Grønne juicer og smoothies i Go' morgen Danmark

Grøn juice | High on Life

Mads Bo laver opskrifter fra bogen 'Verdens grønneste juice og smoothies' i Go' morgen Danmark Bogen inspirerer dig til at bruge endnu flere grøntsager i dine juicer og smoothies.

Juice og smoothie uden frugt

Det med grøntsagerne er nemlig lidt af en hjertesag for Mads Bo. Ikke kun fordi han selv har reddet sin røv ved at indtage flere, men selvfølgelig også fordi de bare er så pivsunde og let optagelige i rå og flydende form. Allervigtigst er de komprimeret information, som kort fortalt får vores krop til at opføre sig ordenligt. Som Mads Bos gode ven Umahro siger: Mad er kommunikation. 

I Mads Bos 6. bog er han derfor gået hele vejen og har lavet en bog fyldt med lækre opskrifter – MEN HELT UDEN BRUG AF SØDENDE FRUGT. Nogle vil måske mene, at opskrifterne er ret voldsomme, andre for voldsomme. Der er ikke bare en overvægt af grøntsager, der er nærmest ikke andet end grøntsager. Den eneste sødme, du finder i denne bog, er sødmen fra Mads Bos ord og kærligheden fra en peberfrugt, rodfrugt, citrusfrugt, tomat eller avokado, som alle botanisk set er frugter.

Mad med massere af grøntsager forlænger din levetid 

Noget af det, alle eksperter er enige om er, at vi skal indtage flere grøntsager. Og hver dag popper der flere og flere undersøgelser frem, der peger på vigtigheden af en kost med masser af grønne planter. 
Den belgiske læge og forsker Kris Verburgh mener, at grøntsager kan være med til at stikke en solid kæp i aldringshjulet. Han har skrevet bogen ’Timeglasmodellen’, hvor han præsenterer en model, der blandt andet skyder de hurtige kulhydrater helt til jorden. Han argumenterer for, at en livsstil med masser af grøntsager både kan forlænge dit liv og give dig et bedre helbred, mens du lever. 

Syre-base balancen

En anden og rigtig god grund til, at dine juicer og smoothies bør være grønne er, at grøntsager har en enormt basisk effekt på vores indre miljø. Indtager vi for mange syredannende fødevarer og lever et stresset liv, vil det bidrage til at vores organer og knogler ’ofrer sig’, ved at afgive nogle af deres basiske mineraler for at opretholde den helt rigtige pH i blodet. Dette kaldes også for homeostase og er helt naturligt. Denne syre-base regulering kan fint finde sted i begrænsede perioder, men hvad sker der, hvis homeostasen opretholdes på bekostning af vores knogler, nervesystem og organer? Mads Bos råd er at booste kroppen med basedannende grøntsager i fast og flydende form hver dag. Læs mere om syre-base her.

Hvor meget juice skal jeg drikke?

Det er et spørgsmål, som bliver stillet rigtig ofte. Mange er bange for at drikke for meget – andre er bange for at drikke for lidt. Der findes ikke nogle specifikke anbefalinger i forhold til dagligt indtag. Hvad den rette mængde er for dig, afhænger i høj grad også af din størrelse og dit aktivitetsniveau. Men det er bedre at få et lille økologisk glas end intet. Og lad være med at tage mere en 0,4-0,5 liter juice eller smoothies på én gang, da meget tyder på, at vi simpelthen ikke kan optage mere på en gang. Så drikker du mere end 0,5 liter om dagen, kan det derfor være en rigtig god ide at fordele det over dagen og f.eks. drikke det morgen og eftermiddag.

Kig dig omkring i vores store opskriftarkiv med juice og smoothies og lad os vise dig, hvordan du kan få gigantiske mængder af rå og uspolerede grøntsager. Grøntsager som alt for ofte kun ender på tallerkenen som tilbehør.