Oxidation er når cellerne bliver iltet - det kan i en vis grad sammenlignes med jern, der ruster. Læs alt om oxidation her og find ud af, hvordan du kan forhindre det.
Hvad er oxidation af celler?
Oxidation er en elektro-kemisk reaktion, som medfører skader, der kan resultere i svækkede celler og skader på de vigtige proteiner, der udgør cellens arvemasse og styrer cellens funktion. Alt det, der hæmmer oxidationen, kaldes antioxidanter.
Frie radikaler
Ved omsætningen af ilt i kroppen dannes der hele tiden frie iltradikaler, der er iltmolekyler, hvor en af elektronerne, der forekommer parvis i iltmolekylet, er trukket ud af iltmolekylet under en kemisk reaktion. Et iltmolekyle med et uparret elektron bliver til et frit radikal. Derfor må iltmolekylet "stjæle" en anden elektron for igen at blive komplet. Det gør det ved at stjæle elektronen fra andre molekyler i de nære omgivelser, f.eks. fra DNA, fedt og proteiner i blodet. Når molekyler får stjålet elektroner, kan de enten gå til grunde eller selv blive til frie radikaler. Der kan altså sættes en kædereaktion i gang på celleplan. Antioxidanterne afbryder de frie radikalers kædereaktion.
LDL kolesterol og frie radikaler
De frie radikaler rækker ud efter alt i kroppen, både uden for og inden i cellerne. F.eks. proteiner, cellemembraner, fedtstoffer i blodet og fedtsyrerne på cellernes overflade, så de bliver oxiderede - forharskede - og cellen svækkes. De rækker bl.a. også ud efter det "dårlige" LDL-kolesterol og forharsker det (kaldes også lipid-peroxidering), som med tiden kan sætte sig som belægninger i kredsløbet. Hvis LDL-kolesterolen ikke oxideres - forharskes - skader den ikke, men returneres blot til leveren.
Antioxidanter
Antioxidanter modvirker oxidation og er med til at opretholde cellernes og kroppens sundhed. En autoritet vedrørende antioxidanter, Richard Passwater, har udtalt, at man ikke må se på antioxidanter som enkeltstoffer, men snarere som samarbejdende spillere på et hold eller som enkeltinstrumenter i et orkester. Det er en rigtig god sammenligning, for der er flere forskellige antioxidanter, der virker på forskellig måde og forstærker hinandens virkning betydeligt. Man kan derfor nå til et bedre resultat med mindre doser af de enkelte antioxidanter.
De frie radikaler tager nemlig hellere antioxidanterne end de stoffer, antioxidanterne beskytter, hvorved antioxidanter bliver til svage pro-xidanter, der så bliver "genopfrisket" til antioxidanter af de andre antioxidanter i antioxidant-netværket. Antioxidant-netværket er vores personlige, indre læge, der konstant sørger for at opretholde vores sundhed.
I vores celler er det generne, der styrer. Vi har både gode og dårlige gener, og ingen af generne fungerer, hvis de ikke bliver aktiveret - 'turned on'. Heller ikke virus fungerer, hvis det ikke bliver 'turned on'.
Sådan beskytter du dig mod frie radikaler
Grundlæggende handler det om at undgå stoffer, der medfører dannelse af mange frie radikaler. Det er f.eks. tobaksrøg, alle mulige opløsningsmidler og andre kemiske stoffer, især syntetiske. Amalgam - kviksølvet i tænderne og stråling (også solstråling) øger også mængden af frie radikaler .
Motion er godt, men konkurrenceidræt og alt for anstrengende motion øger dannelsen af frie radikaler. Atleter har derfor brug for mange flere antioxidanter end andre. Frisk luft og rent vand er også vigtigt.
Mænd skal også sørge for at undgå at få for meget jern.
Og så skal man nedsætte sin stress, da stress også øger dannelsen af frie radikaler.
Kosten er den vigtigste kilde til naturlige antioxidanter, der arbejder sammen om at undgå de frie radikaler. Det er til overflod bevist, at en kost, der er rig på grønt, frugt og krydderier er genialt. Men på trods af en sund kost, er det i dag svært af skaffe sig tilstrækkeligt af alle de vigtige antioxidanter. Dansk jord indeholder meget lidt selen, der er en vigtig antioxidant foruden at være et grundstof. Mange grøntsager dyrkes for intensivt og hurtigt, så de ikke når at optage og danne alle de vigtige antioxidanter i tilstrækkelig mængde. I Holland er det f.eks. almindeligt, at grønsager dyrkes på Rockwool eller savsmuld, kun får kunstgødning og udsættes for stærkt, kunstigt lys døgnet igennem. Dertil kommer, at de mange fødevarer, vi køber, indeholder et hav af kemiske stoffer - kig bare på E-numrene.
Der er derfor god grund til at tage ekstra tilskud af antioxidanter i den kemiske og unaturlige verden, vi lever i. Det bedste er at tage dem i naturlig form, dvs. foruden sund kost i form af udtræk fra naturlige kostbestanddele, f.eks. fra krydderier, grønne blade, frugt, grønt og bær.
Vi kan bare se på aberne. De spiser spidsen af de unge blade på træerne, og det viser sig, at disse blade indeholder en masse vigtige stoffer og antioxidanter.
/ Carsten Vagn-Hansen