Blæret bladgrønt og geniale grøntsager

Blæret bladgrønt | High on Life

Med denne artikel vil jeg slå et slag for vigtigheden af at variere dine juicer og smoothies. Med inspiration fra chimpansen, som indtager ca. 117 forskellige slags grønne planter over 12 måneder, kan jeg kun opfordre dig til at variere, for chimpansen gør det af en god grund.

Alkaloider i grønne grøntsager

De fleste grønne planter indeholder små mængder alkaloider. Mængden af alkaloider i en enkelt plante er minimal – og kan tilmed være gavnligt for os, men i store mængder kan de give ubehag og være giftige. Som med mange andre ting skal man altså passe på med at ophobe store mængder alkaloider fra en enkelt specifik plante, ved at drikke den hver dag over en lang periode. Derfor vil jeg gerne inspirere dig til at variere dine grøntsager. I denne artikel får du et overblik over nogle af de grønne planter, jeg værdsætter allermest i mine juicer og smoothies. Fælles for dem alle er, at de alle egner sig perfekt i juicer og smoothies, og samtidig er nogle af jordens mest næringsrige planter.

Smoothie med spinat

Spinat kan købes de fleste steder, smager forbavsende godt og du kan let lave en smoothie med frossen spinat eller en smoothie med frisk spinat. Både babyspinatblade og almindelig spinat er næringsrig ’raketbrændstof’. Som med alle andre grønne grøntsager er spinat fyldt med klorofyl, der er plantens ’blod’. Spinat indholder også K-vitamin, A-vitamin, mangan, magnesium, folinsyre, jern, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium, E-vitamin og ikke mindst kostfibre. Fantastisk allround ingrediens, der egner sig fantastisk i både juicer og smoothies.
Find opskrift på spinatsmoothie her.

Juice med kål 

Bare ordet kål er som regel nok til at få folk til at løbe et par kilometer væk, i hvert fald når det gælder os mænd. Men vi burde ikke være så bange for kål, for blander vi den med lidt citrusfrugt og et par øvrige ingredienser, er det faktisk muligt at få kål til at smage helt ok. Kål kommer i mange former, og jeg vil anbefale dig at drikke løs af for eksempel grønkål, rødkål, spidskål, blomkål, savoykål og rosenkål.
Kål er fantastisk sundt og fungerer godt i både blender og juicemaskine. Kål er rig på antioxidanter, K-vitamin, A-vitamin og C-vitamin og fungere både i juice og smoothie - heldigvis kan du nemt få frossen grønkål i dag, som er Guds gave til smoothiefolket. Det bliver ikke nemmere i smoothies.
Find opskrift på grønkålsjuice her.

Agurk giver væske til juice

Det fantastiske ved agurken er, at det er en af de mest basiske grøntsager, vi kan finde i det danske køkken. Den indeholder så godt som ingen sukker, hvilket gør den til et interessant alternativ til f.eks. en banan. Jeg kan nemt finde på at spise en halv eller endda en hel agurk på én gang. Det gode ved agurken er også, at den danner en god base for stort set alle juicer og smoothies. Agurker indeholder både K-, C-, A- og B-vitamin samt følgende mineraler: calcium, jern, magnesium, selen, kobber, mangan og zink. Køb gerne fem ad gangen og spis og drik dem, så tit du kan!
Find juice med agurk her.

Broccoli smoothie er genialt

Broccoli er genialt og super allround i juice og smoothie verdenen. Når broccolien spises rå eller dampet er den stadig meget næringsrig. Så gør mig en tjeneste: spis rigtig, rigtig meget af den! Brug den i juicer, smoothies, salater og supper og damp den med andre grønne grøntsager. Mums, siger jeg bare :) Og så skal det nævnes at juice er en genial måde at få brugt broccoli stokken.
Find opskriften på en lækker smoothie med broccoli her.

Avocado giver cremede smoothies

Jeg spiser flere avokadoer hver uge, og jeg laver sjældent en salat eller smoothie uden avokado. Jeg ved mange undgår avokado pga. af det høje fedtindhold – men her vil jeg som en sidebemærkning gerne slå et slag for, at det ikke er fedt, som gør dig fed - og da slet ikke de sunde fedtsyrer. Det der gør dig fed, er de hurtige kulhydrater: mad og drikke, som får dit blodsukker til at stige dramatisk for derefter at falde helt igen kort tid efter. Avokadoen indeholder vigtige antioxidanter og så er den en meget næringsrig superfood. 
Kong kål er en af mine favorit smoothies med avocado.

