Vores lyst ligger i tarmen

Spis dig til god mikroflora | High on Life

I min verden gælder det ikke, om at undgå det, du allermest har lyst til at spise og drikke. Det handler om at ÆNDRE det, du har lyst til. Og ja, det er en helt klar mulighed. Det, du spiser og drikker i dag, har nemlig en fantastisk stor indvirkning på det, du har lyst til og rækker ud efter i morgen. Læs med og lær hvordan.

Du kan ændre din kropskemi

Jeg har ikke altid været vild med grøntsager og bitre salater. Hvis nogen havde fortalt mig i 2003, at jeg en dag vil komme til at nyde dem, vil jeg nok have trukket på smilebåndet og tænkt, Yeah right! Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at ændre på det, vi går rundt og har lyst til. Det kræver selvfølgelig en omstilling, men det er absolut en mulighed. Et rigtig godt eksempel på dette er, hvis du er vant til at drikke kaffe med sukker, og du så stopper med sukker i kaffen i en uges tid. Bagefter vil du pludselig opleve kaffen være for sød med sukker. Hele kropskemien ændrer sig på samme måde, som hvis vi går i byen en lørdag aften og giver den gas. Hvad er det, vi har lyst til om søndagen? Er det frugt og grønt? Nej vel, for vi har ændret vores kropskemi så meget i den gale retning, at kroppen nu spørger efter chips, junk, cola og sukker. På samme måde kan vi heller ikke forvente, at et barn skulle have lyst til grøntsager, hvis kosten hovedsageligt består af hvidt brød, syltetøj, saftevand og andre usunde sager. Det er en kemisk lov.

Tarmen er bossen

Sammensætningen af bakterierne, der befinder sig i dine tarme, kalder man for mikrobiota. Ordet i sig selv får tungen til at slå lidt knuder, men det er faktisk ret simpelt. I tarmene er der ‘good guys’ og ‘bad guys’. De gutter du fodrer mest, vil vokse sig stærkest og få overtaget.  Bakterierne i tarmen påvirker os meget. De påvirker faktisk alt fra vores handlinger og følelser, til det vi vælger at putte i munden. Ifølge professor Oluf Borbye Pedersen, går der ti informationer fra tarmen til hovedet, hver gang der går en fra hovedet til tarmen. Så spørgsmålet han også stiller er, hvem der mon sidder på kommandobroen? Er det dig eller dine tarmbakterier, der rækker ud efter flere småkager? I det store hele er det altså tarmen, der styrer showet. Det giver derfor god mening at sørge for, at bossen dernede træffer de bedste beslutninger for dig – at tarmens ‘good guys’ har overtaget. 

Det du spiser i dag, har du lyst til i morgen

Fodrer du tarmen med hvidt brød, slik, sodavand og andre usunde sager, så vil gutterne dernede sende signaler om, at der skal sendes mere af den slags i deres retning. I den situation har tarmens ‘bad guys’ overtaget, og du har en boss, der lokker dig til at træffe dårlige valg for din sundhed. Heldigvis reagerer din mikrobiota ret hurtigt på nye vaner.  Det er faktisk muligt at ændre på bakteriesammensætningen på bare to døgn. Specifikke bakteriestammer vil kun formere sig, hvis der er næring nok. Så det handler selvfølgelig om at fodre de rigtige bakterier - tarmens ‘good guys’.  
Som et lille hint, kan jeg nævne, at de elsker ting fra det grønne køkken. Sæt derfor dine penge på en plantebasseret livsstil, med masser af grøntsager. Hold igen med sukker, kunstige og forarbejdede fødevarer. Lynhurtigt vil du opdage, at din lyst ændrer sig. Du får ganske enkelt lyst til mere af det, du sender ned i tarmen, og kan klappe dig selv på skulderen for at have hjulpet din boss med at udvikle sig til en rigtig rar type, der vil dig det bedste og guider dig til en sundere livsstil.  

Oluf Borbye Pedersens grønne grød

Husk at det aldrig er for sent at ændre på det, vi går rundt og har lyst til! Det vi spiser i dag, har vi lyst til i morgen. Og behøver vi nævne, at den gode forsker Oluf Borbye Pedersen starter sin dag med at blende grøntsager? Verdens måske sejeste forsker. For ét er at vide noget, noget andet er at leve det. I denne video kan du se Oluf Borbye Pedersen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet forklare om vigtigheden af en mangfoldig tarmmikrobiota

Go Green med juicemaskine og blender

Når jeg tænder juicemaskinen og presser ingefær, blegselleri, agurk og squash eller blender frosne grøntsager til flydende livskraft på min Vitamix, er det ikke noget, jeg gør, fordi jeg ’skal’ eller ’burde’. De, som har oplevet mig ”live” kan bekræfte, at jeg på ingen måde skal coaches eller motiveres for at ’presse citronen’. Jeg gør det, fordi jeg har lyst, og jeg kan godt afsløre, at jeg ikke var videre begejstret for at drikke rødbede og selleri første gang, jeg smagte det. Store salater eller dampet broccoli med fisk stod ikke øverst på listen over livretter før i tiden. Det gør det i dag, og ja, jeg ved, det kan lyde total langt ude, men sandheden er heldigvis så fantastisk, at der ikke er nogen grund til at overdrive. Jeg har med sikkerhed ændret det, jeg har lyst til – BIG TIME!

Styr din lyst

En af de allerbedste ting ved at drikke grønne juicer og smoothies er, at vi nemt kan påvirke det, vi har lyst til. Kroppen kan nemlig ikke finde ud af, om vi har spist eller drukket grøntsagerne. Pludselig får vi en mystisk, og måske meget ukendt, trang til også at spise grønne ting. Det er i hvert fald en af de tilbagemeldinger, jeg har fået allerflest af. Tilbagemeldinger som ’min mand – og mine børn er begyndt at spise grøntsager’. Alene den effekt af juice og smoothies elsker jeg. Du kan også vælge at tilføje vores kosttilskud ’Greens by High on Life’. Produktet indeholder ingredienser som grønkål, brændenælde, hvedegræs, byggræs, chlorella og spirulina. Det er en nem måde at få grønt hver dag. Personligt drikker jeg det hver morgen, blandet i vand, som det første når jeg vågner.  Ej heller en drik, jeg sidder og nyder ude på terrassen en sen lørdag aften. Jeg drikker det for at få en grøn start på dagen, som gør det nemmere for mig at have en intention om at gå udenom de usunde ting, og helt række ud efter det, som er sundt og godt for mig.

Læs også 'Mavesyre - en god ven af huset' her.

/ Mads Bo