Drik dit ukrudt i Go' morgen Danmark

Drik ukrudt i Go' morgen Danmark

Skvalder-juice, mælkebøtte-shot og brændenælde-smoothies. Anvend dit ukrudt på en ny måde. Du kan få mange flere opskrifter i bogen Super Grønne Juicer og smoothies.

Brug naturens måske sundeste bladgrønt i din juice og smoothie

Hvis nogen havde spurgt mig for godt og vel 16 år siden, om jeg kunne tænke mig at smage et mælkebøtteshot, en skvalderkålssmoothie eller blot en brændenældejuice, havde jeg nok pænt takket nej. Nu bliver jeg barnligt begejstret, så snart jeg ser en brændenælde skyde op af jorden. Og den begejstring vil jeg gerne dele med dig.

Den er god nok! Jeg bliver hamrende glad og mit mundvand begynder næsten at løbe. For brændenældejuice er bare noget af det lækreste, man kan forestille sig. Og så er det mega sundt!

Brændenælde er rig på vitaminer og mineraler

Ikke alene indeholder brændenælder enorme mængder A-, B1-, B2-, C- og E-vitamin. De indeholder også ca. 10 gange så meget calcium og over 5 gange så meget jern, zink og magnesium som almindelige grønne salatblade. Brændenælde er en velkendt lægeplante, som er blevet brugt igennem mange hundrede år. Og bare rolig du skal ikke være bekymret for at brænde tungen, for når brændenælderne først har været en tur i blenderen eller din juicemaskinen, bliver de heldigvis gjort harmløse.

Brændenælder kan høstes fra april til oktober-november, men optimalt set bør man plukke dem i deres mest næringsrige stadie: Når de er omkring 20 centimeter høje. Det er der, de indeholder al den livskraft, de skal bruge til at vokse sig til store planter.

Mælkebøtte i juice

Mælkebøtter hører nok til blandt noget af det mest kendte ukrudt, men vidste du at de også er rige på B6-vitamin, C-vitamin og Calcium. Sammenligner du 100 g grønne salatblade med 100 g mælkebøtteblade er der 0,08 mg B6-vitamin i grønne salatblade og 35,0 mg i mælkebøtteblade. 

Mælkebøttebladene er meget bitre og i familie med ruccola og får fordøjelsessafterne igang. På grund af din bitre smag anbefaler jeg ikke, at man drikker store mængder af dem, men de fungerer godt som et mælkebøtteshot blandet med citron og æble. Størrelsen på mælkebøttens blade afsløre meget om bitterheden. Jo større bladene er, jo mere bitre. Så er man ikke vild med den bitre smag, skal man gå efter de små blade.


Du kan finde mange flere fakta om ukrudt i min bog ´Super grønne juicer & smoothies - Drik dit ukrudt'.

Brændenælder i juice

Alt bladgrønt er genialt i juice, da det indeholder mindre sukker end frugt og langt flere næringsstoffer. Vi finder mange flere næringsstoffer i vores ukrudt i forhold til de sundeste grøntsager fra supermarkedet. Det er vitterligt ’Superfood’. Rent smagsmæssigt er det en rigtig god idé blot at tilføje en smule ukrudt frem for at drikke det rent i større mængder. Det smager ikke fantastisk godt alene, så det gælder om at blive god til at kombinere.

Jeg er i det hele taget stor fortaler for ukrudt. Det er gratis, det kommer af sig selv, det skyder op over alt, og så er det tæskehamrende sundt for os. Det overgår simpelthen alle andre grøntsager, og så smager det overraskende godt. Dog skal man holde sig til de ting, man kender i naturen, f.eks. mælkebøtter, brændenælder, skvalderkål, hyben, vejbred og skovsyrer. Så i stedet for at bande ukrudtet langt væk, når der skal luges i baghaven, kan du med fordel tage de grønne blade med i køkkenet og lave dem til sunde, grønne juicer og smoothies.

Gode tips når du sanker

Jeg vil anbefale dig at gå en tur i skoven med en pose under armen, en saks i lommen og en handske på den ene hånd. For de kan altså brænde de små power planter. Selvfølgelig kan du også tage det, der dukker op i din egen have, hvis man er så heldig at have sådan en, men hold dig fra vejkanter og offentlige parker. Efterladenskaber fra hunde og gift fra ukrudt spray er ingen fryd at få i din juice eller smoothie.
Når du er klar til at få de små power planter i din saftpresser eller blender, vil jeg klart anbefale dig at bruge en pølsestang, så du ikke brænder dig.

Ukrudt er ekstremt sejlivet; det modstår gift, ild og tørke, og hvis det er den slags modstandskraft, du ønsker, så bare tag for dig af retterne. Det er stærkt vanedannende, så husk at samle forråd.