Brændenælder er et imponerende livsstykke fra naturens side, men alligevel så udskældt af mange. Må vi foreslå, at du bare drikker dem? Du må ikke lade dig skræmme af brændenælder, for de smager forbavsende neutralt. Læs mere om, hvordan du kan bruge brændenælde i smoothies og juicer her.
Hvor og hvornår plukker man brændenælder?
Brændenælder, også kaldet stor nælde, er en alsidig urt, der gror overalt i Danmark. Du finder den i hækken, i grøfter, langs marker og i udkanten af skoven. Brændenælder kan høstes fra april til oktober/november, men optimalt set bør man plukke dem i deres mest næringsrige stadie: når de er omkring 20 centimeter høje.
Selvfølgelig kan du også tage det, der dukker op i haven, men hold dig fra vejkanter og offentlige parker, da de kan være forurenet. Man siger, at man skal gå efter de nye friske skud. Det er mest kraftfulde og lækre.
Sådan plukker du brændenælder - uden at brænde dig
Udfordringen ved brændenælden er, at det kan være en blandet fornøjelse at plukke og bruge den. Brændenælden er nemlig dækket af små, stikkende fimrehår, som brænder og kan få huden til at svi. Derfor er det en god idé at plukke dem med handsker og saks, skylle dem i en skål med vand og snuppe dem med en tang.
20 gange så meget C-vitamin som blegselleri
Brændenælder indeholder en masse forskellige vitaminer og mineraler. Blandt andet vitamin A, B1, B2, C, E, K, calcium, jern, zink og magnesium.
Brændenælder indeholder faktisk:
● 10 gange så meget calcium og over 5 gange så meget jern, zink og magnesium som almindelige grønne salatblade.
● 4 gange så meget calcium som letmælk.
● 14 gange så meget jern som broccoli
● 7 gange så meget B-vitamin som rødbede
● 20 gange så meget C-vitamin som blegselleri
● 13 gange så meget zink som agurk.
Der er altså ingen undskyldninger for ikke at bruge brændenælder i din juice eller smoothie.
Brændenælder i juice og smoothies
Brændenælde smager forbavsende neutralt og er derfor kanon god i både juice og smoothies. Generelt er alt bladgrønt genialt i juice, da det indeholder mindre sukker end frugt og langt flere næringsstoffer. Og bare rolig - du skal ikke være bekymret for at brænde tungen, for når brændenælderne først har været en tur i blenderen eller din juicemaskine, bliver de heldigvis gjort harmløse.
Lav et forråd
Brændenælder kan fryses ned. Du kan fryse dem i isterningebakker (pulito) eller i en klump, du skærer et stykke af. Du kan også tørre dine brændenælder i en dehydrator, så du har til blandt andet te eller til senere brug. Hvis du gerne vil have brændenælder i din have hele sommeren, skal du slå dem ned (med en havesaks eller plæneklipper) – så kommer der nemlig nye, fine skud.
Så i stedet for at bande ukrudtet langt væk, når der skal luges ud i baghaven, kan du med fordel tage de grønne blade med i køkkenet og lave dem til sunde, grønne juicer og smoothies.
Vil du tørre dine brændenælder nemt og effektivt? Så se her.