De gode nødder

Mandler | Nødder

Et dagligt indtag af nødder er et simpelt tip til at få lækre fibre, fedtsyrer og protein. Og så smager de ovenikøbet fantastisk.

Er nødder en frugt?

Rent botanisk er nødder svære at definere. Det er frugter med en tør skal, men faktisk er det kun hasselnødder, kastanjer og agern, der lever op til denne snævre, videnskabelige definition. Andre nødder er de spiselige sten, hvor frugtkødet er blevet fjernet (mandler, kokosnødder og macadamianødder). Endelig er nogle nødder også frø, det gælder f.eks. pinjekerner.

Vi spiser for få nødder

Vi spiser alt for få nødder. Kun 10 procent af den danske befolkning spiser nødder mere end en gang om ugen. Ud over at nødder smager godt og er et fantastisk alternativ til slik, så indeholder de også en masse gode sager. Nødder indeholder blandt andet E-vitamin, kobber, magnesium, proteiner, kalium, jern, fibre og fedtsyrer. Disse fedtsyrer er de gode umættede fedtsyrer, som også findes i fiskeolie, og det synes kroppen er rigtig fedt. Et dagligt indtag af umættede fedtsyrer fremmer optagelsen af de fedtopløselige vitaminer, som er A-, D-, E, og K-vitamin.

En håndfuld nødder om dagen

Nødder og frø har et højt indhold af kalorier og fedtstoffer. Næringsværdien afhænger af den enkelte art, og forskellene kan være ganske betydelige. Det anbefales at spise en lille håndfuld om dagen. Nødder og frø indeholder ikke kolesterol, da de er vegetabilske.

Sæt nødderne i blød

Iblødsætning aktiverer nøddens enzymer og bevirker, at de fordøjes og optages langt bedre. Sæt f.eks. en skål med mandler i blød natten over, og spis dem dagen efter som snack. De smager meget bedre end de tørrede. Når nødder har ligget i blød, skal de derefter opbevares i køleskabet.

Spis nødder sammen med din juice og smoothie

Det er en rigtig god idé at spise din daglige ration af f.eks. mandler sammen med dit daglige indtag af friskpresset juice. Fedtsyren i mandlerne bevirker, at de fedtopløselige vitaminer i juicen optages bedre. Derudover sikrer de et mere stabilt blodsukker, da nødder med sit store fiberindhold har et lavt glykæmisk indeks.
Brug en stor variation af nødder, de er alle sunde, men spis dog ikke for mange af dem med salt og sukker. 

Her er en lækker opskrift på mandel-mums.