Opbevaring af frugt og grønt

Bedst opbevaring af frugt og grønt

Udgangspunktet for holdbarheden af frugter og grøntsager er at købe dem så friske som muligt. Korrekt opbevaring af frugt og grønt har også stor betydning for holdbarheden. Her får du gode tips til, hvordan du forlænger holdbarheden ved god opbevaring af frugt og grønt.

Opbevaring af frugt

Frugt skal helst opbevares køligt, så holder den sig frisk i længere tid. Visse frugter, som banan og mango, kan dog tage skade, hvis de opbevares for koldt.

Når frugten er moden, er smag, farve og konsistens bedst. Umodne frugter kan være sure, grønne og hårde, mens modne frugter har flotte farver og er søde og saftige. Modning af frugter skyldes blandt andet, at de producerer luftarten ethylen. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde ethylenproduktionen på et lavt niveau og dermed sinke modningen.

Nogle frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis de opbevares sammen med andre slags frugt eller grøntsager. Ethylen fra æbler kan få tomater til at modne for hurtigt og give gulerødder en bitter smag. Derfor bør æbler, pærer, blommer og ferskner ikke opbevares sammen med grøntsager.

Man bliver sjældent syg af at spise dårlig frugt. Dog skal man ikke spise frugt med mugpletter. Mug kan danne sundhedsskadelige giftstoffer, og det er ikke nok at skære pletten af, da skimmelsvampene kan have bredt sig i frugten, uden man kan se det. Det er også vigtigt at undgå, at frugten bliver beskadiget, da et hul/slag i overfladen kan være en indgangsvej for skimmelsvamp.

Opbevaring af grøntsager

Grøntsagers holdbarhed i køleskab varierer fra grøntsag til grøntsag. Optimal opbevaring af grøntsager er i en papirpose, plastikpose eller glas- eller plastbeholder, her kan Zwilling Freash & Save vakuum beholdere anbefales. Det luftløse rum gør, at oxidering udsættes og holdbarheden af grøntsagerne forlænges. Indpakkede bakker med f.eks. champignon eller peberfrugter kan danne kondensvand (dug på indersiden af emballagen), og fugtige grøntsager bliver nemt dårlige og rådner eller mugner. Derfor bør man åbne eller prikke hul på emballagen, hvis der er dug på. Plastfolie eller plastposer har den fordel, at de beskytter mod udtørring.

Der vil altid være jordbakterier på overfladen af grøntsager. Urensede grøntsager skal derfor opbevares adskilt fra andre fødevarer, så man undgår forurening med jordbakterier.

Grøntsager har den bedste smag, farve og konsistens, når de er modne. Lys fremmer modningsprocessen. Hvis man opbevarer f.eks. tomater i lys, bliver de hurtigere modne og røde. Kartofler bør derimod opbevares mørkt. Hvis de får for meget lys, dannes stoffet solanin, som er giftigt i store mængder.

Zwilling Vacuum beholdere opbevarer frugt og grønt i op til 5 gange så lang til som en almindelig beholder.

Specifikke anbefalinger

  • Agurk skal opbevares indpakket i plastik, under 10 grader. Agurk er følsom overfor udtørring, da agurker indeholder op til 95 % vand. Agurk bliver blød ved for lave temperaturer.
  • Appelsiner kan både opbevares på køl eller ved stuetemperatur.
  • Banan opbevares bedst ved stuetemperatur og ikke under 14 grader.
  • Broccoli opbevares i køleskabet i en lukket plastikpose. Broccoli må ikke komme i berøring med frugt.
  • Citron kan opbevares både ved stuetemperatur og i køleskab. De bevarer mere smag ved stuetemperatur, men holdbarheden forlænges i køleskab. Modner andre frugter og grøntsager, da de udsender ethylen. Derfor skal de gerne holdes for sig selv.
  • Græskar skal opbevares mørkt, tørt og køligt.
  • Gulerødder holder sig bedst i køleskab i plastikpose. Er der top på gulerødderne, brækkes den af inden du lægger dem på køl.
  • Kartofler og løg holder sig længst, hvis de opbevares tørt og køligt, mellem 8 og 10 grader og gerne mørkt eller tildækket. Opbevar dem i en pap- eller trækasse (ikke plastikpose). Kartofler skal helst ikke opbevares i køleskabet, da det naturlige indhold af stivelse så vil omdannes til sukker.
  • Kinakål og alle typer salat lægges i plastikpose i køleskabet. Er meget følsom over for udtørring. Må ikke være i nærheden af tomater, porrer eller æbler.
  • Melon opbevares ved stuetemperatur, når der ikke er taget hul på den. Derefter skal den opbevares på køl.
  • Peberfrugt opbevares i køleskabet i pose eller beholder. Direkte sol giver peberfrugten væsketab og rynket overflade.
  • Persille sættes i vand eller opbevares i pose eller beholder i køleskabet.
  • Porrer opbevares bedst - indpakket - i køleskab.
  • Rødbede og andre rodfrugter opbevares bedst i køleskab eller en kølig kælder. Gerne i en plastik- eller papirspose.
  • Tomater opbevares bedst mellem 14 grader og stuetemperatur. Modningen af tomater stoppes, når de opbevares i køleskabet,
  • Æbler og pærer kan opbevares både ved stuetemperatur og i køleskab. De bevarer mere smag ved stuetemperatur, men holdbarheden forlænges i køleskab. Modner andre frugter og grøntsager, da de udsender ethylen. Æbler og pærer bør derfor opbevares i plastikpose.