Sådan kommer du i gang med at juice

Sådan kommer du i gang med at juice

Har du også hørt, hvor godt det er at få friskpresset juice? Og er du fuld af motivation til at starte en ny grøn livsstil. Men hvor starter du og hvordan kommer du i gang med dit juiceliv? Vi har samlet vores bedste tips i denne trin for trin guide.

1. Find dit hvorfor

Første step for at få en god juicevane er at finde dit ’hvorfor’, og hvad der motiverer dig. De fleste af os har styr på hvad og hvordan. Problemet for mange er bare at få det gjort. Her mangler dit hvorfor. Dit hvorfor giver dig krudt i røven til at opnå det, du sætter dig for! Det får dig til at bevæge dig ud i regn og blæst, rengøre din juicemaskine eller bruger 5 minutter på at blende en grøn smoothie. Uden dit hvorfor er det svært at finde motivationen for rent faktisk at få det gjort. Se videoen med Mads Bo her og bliv klogere på, hvordan du finder dit hvorfor. 

2. Forstå effekten af friskpresset juice

Friskpresset juice er en genial genvej til mere frugt og grønt i hverdagen. Vel at mærke i rå og uspoleret form! Ved at drikke friskpresset juice åbner du op for en uhyre effektiv forsyningsvej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler, enzymer, kulhydrater og talrige andre mikronæringsstoffer, som kort fortalt får din krop til at opføre sig ordentligt. Friskpresset juice bør ses som et supplement til en i forvejen sund og varieret kost. Læs mere om fordelene ved at drikke friskpresset juice her.

3. Vælg det rette juiceudstyr

Når du har fundet ’dit hvorfor’ skal du også undersøge, hvilket udstyr der er optimalt for dig. Der findes mange forskellige juicemaskiner og et utal af typer, modeller og størrelser. De tre vigtigste elementer i følge os er: rengøringsvenlighed, effektivitet og generel holdbarhed. En af de ting, vi ofte hører, er, at mange fortryder at have købt en billig juicemaskine. De får den simpelthen ikke brugt, fordi det er for besværligt. Derfor er det vigtigt at investere i en god juicemaskine, det er jo heller ikke motiverende at hoppe op på en cykel med en rusten kæde og et fladt bagdæk.

En juicemaskine skal optimalt set stå fremme og køre dagligt. Mange pakker den væk i et skab, inden de overhovedet er kommet i gang med at bruge den, og så kan man nemt glemme vidunderet i en travl hverdag.

Hos High on Life forhandler vi nøje udvalgte juicemaskiner. Læs mere her og find den perfekte juicemaskine til dig.

4. Find gode juiceopskrifter

Vi anbefaler, at du fokuserer på nogle enkle opskrifter i starten. Vælg én juice og drik den i 3-7 dage. Gå derefter til den næste. Når du har fået en rutine, kan du kaste dig videre ud i andre opskrifter eller freestyle. Her er nogle simple juicer, som falder i god jord hos de fleste.

Du kan også kigge dig omkring i vores opskriftsarkiv og bliv inspireret til opskrifter med dine yndlingsgrøntsager. Du kan også vælge at følge Juice365, hvor vi hver uge kommer med ugens juice. Her sikrer vi dig variation, så du kommer hele vejen rundt på grøntsagshylden. Er du mere til en fysisk bog, så har Mads Bo skrevet ikke mindre end 8 forskellige bøger om juice, smoothies og plantebaseret kost, så der er ingen undskyldning for ikke at variere dit indtag af frugt og grønt.

5. Hvor meget juice må man drikke?

Der findes ikke specielle anbefalinger omkring, hvor meget juice man må drikke. Vi vil dog råde dig til at tænke: ”Er det normalt at spise denne mængde frugt eller grøntsager?” Det vil jo på ingen måde være normalt at spise 14 appelsiner, en halv ananas, 4 kiwier og 5 æbler dagligt. Bliver denne energi ikke ’brændt af’, vil kroppen lagre overskydende energi til senere brug, hvilket de fleste gerne vil undgå. Hvor meget der er den rette mængde for dig, afhænger i høj grad af din størrelse og dit energiforbrug. Du ved, hvad der er bedst for dig.  

Får du 3-4 dl juice dagligt, er du kommet langt. Det er en misforståelse, at det er nødvendigt at drikke litervis af juice. Lidt er bedre end ingenting.

6. Start stille og roligt

Er du ikke vant til at indtage frugt og grønt, anbefaler vi, at du starter stille og roligt. Næringsstofferne, som findes i frugt og grønt, især rødbede, oplever mange er befordrende på fordøjelsen, og måske har din krop netop ventet på disse næringsstoffer i meget lang tid.

