• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

Mød Lisa, for hvem en kronisk sygdom tvang hende til at sætte sig grundig ind i sin kost, for at tilføre den næring, som kroppen har brug for. En historie som vi alle kan lade os inspirere af. 

I 2016 fik Lisa under en ferie i Sverige problemer med at synke maden. Efter diverse undersøgelser fik Lisa at vide, at hun lider af den sjældne sygdom, Jackhammer Esophagus. Sygdommen bevirker, at peristaltikken i hendes spiserør ikke fungerer, hun mangler altså den automatisk bevægelse, der transporterer maden ned i mavesækken. Sonden er nu en del af hendes hverdag. 

Du overlever, men du lever ikke

Lisa begyndte med den færdiglavede sondemad, og drak grøntsagsjuice eller smoothies som supplement. ”Efter et par uger med sondemad, kunne jeg mærke, at det ikke fungerede. Sondemad er jo stort set ikke andet end en flydende vitaminpille. Du overlever, men du lever ikke.” Lisa havde det ikke godt med at spise den færdiglavede sondemad - det strittede simpelthen imod hendes opmærksomhed på at spise økologisk og biodynamisk, hvilket hun har gjort størstedelen af hendes liv. 

Lisas råd til at komme i gang med en sundere livsstil

  • Prioriter og sæt tid af til din sundhed. 
  • Sæt dig ind i tingene og undersøg dine råvarer.
  • Gå op i dit helbred. Hvis du er træt, så spørg: Hvorfor er jeg træt? Hvad mangler jeg? Hvilket mad skal jeg så lave, i stedet for at drikke en ekstra kop kaffe. 

Hvorfor laver jeg ikke bare hjemmelavet sondemad?

”Jeg drak normalvis en smoothie om morgenen, og kom til at tænke på, hvorfor jeg ikke lige så godt selv kunne blende min mad til sonden”. Lisa forsøgte sig i en periode med forskellige blendere, men formåede at slå flere af dem ihjel efter få måneder. Gennem en amerikansk facebookgruppe for sondemad opdagede hun Vitamix – og det var lige sagen. Nu har hun en Vitamix, som er den eneste, der kan lave helt glatte blends til hendes sondemaskine. Vitamixen kører stadig på livet løs, og er kilden til al hendes hjemmelavede og nærende sondemad. 

Jeg kunne aldrig finde på at blende en leverpostejmad

Lisas køkkenbord er indrettet med hverdagens uundværlige køkkenmaskiner, samt alle de nødder og kerner, som hendes krop har brug for. Det har altid været helt naturligt for Lisa at prioritere sundhed og være bevidst om, hvad hun putter i munden. Det kommer også til udtryk i hendes mad. ”Maden skal se indbydende ud også selvom den skal indtages via sonde. Jeg spiser kun ting, som giver mig den rette næring. Jeg er meget opmærksom på, at mine måltider indeholder de rette mængder af fedt, protein og kulhydrat, som jeg har brug for. Jeg ville f.eks aldrig blende en leverpostejmad, den kan jeg ikke bruge til noget. Men jeg kunne sagtens finde på at blende rugbrød med avokado eller hytteost, hvor der er masser af gavnlige proteiner og fedtstoffer”.

Elsker at blive inspireret og give andre inspiration

Lisa administrerer en Facebookgruppe med formålet om at inspirere andre, som bruger sonde, til at lave deres egen sondemad. Lisa er også et flittigt medlem af High on Lifes Facebookgruppe, Smoothie365, og laver altid ugens smoothie – dog med små justeringer, så de er tilpasset hendes krops behov.

”For mig startede min bevidsthed om sundhed, da min søn var en lille dreng og ikke kunne lide gulerødder. Men jeg ønskede højt at give ham gulerødder til hans immunforsvar. Dengang, for 28 år siden, fandt jeg frem til at anskaffe mig en juicemaskine, så jeg kunne lave gulerodsjuice til ham. I dag har jeg bygget mere viden på og kan blandt andet styre mit medicinforbrug med kosten. Det siger alt om, hvor kraftfuld vores valg af mad er”

Vi er vildt inspireret af Lisa og hendes kompromisløse tilgang til sundhed. Vi håber, at Lisas historie kan inspirere dig, til at være opmærksom på, hvor stor en kraft og betydning din kost har. Har du lyst til at komme igang med at lave nærende smoothies, kan du finde en startguide her.

Relaterede produkter