Den ultimative guide til proteinpulver

Proteinpulver I High on Life

Mange har prøvet at tage proteinpulver regelmæssigt eller i perioder. De fleste tager proteinpulver i forbindelse med træning, men flere tager det også for at sikre sig, at de får tilstrækkeligt med protein i hverdagen. Der findes mange forskellige brands og endda kilder til proteinpulver.

Med så mange forskellige typer og varianter på markedet, kan det være en jungle at finde rundt i. I denne guide dykker vi ned i alt, du behøver at vide om proteinpulver – fra forskellige proteinkilder til hvornår og hvordan det bedst anvendes.

Hvad er proteinpulver og hvorfor bruge det?

Proteinpulver er et koncentreret proteinprodukt, der ofte kommer i pulverform. Pulveret kan blendes i en smoothie, for at sikre et tilstrækkeligt proteinindtag og gøre smoothien til et komplet måltid.

Fordele ved proteinpulver

  • Muskelopbygning: Protein bidrager til øget muskelmasse, samt vedligeholdelse af muskelmasse og normale knogler. Dette kan være aktuelt i forbindelse med træning, småtspisende eller under rekonvalescens.
  • Næring: Det er velkendt, at et komplet måltid indeholder fedt, protein og kulhydrat. Ved at bruge proteinpulver kan du f.eks. nemt gøre dine smoothies til et komplet måltid.
  • Kropsprocesser: Aminosyrerne i protein er essentielle for kroppens funktioner, herunder immunforsvar, enzymproduktion og cellefornyelse.

De forskellige typer af proteinpulver: Hvilket er bedst?

Når du vælger proteinpulver, er det vigtigt at forstå forskellen på de forskellige proteinkilder. Der findes både animalske og plantebaserede muligheder, og de har hver deres fordele.

Animalsk proteinpulver: 

  • Valleprotein (Whey): Dette er et af de mest anvendte typer af animalsk protein.
    • Koncentrat: Indeholder en blanding af protein, fedt og laktose og er ofte det billigste alternativ.
    • Isolat: Højere proteinindhold med mindre fedt og laktose – et godt valg for dem, der ønsker renere protein.
    • Hydrolysat: For-fordøjet protein, der er mere skånsomt for maven.
  • Kaseinprotein: Har en langsommere optagelse, hvilket gør det velegnet som natprotein.
  • Æggeprotein: Laktosefrit og derfor til dem, der ønsker et alternativ til mælkebaseret protein.
  • Collagen: Ofte brugt til at understøtte hud, led og generel restitution.

Plantebaseret proteinpulver

  • Græskarkerneprotein: Rig på mineraler og let fordøjeligt.
  • Hamp-protein: Indeholder omega-fedtsyrer og fibre, men har et lavere proteinindhold.
  • Risprotein: Letfordøjeligt, men mangler nogle essentielle aminosyrer.
  • Sojaprotein: Indeholder alle aminosyrer men også planteøstrogener.
  • Ærteprotein: En populær vegansk kilde med en god aminosyreprofil.
  • Blends: Kombinationer af flere planteproteiner.

Aminosyrer og proteinkvalitet

Proteiner er opbygget af aminosyrer, som fungerer som kroppens byggesten. Disse aminosyrer er nødvendige for en lang række biologiske processer, herunder muskelopbygning, enzymfunktioner og immunforsvar.

Aminosyrer opdeles i to hovedkategorier:

  • Essentielle aminosyrer: Disse kan kroppen ikke selv producere, og de skal derfor tilføres gennem kosten. Der findes ni essentielle aminosyrer:
    • Histidin
    • Isoleucin
    • Leucin
    • Lysin
    • Methionin
    • Phenylalanin
    • Threonin
    • Tryptofan
    • Valin
  • Ikke-essentielle aminosyrer: Disse kan kroppen selv syntetisere, hvilket betyder, at de ikke nødvendigvis behøver at komme fra kosten.