Når vi starter lidt for hårdt ud, kan kroppen altså begynde at rense lidt for hurtigt ud. Den tænker: ’Nu har jeg endelig fået næringsstofferne til at rense ud med, og måske får jeg dem aldrig igen – så jeg skynder mig at rense så meget som muligt ud, så hurtigt som muligt’. Det kan komme til udtryk som snotnæse, flere toiletbesøg, uren hud, grønne streger i underhylerne og mere ørevoks. Det er alt sammen kroppens måde at udskille gamle affaldsstoffer på, hvilket er positivt og godt. Vi anbefaler dog at starte stille og roligt. Giv kroppen en rolig og nænsom tilvænningsperiode, så den bliver tryg og sikker på, at du har tænkt dig at blive ved med den nye sunde livsstil.

7. Lav juice til flere dage - Sådan opbevares det

Når maskinen er i gang, kan du godt lave juice til 3 dage. Juice fra en saftcentrifuge bør dog drikkes samme dag, da den bliver iltet under produktionen. En slowjuicer er langt mere skånsom ved juicen og ilter den ikke ret meget.

Men på samme måde, som et overskåret æble ret hurtigt begynder at oxidere og blive brunt, begynder juice også at oxidere. Ønsker du at nedsætte oxideringshastigheden, kan det anbefales at hælde juicen i en lufttæt beholder. Vi bruger selv Zwilling Fresh & Save Vakuum beholdere. De lækre beholdere er designet til alle os, der er helt vilde med friskpresset juice, og som gerne vil have den med eller lave juice til flere dage ad gangen.

Har du ikke en beholder med vakuum kan du fylde en flaske til det lige præcis løber over. På denne måde er der ingen ilt i flasken, og oxidering kræver ilt. Lidt saft fra citrusfrugter eller selve skallen virker konserverende og bremser ligeledes oxideringsprocessen. Juicen kan ændre lidt smag over tid, alt efter hvilke ingredienser du bruger. F.eks. kan juice med lime blive meget bittert, og det høje indhold af jern i brændenælde kan smage af rust efter et par dage. 

Mange i vores juicefællesskab Juice365 laver slowjuice til dage, som de opbevarer i vacuumbeholder i køleskabet i 3 dage. Det kan også være, at du er typen, der laver juice til 30 dage på én gang, ved at fryse juicen ned i portionsposer og blot tage en pakke op af fryseren inden sengetid. Det er vigtigt at finde den formel der fungere for dig.

Der er altid nogle, der spørger ”Jamen, mister vi så ikke nogen af næringsstofferne?”. Og jo, det gør du. Men det er altid bedre at få 90-95% af næringsstofferne hver dag, end 100% én gang om måneden

8. Slut fred med rengøringen

Nogle juicemaskiner tager lang tid at gøre rent. Men det tager også tid at gøre en gryde ren efter aftensmaden. Som Jørgen Kamstrup siger her: "Det er mere mellem ørerne. Prøv at sætte uret, så tager det faktisk kun 2 minutter at gøre en juicemaskine ren".

Vælg en juicemaskine der er nem at rengøre, så det ikke skal være en hindring for dig. Se hvor nemt det er at gøre Hurom H320N ren her.

Juicemaskinen, der gør sig selv ren findes endnu ikke, men med slowjuiceren Hurom H70-FT Easy Clean tager det ét minut - så vi nærmer os. Med HuromH320N kan du vælge at juice til flere dage ad gangen, så maskinen kun skal gøres ren et par gange om ugen. Det vigtigste for at få en god oplevelse med at juice, er at gøre maskinen ren med det samme man har lavet juice. Så skal den nærmest kun skylles. Står den for længe, tørrer resterne fast og man skal skrubbe den ren. Her kan du se, hvordan du skal rengøre Hurom H320N skridt for skridt.

9. Find et fællesskab

De fleste af os undervurderer nok, hvor stor en indflydelse de mennesker, vi tilbringer tid sammen med, egentlig har på os. Du bliver ligesom de mennesker, du omgiver dig med, det gælder især deres standarder, vægt, indstilling til livet, økonomi, trænings- og spisevaner. Groft sagt kan man sige, at snupper vennerne en daglig juice, ja, så er der stor sandsynlighed for, at du følger trop. Vi er flokdyr og vi påvirker hinandens vaner, og ikke nok med det, så påvirker vi også hinandens opfattelse af, hvad der er normalt. Af samme grund vil vi anbefale dig at inddrage kollegaer, venner eller familie i dit juiceeventyr. Optimalt set gør i det sammen. Det er altid nemmere at gå vejen sammen med andre. Du kan også hoppe ind og blive medlem af vores Facebook gruppe Juice365, hvor vi hver dag drikker en daglig juice sammen.

