• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

En sund fordøjelse er fuldstændig afgørende for et langt og vitalt liv.

Det vi spiser skal nedbrydes af mavesyren, og brugbare næringsstoffer skal optages via tarmslimhinden. Undervejs skal maden bearbejdes i tarmen. Én af de ting, som påvirker vores fordøjelse allermest, er den delikate balance mellem de mikroorganismer, bakterier og svampe, der befinder sig i mave-tarm-kanalen - også kaldet tarmfloraen.

Oluf Borbye Pedersen

En tarmflora, som er ude af balance, kan have betydning for udvikling af en lang række sygdomme, inkl. autoimmune sygdomme som gigt, inflammation, tarmsygdomme mv. Der er stor enighed om, at inflammation er involveret i stort set alle velfærdssygdomme, men hvad de fleste ikke er klar over er, at inflammation ofte opstår på grund af ubalance i tarmfloraen.

Vi har trillioner af bakterier i tarmen, eller rettere burde have. Både dansk og international forskning viser nemlig, at hver fjerde dansker har foruroligende få tarmbakterier. En af de danske forskere, Oluf Borbye Pedersen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, sammenligner vores bakterier i tarmen med en regnskov. Ifølge ham har vi brug for en så stor mangfoldighed som muligt. Og ikke nok med at en fjerdedel af alle danskere har færre bakterier, de har samtidig også færre bakterietyper og en overvægt af de bakterier og svampe, der skaber inflammation og betændelsestilstande i kroppen.

Forebyg ubalance i din tarmflora

Tyndtarmen er tre til fem meter lang og har en overflade på størrelse med to tennisbaner. Denne overflade udskiftes hver femte dag og skulle meget gerne være belagt med mælkesyrebakterier for at beskytte tarmslimhinden og sikre en optimal optagelse af vitaminer og mineraler. Selvfølgelig har det, vi spiser, en gevaldig indflydelse på tarmfloraen, men vi må ikke glemme, at tanker, følelser og ikke mindst stress også kan have en effekt på denne delikate balance. Derfor handler det om at sætte ind på flere områder.

Mælkesyrebakterier udgør den måske vigtigste og mest talrige gruppe af bakterier, som findes i tarmen. De er super vigtige, og du kan booste mængden på flere måder. Den billigste er ved at gå i køkkenet og lave dine egne mælkesyregærede grøntsager. Det er ikke alle der får det gjort, men der findes heldigvis gode tilbud i helsekosten. Der findes også flere og flere gode bøger om emnet, så det er nemt at komme igang selv. Der findes også en genial smutvej, nemlig mælkesyrebakterier, også kaldt probiotika, som kosttilskud. 

Antibiotika er det modsatte af probiotika, og det har en negativ effekt på tarmfloraen. Af samme grund skal en penicillinkur altid opfølges af en to måneders probiotikakur, så vi kan få genoprettet det optimale miljø.

Frugt og grøntsager er slik til din tarmflora

Fibre fra frugt, grønt og fuldkorn er super vigtige for din fordøjelse. De fremmer fordøjelsen, nærer dine bakterier og tarmslimhinde. Men de hjælper også med at komme af med gamle affaldsstoffer, brugte hormoner osv. Mangler du de gode mælkesyrebakterier, som skal bruges til at bearbejde fibrene med, kan en fiberrig kost gøre mere skade end gavn. Derfor er det altid en god ide at tilføre probiotika, når du starter din grønne livsstil. Så sikrer du dig at det bliver en fordelagtig koloni, du fodrer.

Gode råd til en god tarmflora

  • Drik en daglig smoothie med mindst 50% grøntsager
  • Anret din mad så den ser smuk og indbydende ud. Fordøjelsen starter ved synet af maden. 
  • Undgå stress og tyg maden grundigt. 
  • Undgå at drikke vand en time før og efter måltidet, da det fortynder fordøjelsesvæskerne.
  • Skriv kostdagbog for at finde frem til eventuelle ting der irritere din fordøjelse.
  • Drik 2-3 liter vand dagligt.

Læs mere om dit mave/tarm system 'Mavesyre - en god ven af huset'

Relaterede produkter