Kagen er både uden sukker og glutenfri, da tærtebunden er lavet af kikærter. Find opskriften på den glutenfri pumpkin pie uden tilsat sukker her.
Se alle vores opskrifter med græskar her.