Der deler vi hver fredag 'ugens juice' med tilhørende indkøbsliste. Så får man variation og simpel plan hver uge.  

Vi har kæmpe respekt for at du tager hånd om din sundhed! Hos High on Life har vi en masse forbilleder, der ligesom dig har taget skeen i egen hånd og ændret deres livsstil med juice. Måske det kan give dig inspiration og motivation til din opstart:

10. Forbered dig selv og dine forventninger

Det tager tid at lave en juice. Men det tager også tid at varme en frysepizza. Det er et spørgsmål om hvor prioriteten ligger. Beslut dig for, hvor meget juice, du ønsker at drikke. Er målet en daglig juice? Hvornår på dagen passer det bedst at drikke dem? Er det noget, du gør i weekenderne? Dét at kende målstregen gør det SÅ meget nemmere at nå i mål. Så vær gerne specifik. Husk her på, at mere er ikke bedre. En af de helt store grunde til, at vi mennesker mister motivationen er, at vi overgør en specifik handling. Det ved de fleste, der har prøvet at starte lidt for hårdt op med træningen i januar eller gået amok med en juicekur. Erfaringen viser, at de, som vælger den mindre, men mere kontinuerlige fremgang frem for store, enkeltstående og dramatiske omlægninger, når længere på sigt. Og ikke nok med at de når deres mål, så har de også en fantastisk tendens til at nyde rejsen. 

Ofte stillede spørgsmål om juice

  • Kan man spise skrællen på frugt og grønt? Alt frugt og grønt, du skal bruge i din juice, skal vaskes, men det behøver ikke alt sammen at blive skrællet. De fleste næringsstoffer findes lige under skrællen, så behold den endelig på, hvor det er muligt. Denne regel gælder også økologiske citrusfrugter som grapefrugter, appelsiner, mandariner, lime og citron. Når det er sagt, er skrællen ekstrem bitter, hvilket smager lækkert i de rigtige mængder. Pres aldrig 10 appelsiner med skræl, det bliver alt for bittert. Kan du ikke skaffe økologiske citrusfrugter, skal de altid skrælles. På langt det meste frugt og grønt skal du blot vaske og skære enderne af. Den hårde del på citroner skal altid fjernes, og så giver det god mening at skrælle ananas. Se vores bud på en genial grøntsagskniv her.
  • Hvad kan jeg ikke juice? Undgå at presse banan, mango og avocado i din juicemaskine. De fleste juicemaskiner kan sagtens presse dem, og du vil især få smagen derfra, men strukturen i disse frugter bevirker, at saften ikke udnyttes særlig godt. De egner sig derimod fortræffeligt i en blender.
  • Hvad skal jeg bruge juicepulp til? Når du har lavet din juice, vil der være pulp til overs. Det behøver du ikke at kasere! Vi har samlet en masse opskrifter og inspiration til, hvordan du kan bruge din næringsrige juicepulp.
  • Økologi eller ej? I forhold til råvarer er det at bedst, at man køber økologisk ind. Da der kan forekomme rester af sprøjtegifte på ikke økologisk frugt og grønt, foretrækker vi langt hellere en lille økologisk friskpresset juice, end en stor ”konventionel” juice. Valget er dit - mærk efter hvad der giver mening for dig. Økologisk frugt og grønt indeholder færre pesticiderester, flere næringsstoffer end konventionelle grøntsager, de smager bedre og giver en bedre sanseoplevelse og dermed mæthedsfornemmelse, så de er bestemt investeringen værd. Brug om muligt årstidens udvalg – helst dyrket i nærområdet. Ved at handle lokalt støtter du også lokalområdet og bidrager mindre til den globale opvarmning. Hvis spørgsmålet er af økonomiske årsager, vil vi til enhver tid sige, at det er bedre at få et lille glas økologisk juice, end et stort glas fra sprøjtede frugter og grøntsager.
  • Skal der olie i juicen? Vi anbefaler olie i juicen for at holde blodsukkeret jævnt og for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer i juicen. Vi bruger vores egen OIL by High on Life, som er et kosttilskud i sig selv. Du kan også bruge olivenolie og hørfrøolie, men smagen er ikke altid så god i juice.

Tips og tricks til din juice

Vi har lavet en masse artikler om juice. Alle sammen med det formål at gøre dig til juiceeksperten i dit liv. Bliv inspireret til dit juiceliv lige her.

Få her tips og tricks til, hvordan du laver den perfekte juice. 

Og læs også denne artikel så du kan undgå at lave de typiske juicefejl. 

 Vi håber at denne guide, har hjulpet dig godt i gang med dit juiceliv. Står du tilbage med ubesvarede spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til os på info@highonlife.dk / 42783276.

Din succes er vores motivation.