Bladselleri juice

Ligesom agurk og spinat er bladselleri en af mine favoritter. Den har et højt vandindhold, og derfor bruger jeg den tit i juicer. En af fordelene ved selleri er det høje indhold af C-vitamin og mineraler. Derudover hjælper dens naturlige salte med at regulere vores væskebalance. Som du kan læse, er sellerijuice noget af det mest geniale, du kan drikke.
Vi har masser af juiceopskrifter med bladselleri - se dem alle her.

Peberfrugter kan bruges i smoothies

Jeg ved godt peberfrugten ikke er en grøntsag, men jeg vil alligevel lige give den et par ord med på vejen. Peberfrugter er en rendyrket antioxidantbombe og samtidig en af de allerbedste kilder til C-vitamin, A-vitamin og E-vitamin. Faktisk indeholder peberfrugter dobbelt så meget C-vitamin som appelsiner, og så slipper du for den store mængde sukker, som har en syredannende indvirkning på din krop. Peberfrugt er genial i både juice og smoothies.
Her får du en lækker smoothie med peberfrugt.

Persille i juice og smoothies

Før jeg blev juicemand har jeg aldrig rigtig haft et forhold til persille. Det blev mest til pynt på tallerkenen. I dag er sagen en ganske anden. Nu bruger jeg flittigt denne skønne krydderurt i mine opskrifter. Og af en god grund. Den  vil dig kun det bedste. Persille er som alle andre krydderurter rig på en lang række vitaminer, mineraler og antioxidanter. Persille indeholder for eksempel beta-karoten, B-vitaminer, E-, C- og K-vitamin. Den kan bruges på niveau med alle andre bladgrøntsager og er mindst lige så potent. Hvis ikke mere. Om du bruger krus- eller bredbladet persille har ingen praktisk eller sundhedsmæssig betydning. Køb det som er mest mørkegrønt og brug endelig også stilken i både juice og smoothies.
Her får du en lækker persille smoothie.

 

Krydderurter giver smag i juice og smoothies

Salvie, mynte, basilikum, rosmarin og koriander er blot få eksempler på det hav af spændende krydderurter, der findes. Personligt synes jeg, at de alle er spændende ingredienser, og især når vi blender og presser juice uden frugter. De velduftende planter byder ind med meget andet end blot en lækker smag. Krydderurter indeholder blandt andet mange vitaminer, mineraler, olier, bitterstoffer og antioxidanter. Så de kan meget andet end at peppe din juice eller smoothie op.
Her er en juice med mynte - en af favoritterne i vores gratis juicegruppe juice365.

 

Rodfrugter i juice

De vokser dybt nede i jorden og suger alt det bedste til sig. De er sprøde, saftige og forskelligfarvede! Rodfrugter er intet mindre end geniale i både juicer og smoothies. Rodfrugter giver masser af saft, de er forholdsvis billige, og så er de smækfyldt med næringsstoffer. Der findes mange forskellige rødder, alt fra pastinak og persillerødder, til gulerødder, sød kartoffel og rødbede. Husk at du også kan presse bladene fra rodfrugterne. Bladene indeholder færre kulhydrater, mere protein og langt flere mineraler og vitaminer – herunder K-vitamin, som er utrolig vigtig for os. Bare gulerodstoppen indeholder 192 gange så meget A-vitamin som selve guleroden! Smagen af rodfrugter afhænger selvfølgelig af sorten, men generelt har rodfrugter en lidt ’flad’ smag og skal derfor have et surt, skarpt eller bittert modspil, fra f.eks. citron, ingefær eller lime. Vær dog opmærksom på at deres indhold af sukkerstoffer er væsentligt højere end f.eks. bladgrønt. Så er du super sensitiv over for blodsukkerudsving, så hold igen med rodfrugter. 
Denne juice er med to lækre rodfrugter.

Som du kan se findes der et hav af muligheder for at variere juice og smoothies. Derudover kan nævnes grønne planter som hvedegræs, ærter, fennikel, bønner, pak choy, krølsalat, romaine salat, rucola salat, brøndkarse og asparges. For slet ikke at tale om mungbønner, diverse spirer og ukrudtsplanter – ja, jeg kunne blive ved. Mit budskab er: husk at drikke varieret!

Find alle vores saftige opskrifter her.

/ Mads Bo