I denne artikel får du vores bedste tips til at lave den perfekte juice. Når du har læst artiklen, vil du med sikkerhed være klogere på smag, farve og variation.
Vi er alle forskellige, så det handler først og fremmest om at finde ud af hvad du elsker rent smagsmæssigt, således at du bliver din egen juiceekspert. Nogen er vilde med en skarp smag af citrus, andre det stærke fra f.eks ingefær, chili og cayenne peber. Det kan også være, at du er nybegynder og foretrækker en friskpresset juice med en smule mere sødme. Når alt kommer til alt, handler det om at få balanceret smagen, så vi undgår at gå for meget ud af en tangent.
Citrusfrugter - Gaven til juicefolket
Citrusfrugter er vitterligt Guds gave til juicefolket, de bidrager med den sure og friske smag, og bruger du også skrællen, kan du ligeledes nyde godt af deres bitre og aromatiske smag. Og faktisk kan citrusskal være med til at lokke alle smagsnuancerne frem, i både juicer og smoothies, især den sødme der ofte gemmer sig i rodfrugter. Derudover kan citrusfrugter være med til at kamuflere smagen af f.eks. broccoli, rødbede, kål og andet, der måske ikke smager fantastisk i ren form. Bruger du skrællen, kræver det selvfølgelig at dine citrusfrugter er økologiske, hvilket vi altid anbefaler. Du finder nemlig omkring 70% af en citrusfrugts C-vitaminindhold i det hvide - lige under skrællen. Eksperimenter f.eks. med citron, lime, grape, appelsin, klementin, mandarin bergamotte, og pormeleo.
Kodeordet er balance i smag
For os er den perfekte juice velafbalanceret af både det sure, søde og stærke. Jo mere vi tør at skrue op for kontrasterne, jo større en smags-eksplosion vil vi opleve. Noget af det værste vi kunne gøre, rent smagsmæssigt, ville være at presse rødbede og gulerod og så stoppe der. Det vil resultere i en meget flad, mineralsk, basisk og jordagtig smag. De to ting skriger på noget til at peppe dem op. Krydderurter som mynte, basilikum og persille kan virkelig noget her. Især hvis du laver juicer med et meget begrænset frugtindhold. De kan med deres intense smag også være med til at overdøve smagen af grøntsager. Det kan du læse mere om i bogen ’Verdens grønneste juicer og smoothies’, hvor du også finder et hav af opskrifter.
Gå efter grøntsagerne
For os giver det god mening at drikke det, vi alle sammen har lidt svært ved at få spist, nemlig grøntsagerne. Ren frugtjuice indeholder meget frugtsukker og får derfor vores blodsukker til at køre op og derefter brage ned. Selvom frugtsukker selvfølgelig er meget sundere end hvidt raffineret sukker, vil vi stadigvæk anbefale dig at holde igen med frugterne. Bladgrønt og andre grøntsager har en fuldstændig fabelagtig positiv indvirkning på din sundhedstilstand – og dit energiniveau!
En god balance mellem frugter og grøntsager er altafgørende. Som tommelfingerregel anbefaler vi 80% grøntsager og 20% frugt. Frugtjuice uden grøntsager, høre kun til de meget sjældne lejligheder.
Sæt farve på din juice
Vær også meget gerne opmærksom på farven. Vi mennesker spiser og drikker med øjnene. Og en brun mudder juice er bare ikke lige så appetitlig som en smuk juice i en klar farve. Det gælder især hvis vi laver juice til børn. Det er næsten lige meget hvilken farve den har, bare den er flot. Og skulle det nu ske, at du får lavet en brun juice, så hæld den i en drikkedunk og server med et sugerør, således at man ikke kan se farven.
Vælg en farve-retning og hold dig så vidt det er muligt til den. Du kan sagtens snige lidt grønt som f.eks. agurk, squash og broccoli i en rød juice med rødbede, men kommer du lige store dele spinat og rødbede i en juice, ja så har vi balladen.
Variation er vigtig
Et af de vigtigste råd når det kommer til juice er: Variation. Så sørg for at lave nogle røde, grønne, gule og orange opskrifter. Noget af det værste vi kan gøre er at lave den samme juice dag ud og dag ind. F.eks. indeholder spinat oxalsyre som i overdrevne mængder kan ophobes og f.eks. føre til nyresten. Med inspiration fra chimpansen, som indtager ca. 117 forskellige slags grønne planter over 12 måneder, eller vilde heste, køer og andre dyr, som hele tiden er ’on the move’, kan vi opfordre til at variere, for de gør det alle af en rigtig god grund. Her på siden under opskrifter finder du helt gratis et hav af juiceopskrifter i alle farver så det er bare at slå dig løs. Du kan også hoppe med i Juice365, hvor vi hver uge deler en ny juiceopskrift. Er du mere til en fysisk bog har Mads Bo skrevet ikke mindre end 8 forskellige bøger om juice, smoothies og plantebaseret kost, så der er ingen undskyldning for ikke at variere dit indtag af frugt og grønt.
Basis ingredienser til juice
Nogle af de oplagte ingredienser at bruge i juice er rodfrugter som gulerødder, persillerødder og rødbede, som både er sunde og forholdsvis billige. Og jo hårde ingredienserne er, jo mere saft får du ud. Så undgå bær og bløde frugter som banan, mango og avokado. Men pres meget gerne masser af broccoli, selleri, agurk og squash. Husk du også fint kan bruge ukrudt som brændenælde og skvalderkål. Det kan du læse meget mere om i bogen ’Super grønne juicer og smoothies’.
Vælg økologiske ingredienser hvor du kan. Det er langt bedre med en lille økologisk juice, frem for en stor juice der er lavet med sprøjtede frugter og grøntsager. Vi gider ikke drikke sprøjtegift!
Har du bruge for en ny juicemakker, kan du se hvilke juicemaskiner vi anbefaler her.