Sådan slipper du af med sukkertrangen

Sådan slipper du af med sukkertrangen

Vil du gerne af med din sukkertrang én gang for alle? Så læs denne udførlige guide til, at slippe din sukkertrang helt enkelt. 

Har du konstant trang til søde sager? Og er du en af dem, der altid har slik liggende i skuffen? Er du ofte træt og dvask sidst på eftermiddagen? Og har du problemer med din vægt, netop fordi du hele tiden hjemsøges af  trangen til sødt?
Hvis svaret er ja, er du langt fra den eneste. Vi hører det rigtig ofte til vores foredrag og via vores arbejde på de sociale medier. Den gode nyhed er, at du ret hurtigt kan fjerne din sukkertrang. 

Lidt om blodsukker

Rigtig ofte handler det om at få stabiliseret vores blodsukker, så der ikke sker for store udsving. Kroppen vil gerne holde et stabilt niveau i blodbanen, men indtager vi mad med højt sukkerindhold (typisk simple kulhydrater), kan kroppen ikke styre optagelsen og brugen af sukker fra blodet og kommer så til at lagre for meget med det resultat, at vi igen føler os trætte og energiforladte.
Af samme grund er ustabilt blodsukker en ond cirkel. Når først du er gået i gang med at spise slik og søde sager, kan det være meget svært at stoppe igen. Vi kender det selv alt for godt. Et par dage med familiebesøg og ’lidt sødt til kaffen’ er nok. Der skal nemlig ikke meget til. Allerede dagen efter melder sukkertrangen sig. Og det er der - lige der, at man skal træffe en vigtig beslutning. En beslutning som ikke altid er nem - og måske gør lidt nas på den korte bane.

Et ustabilt blodsukker påvirker alt i vores liv, f.eks. vores relationer, evne til at være nærværende, en god forældre eller måske bare at kunne tænke klart. Af samme grund er det værdifuldt i at værne om vores blodsukker. 

Tilbage i balance

Det er de færreste, som lykkes med blot at fjerne noget fra sit liv, især sukker og kulhydrater. Derfor er det korte råd at skrue op for alt det, som stabiliserer dit blodsukker og samtidig undgå de ’hurtige kulhydrater’, der får vores blodsukker til at køre op - men mest ned. Det er i den forbindelse vigtigt for os at pointere, at en frugtjuice har nogenlunde samme effekt på vores blodsukker som hvis vi spiste direkte af sukkerskålen. Pga. det lave fiberindhold får det vores blodsukker til at stige gevaldigt, for derefter at hamre direkte i kælderen efterfølgende. Af samme grund anbefaler vi ikke ren frugtjuice. Vi anbefaler 80% grøntsager og 20% frugt. Optimalt går vi hele vejen og drikker 100% grøntsager. Det kan du læse meget mere om i Mads Bos bog 'Verdens grønneste juicer og smoothies' med 45 opskrifter helt uden sødende frugter.

Spis sunde fedtstoffer og slip sukkertrangen

Tilsæt meget gerne en lækker kvalitetsolie i din juice eller smoothie. Det er ikke kun utroligt velsmagende, det sikrer dig også en langt bedre optagelse af de fedtopløselige vitaminer. Derudover stabiliserer olie dit blodsukker og holder dig ”kørende” i længere tid. At det mindsker trangen til sukker og andre søde sager er kun en af mange andre ”bivirkninger”. Personligt bruger vi "OIL by High on Life" i juicer og smoothies. Derudover har vi et ret stort forbrug af økologisk og koldpresset olivenolie og kokosolie, som vi bruger i madlavningen. Fiskeolie er ligeledes en fast del af vores dagsrutiner og vi er på ingen måde fedtforskrækket. Personligt får vi 6-10 spsk. fedt om dagen. I store træk er det altså ikke fedt, der gør os fede, men derimod de hurtige og næringsforladte kulhydrater, der giver vores blodsukker en rutsjetur. 

Flippede fibre 

Udover at forbedre afføringen hjælper fibre med at binde tungmetaller og det dårlige kolesterol, så det udskilles med vores afføring, og samtidig har det en god effekt mod forskellige kræftformer. Fibre er fantastiske til at stabilisere vores blodsukker. Så er du særligt sensitiv over for blodsukkerudsving, så overvej at spise en lille håndfuld mandler sammen med din juice. De er proppede med fibre og indeholder ligeledes gavnlige fedtsyrer, som bidrager til et stabilt blodsukker. Og husk så at få de planter på - og gerne på så mange måder som muligt. Udover at spise dine planter i rå form, så variere gerne ved at drikke, dampe, koge, bage og svitse dine planter. Med andre ord, omgiv dig med planter.  

Bliv stabil med protein og fedt

Tilsæt gerne forskellige sunde tilsætninger, når du blender. F.eks. kan du med fordel tilsætte nedenstående ingredienser, da de alle har en blodsukkerstabiliserende effekt og øger mætheden gevaldigt:

  • Tahin og mandelsmør
  • Iblødlagte mandler, frø og kerner
  • Proteinpulver, kokosmælk og kvalitetsolie
  • Mad fra dagen før som f.eks. kogt quinoa, ris og kikærter.

Derudover er der en del undersøgelser, der konkluderer, at kanel virker blodsukkerregulerende. Og ja, kanel smager faktisk helt ok i smoothies!