En komplet proteinkilde indeholder alle ni essentielle aminosyrer i de rette mængder – dette findes typisk i animalske produkter som kød, æg og mejeriprodukter samt i nogle plantebaserede proteinkombinationer.

BCAA (Branched-Chain Amino Acids): Er en gruppe af tre aminosyrer (leucin, isoleucin og valin), som er særligt vigtige for muskelopbygning og restitution. Du har måske stødt på dette, hvis du træner meget.

Sådan vælger du et proteinpulver

Markedet for proteinpulver kan være uoverskueligt, men her er nogle vigtige faktorer, du bør tage i betragtning:

  • Proteinindhold pr. 100 g og pr. portion: Vælg så højt et proteinindhold som muligt. Derved undgår du også unødvendige fyldstoffer.
  • Tilsætningsstoffer og sødemidler: Dette er naturligvis en smagssag, men vi er kæmpe fortalere for at bruge et neutralt proteinpulver, som ikke ændrer på den gode smag i din smoothie. Gå en stor bue uden om kunstige sødemidler som sucralose og aspartam og undgå unødvendige fyldstoffer som kakaopulver mm. 
  • Kulhydrat- og fedtindhold: Vær opmærksom på skjulte sukkerstoffer.
  • Allergener: Hold øje med om der er ting du ikke tåler som laktose, soja, gluten osv.

Hvornår og hvordan skal du bruge proteinpulver?

Proteinpulver kan indtages på forskellige tidspunkter af døgnet afhængigt af dine behov:

  • I madlavning og opskrifter: Brug det i smoothies, proteinpandekager og bagværk.
  • Morgenmad og mellemmåltid: Hjælper dig med at få et komplet nærende måltid.
  • Efter træning: Til vedligeholdelse og øget muskelmasse.

Det bedste proteinpulver i 2025

Elsker du smoothies? Så ved du sikkert også, at det kan være en kæmpe udfordring at finde et proteinpulver, som ikke ødelægger smag og konsistens i din smoothie. Derfor har vi udviklet et vegansk proteinpulver, som bevarer smag og konsistens i din smoothie. 

  • Høj kvalitet uden tilsætningsstoffer – Økologiske ingredienser: Ærteprotein, græskarkerneprotein og tørret citronpulver. Intet andet. Mild smag, ingen stabilisator. Simpelthen det bedste rene proteinpulver.
  • Essentielle aminosyrer – Indeholder alle de essentielle aminosyrer (og alle de ikke-essentielle).
  • Mest værdi for pengene og mindre spild – Stor portion sikrer lavere kilopris og mindre forbrug af emballage.
  • Bedste veganske proteinpulver – Nøje udvalgte proteinkilder og gennemtestet formulering, som beskytter smag og konsistens i din smoothie.

FAQ: De mest stillede spørgsmål

Hvor meget proteinpulver bør man tage om dagen?
Man skal indtage 1,6 - 2,2 g protein pr. kg kropsvægt afhængigt af aktivitetsniveau.

Kan man tage for meget proteinpulver?
I princippet ikke, for det er jo ’bare mad’. Men du vil til gengæld få et alt for stort kalorieindtag, fordøjelsesproblemer eller vældig ondt i pengepungen, hvis du skulle spise dig til et overforbrug af proteinpulver.

Hvad er forskellen på whey og kasein?
Whey optages hurtigt, kasein langsomt.

Kan proteinpulver hjælpe med vægttab?
Protein er en del af et komplet nærende måltid. Nærende og tilfredsstillende måltider holder dig kørende længere, så du undgår snacks. Desuden bevarer protein muskelmasse under kalorieunderskud.

Er der bivirkninger ved at tage proteinpulver?
Generelt ikke. Er der ting du er overfølsom over for som f.eks. mælk (valleprotein), skal du være opmærksom på dette. Nogle oplever at få uren hud ved daglig brug af valleprotein.