7 råd til at komme i gang med juice og smoothie

Lær at lave juice | High on Life

Er du faldet af juice- og smoothiehesten? Har du brug for hjælp til at komme op igen? Så læs med her, hvor Mads Bo giver sine bedste tips til, hvordan du finder, eller genfinder den gode rutine med juice og smoothies. 

Allerførst, velkommen i klubben. Det sker for os alle. To skridt frem og ét tilbage, som man siger. Sådan er det bare. Og det er helt okay. Der kan være mange grunde til, at vi falder af hesten. Det vigtigste er bare, at vi kommer op på hesten igen. Her får du 7 gode råd til at komme i gang med juice og smoothie (igen).

 

 

1. Hvad er dit hvorfor?

Mind dig selv om 'dit hvorfor' – og gerne dagligt. 'Hvad’ og ’hvordan’ er vigtigt, men der findes ikke noget vigtigere spørgsmål end 'hvorfor' - det giver dig krudt i røven til at opnå det, du sætter dig for! Så når jeg bevæger mig ud i regn og blæst, rengør min juicemaskine eller bruger ti minutter på at blende en grøn smoothie, er det ikke nødvendigvis fordi, jeg synes det er sjovt eller fordi jeg kan lide det - men fordi jeg kender mit 'hvorfor'. Jeg modstår en umiddelbar tilfredsstillelse for at opnå noget større og mere langtidsholdbart. Brug fem minutter på at skrive ned, hvorfor juice og smoothies er vigtige for dig. Hvorfor ønsker du at integrere dem i dit liv og din hverdag? Det er, når det går op af bakke, at du har allermest brug for dit 'hvorfor'. Alt for ofte minder vi os selv om, hvad vi må og ikke må. Mind i stedet dig selv om, hvorfor du gør det, du gør. Hvad og hvordan er sekundært. 

2. Hvad stopper dig i at bruge juicemaskinen?

Af alle de ting, der forhindrer os i at få indtaget juice og smoothies, er tanken om rengøringsprocessen efter min mening den største udfordring. Og ja, maskinen skal gøres rent. Men prøv engang at tage tid på det og sammenlign det med at gøre gryder rent efter aftensmaden. Udover udgiften til grøntsagerne, er det den pris, du må betale for at berige dig selv og dine celler med flydende næring.
Brug gerne fem minutter på at identificere de ting, som forhindrer dig i at få drukket din juice eller smoothie. Er du ikke kommet i gang, så spørg dig selv: Hvad forhindrer mig? Er du faldet af hesten, så spørg: Hvad forhindrer mig i at komme i gang igen? Findes der en reel forhindring eller er det blot en dårlig undskyldning? Hvis der er en forhindring, er det så den, der skal stoppe dig? Kan du gøre noget anderledes? Det at kaste lys på forhindringerne, kan paradoksalt nok være det, der gør, at du i sidste ende får brugt din juicemaskine eller blender. 

3. Klarhed er kraft: Hvor meget juice vil du drikke?

Beslut dig for, hvor meget juice og smoothie, du ønsker at drikke. Er målet en daglig juice eller smoothie? Hvornår på dagen passer det bedst at drikke/spise dem? Er det noget, du gør i weekenderne? Dét at kende målstregen gør det SÅ meget nemmere at nå i mål. Så vær gerne specifik.
Husk her på, at mere er ikke bedre. En af de helt store grunde til, at vi mennesker mister motivationen er, at vi overgør en specifik handling. Det ved de fleste, der har prøvet at starte lidt for hårdt op med træningen i januar eller gået amok med en juicekur. Erfaringen viser, at de, som vælger den mindre, men mere kontinuerlige fremgang frem for store, enkeltstående og dramatiske omlægninger, når længere på sigt. Og ikke nok med at de når deres mål, så har de også en fantastisk tendens til at nyde rejsen.