Krom

Et andet bissetrick er at tage et tilskud af krom. Hvis man mangler mineralet krom, er man nemlig meget mere tilbøjelig til at have udfordringer med blodsukkeret. Krom hjælper i samarbejde med insulin kroppen med at føre sukkeret ind i cellerne. Krom forstærker denne effekt, ved at lukke cellen op indefra, så der kan komme langt mere sukker ind i cellen. Krom indgår også i stofskiftet og har betydning for vægten. Man finder krom i madvarer som f.eks. æg, kylling, fisk, skaldyr, smør, grønkål, nødder, mandler, banan, gulerødder, broccoli, spinat, oksekød, sesamfrø og sojabønner. Men man skal være opmærksom på, at det kan være meget svært at spise sig til en optimal mængde. Den amerikanske forsker Richard C. Anderson udtaler, at alle behøver mindst 200 mcg krom dagligt for at forebygge sukkersyge, hjertesygdomme og muligvis kræft. Det anslås, at gennemsnitsdanskeren får 50 mcg! Af samme grund er et tilskud af dette essentielle (livsvigtige) mineral meget anbefalesværdigt. Især hvis man døjer med ustabilt blodsukker.

Et par ord om tarmbakterier  

Et af de emner, vi finder super interessant - og som ifølge videnskaben har en gevaldig effekt på vores lyst til søde sager er hele den koloni og sammensætning af bakterier, du har i tarmen. Kort fortalt kan man nemlig sige, at når vi spiser mad, er vi enten i gang med at fodre de ’flinke fyre’ eller ’ballademagerne’. Teorierne går på, at jo mere af den usunde mad man spiser, jo mere magt får de bakterier, som kræver netop den slags mad, og så havner man let i en ond cirkel, hvor ens viljestyrke får mindre og mindre gennemslagskraft.

Bestemte tarmbakterier kan således - på udspekuleret vis, manipulere med vores hjerner og derved påvirke vores tanker, følelser og handlinger. De kan med andre ord få os til at putte en 20’er i en cola-automat. Så spørgsmålet er, hvem sidder på kommandobroen? Ifølge den danske smoothie-drikkende professor Oluf Borbye Pedersen, og noget af den nyeste forskning på området, må vi bestemt ikke undervurdere vores sammensætning af bakterier, også kaldt tarmens mikrobiota. Hver gang der går et signal fra hjernen til tarmen, går der ti signaler den anden vej!

Den gode nyhed er, at du radikalt kan ændre tarmens mikrobiota, hvis du lægger dine kostvaner om. For eksempel kan du med en mere grøn kost ændre dine tarmbakterier - og hvad du producerer af stoffer, samt har lyst til på blot 48 timer. Må vi foreslå en daglig grøn smoothie! Find en opskrift her.

I stedet for at være så besat af hvad vi har lyst til, bør vi spørge os selv om, hvad de gode ’flinke bakterier’ har brug for. For har de det godt - og får de det, de har brug for, vil du formentligt også trives. Og som en lille bonus, vil du meget tænkeligt have nemmere ved at gå forbi iskiosken - og på den måde undgå at fodre ’ballademagerne’, der altid rækker ud efter det forkerte. 

Den psykologiske vinkel på sukkertrang

Der er selvfølgelig også en psykologisk vinkel på det med sukkerafhængighed. Og generelt er vi mennesker ikke særlig viljesstærke skabninger. Vi hader at komme ud af vores ’komfort-hygge-leverpostej-kasse’. Men kære venner, det bliver vi altså nødt til. Det er det hele værd! Definitionen på selvdisciplin er, at man undgår en umiddelbar tilfredsstillelse for at opnå noget større og langt bedre. Og der er altså ikke noget, som smager ligeså godt som sundhed, en skarp hjerne og masser af energi. Og er du på vej mod slikskabet eller slikhylden på tankstationen, så gå efter uforarbejdede nødder, noget proteinrigt eller fedtholdigt. Er du derhjemme, så tag et par spiseskefulde olie. Bland det evt. op i en juice eller smoothie. Og har du proteinpulver eller et æg ved hånden, så kom det ned i blenderen og blend det med!

Vælger du at tage en kold tyrker fra alt sødt, hvilket vi klart vil anbefale, så spørg efter hjælp og støtte fra venner og familie. Endnu bedre, gør det sammen med dem eller andre.

Det er desuden næsten umuligt bare at fjerne en dårlig vane. Gør vi det, opstår der et vakuum. Vi bliver derfor nødt til at erstatte den dårlige vane med noget andet og bedre. Hvis du f.eks. er vant til at spise kage hver dag kl. 16, gælder det om at finde et sundere alternativ at glæde sig til. Det kunne være en håndfuld nødder med en blanding af lakrids, kanel og kakao, en gåtur eller noget så simpelt som at ringe til en god ven.

Så der findes altså en række tiltag, du kan gøre for at støtte dig selv i processen. Udover ovenstående vil vi anbefale dig at få 10-20% protein i forbindelse med alle måltider og kombinér meget gerne ovenstående med daglig motion, 2-3 liter vand og en god nattesøvn. Beslutter du dig for at gøre ovenstående, vil du med garanti vinke farvel til sukkertrangen. Som en bonus vil du meget tænkeligt opleve et større mentalt overskud, en bedre hukommelse og mere energi.