Spinat er en populær ingrediens i både juice og smoothie - og dét forstår vi godt! For den smager både frisk og dejlig, og så bidrager den med masser af lækre vitaminer og mineraler. I denne artikel har vi samlet alt, du skal vide om spinat, samt tips og tricks til at bruge spinat i din kost.
Hvornår er spinat i sæson?
Den bladgrønne grøntsag, spinat, er i sæson fra foråret (omkring april) helt hen til efteråret (omkring oktober) og kan dyrkes mange steder i verden - også i Danmark. Så der er faktisk en lang periode af året, hvor man kan få frisk spinat til sin madlavning. Spinat har store, grønne blade, mens babyspinat er små blade, der er høstet tidligt. Bladene kan holde sig en uges tid i en plastikpose i køleskabet. Skal den bruges frisk, er det lækrest, at den er helt grøn og ikke alt for rynket. Hvis den ikke er optimal til at bruge frisk, så put den i din juice eller smoothie. Husk at skylle din spinat grundigt for jord, inden du bruger den.
Rig på vitaminer og mineraler - en allround råvare
Spinat kan købes de fleste steder, smager godt og er let at bruge både frossen og frisk.
Både babyspinatblade og alm. spinat er næringsrig 'raketbrændstof'. Spinat har nemlig, trods den milde smag, et meget højt indhold af K-vitamin, A-vitamin, mangan, magnesium, folinsyre, jern, krom, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium, E-vitamin og ikke mindst kostfibre. Som med alle andre grønne grøntsager er spinat fyldt med klorofyl, der er plantens “blod”.
Du er en fantastisk allround ingrediens, der egner sig perfekt i både juicer og smoothies, men kan selvfølgelig også bruges i salater, supper og varme retter.
Spinat i juice
Spinat egner sig genialt i juice! Det giver en smuk farve og så er det en nem måde at øge sit indtag af spinat. Slowjuicere er fantastiske til bladgrønt som spinat, grønkål og spirer. Hvis du bruger en saftcentrifuge, skal du være opmærksom på at “pakke” spinaten ekstra godt mellem andre grøntsager, så du får mest muligt ud af det.
Når du bruger spinat i juice, skal du også være opmærksom på farven af den endelige juice. Vi mennesker spiser og drikker med øjnene. Og en brun juice er bare ikke lige så appetitlig som en smuk juice i en klar farve. Vælg derfor en farve-retning og hold dig så vidt det er muligt til den. Du kan sagtens snige lidt grønt som f.eks. agurk, squash og broccoli i en rød juice med rødbede, men kommer du lige store dele spinat og rødbede i en juice, ja så har vi balladen. Det samme gælder for din smoothie.
Se alle vores opskrifter på grøn juice her.
Brug frossen spinat i smoothie
Da spinat næsten altid er at finde i supermarkedets frostafdeling, så er det noget der er nemt altid at have i fryseren til sin smoothie. Ved at have preppet din fryser op med diverse råvarer, gør du det nemmere for dig selv at få din daglige smoothie. Ud over det åbenlyse med holdbarhed, så er det bare let altid at have basis-frostvarer på lager. Det gør variation meget lettere, da det f.eks. er let at skifte mellem grønkål, spinat, broccoli og ærter. Vi anbefaler altså, at du altid har frossen spinat i din fryser, så du let kan lave en grøn, nærende smoothie. Du kan selvfølgelig også lave smoothie med frisk spinat.
Hvilken blender kan klare frossen spinat?
Spinat giver din smoothie bundtræk, så vi anbefaler at du bruger spinat i din smoothie - derfor er det også vigtigt, at din smoothie kan blende spinaten helt cremet. Og det kan Vitamix. Hos High on Life har vi testet alverdens blendere og vi har en høj forventning til, at især vores grønne smoothies skal have den lækre, silkebløde konsistens, som Vitamix er kendt for at lave. En stor dybfrossen spinatblok og en halv frisk rødbede kan alle Vitamix powerblendere klare med lethed. Hvis du er på udkig efter et mere budgetvenligt alternativ, så kan vi anbefale High Speed blenderen fra Wartmann.
Drik spinat efter træning
Efter hård træning er det super godt at byde sin krop på en grøn juice med ingredienser som bl.a. agurk, bladselleri, broccoli og spinat. Alle grønne grøntsager er basiske, og de hjælper derfor med til at neutralisere syre i kroppen. Det er ret genialt efter træning, da kroppen producerer syre under træning, hvilket også er det, som gør, at man kan have ondt i musklerne dagen efter. Grønne juicer hjælper altså kroppen med at restituere hurtigere, og det er netop også en af grundene til, at mange professionelle sportsudøvere, som træner flere gange om dagen, bruger grønne juicer efter træning.
Spinat og oxalsyre
Af de populære juice- og smoothieingredienser er især spinat kendt for at indeholde oxalsyre. Men der findes oxalsyre i mange forskellige planter og fødevarer. For meget oxalsyre kan give irritation og gener fra maven og i værste fald nyresten. Har du lyst til at læse mere? Så læs her om oxalsyre.
Derfor er et af de vigtigste råd når det kommer til juice er: Variation. Så sørg for at lave nogle røde, grønne, gule og orange opskrifter. Prøv også at veksle lidt i de grønne, så du en gang imellem erstatter spinat med grønkål, persille, broccoli eller en anden type kål.
På vores hjemmeside finder du helt gratis et hav af juiceopskrifter i alle farver, så det er bare at slå dig løs. Du kan også hoppe med i Juice365, hvor vi hver uge deler en ny juiceopskrift.
Er du mere til en fysisk bog har Mads Bo skrevet ikke mindre end 8 forskellige bøger om juice, smoothies og plantebaseret kost, så der er ingen undskyldning for ikke at variere dit indtag af frugt og grønt.