4. Find nye og sunde juice- og smoothieopskrifter 

Måske skulle du få dig et par nye favoritopskrifter? Hvis du laver den samme juice hver dag, vil du på et eller andet tidspunkt køre træt i det. Sørg for at lave opskrifter i alle regnbuens farver. Tag et kig i vores opskriftsarkiv og bliv inspireret til nye opskrifter med dine yndlings frugter og grøntsager. Du kan også vælge at følge Smoothie365 og Juice365, hvor vi hver uge kommer med ugens juice og ugens smoothie. Her sikrer vi dig variation, så du kommer hele vejen rundt på grøntsagshylden. 

5. Drik din juice og smoothie sammen med super saftige venner 

De fleste af os undervurderer nok, hvor stor en indflydelse de mennesker, vi tilbringer tid sammen med, egentlig har på os. Du bliver ligesom de mennesker, du omgiver dig med, det gælder især deres standarder, vægt, indstilling til livet, økonomi, trænings- og spisevaner. Groft sagt kan man sige, at snupper vennerne en daglig juice eller smoothie, ja, så er der stor sandsynlighed for, at du følger trop. Vi er flokdyr og vi påvirker hinandens vaner, og ikke nok med det, så påvirker vi også hinandens opfattelse af, hvad der er normalt. Af samme grund vil jeg anbefale dig at inddrage arbejdskollegaer, venner eller familie i dit juice- eller smoothieeventyr. Optimalt set gør i det sammen. Det er altid nemmere at gå vejen sammen med andre. Du kan også hoppe ind og blive medlem af vores Facebook grupper Smoothie365 og Juice365, hvor vi hver dag drikker en daglig smoothie eller juice sammen. 

6. Gør det nemt for dig selv at lave juice og smoothie

Jeg har altid sagt, at hvis man vil have succes med at integrere en sund livsstil i en travl hverdag, så skal det gøres nemt og simpelt. Så måske er løsningen for dig, at du pakker smoothieposer til fryseren med frugt, bær og grøntsager så du blot skal tømme posens indhold i blenderen. Det kan også være, at du er typen, der laver juice til 30 dage på én gang, ved at fryse juicen ned i portionsposer og blot tage en pakke op af fryseren inden sengetid. Mange i vores juicefællesskab laver slowjuice til dage, som de opbevarer i vacuumbeholder i køleskabet i 3 dage. Der er altid nogle, der spørger ”Jamen Mads Bo, mister vi så ikke nogle af næringsstofferne?”. Og jo, det gør du. Men det er altid bedre at få 90-95% af næringsstofferne hver dag, end 100% én gang om måneden. 

7. Lav nye vaner: Tænk langsigtet

Det er godt at tænke langsigtet, da alt vigtigt sker over tid. En lille daglig korrektion i ens livsstil, gjort over tid, kan have en dramatisk effekt. Derfor er den største trussel for vores motivation, at vi ønsker at se resultater med det samme. Vi lever i en verden, hvor vi kan lave kaffe på et minut, varme vores mad på to minutter - og vi synes stadig, det går for langsomt. Vi har mistet tidsfornemmelsen gennem tv og film, pulverkaffe, lynlån, breaking news og konstant information.
Tænk langsigtet og forestil dig, hvordan 1 glas juice, som indeholder cirka 400 gram grønt, hjælper dig med at indtage kilovis af grønt over en 5 årig periode. Får det dig mon ikke tættere på dit hvofor?

 

Du vil med sikkerhed komme ud for op- og nedture på rejsen mod mere sundhed og livskraft. Nyd turen og tillæg dig en filosofi på bare tre ord: Giv aldrig op. Bliv venner med modgang. Fuldstændig som vægtmodstand gør dine muskler stærkere, så vil udfordringer (mentale såvel som fysiske) gøre dig stærkere.

Jeg håber, at jeg med denne artikel har givet dig ideer til atter at springe op på juice og smoothiehesten. For af alle de ting, vi kan gøre for at dække kroppens behov for vitaminer og mineraler, er juicer og smoothies nok en af de allermest effektive.

 

Læs også her, hvordan du laver den perfekte juice og smoothie.

 

/Mads Bo