Blå energidrik eller friskpresset juice...?

Naturlig energidrik til træning

Der er ikke nogen energidrik, som kan hamle op med naturens fornemste raketbrændstof, og da slet ikke de blå, kunstige og syntetiske af slagsen. Friskpresset juice er at foretrække og intet mindre end genialt i forbindelse med træning. Læs med her hvor Mads Bo giver tips til hvad du bør indtage før, under og efter træning.

Generelt har jeg et afslappet forhold til energitilførsel under træning. Jeg mener, at det har taget en gal drejning. Vi lever i en meget energi- og proteinfokuseret verden. Folk kan jo nærmest ikke tage en tur i fitnesscentret uden at skulle fylde sig med kunstige protein- og sportsdrikke. Jeg drikker vand under mit træningspas, men faktisk er det først efter 60 minutter, at energitilførsel begynder at blive aktuelt. Det skulle da lige være, hvis man ønsker at tage på i vægt, men det er jo sjældent derfor, vi kommer i fitnesscentret. Personligt træner jeg for mit helbreds skyld, for min energi og mit velbefindende.

Det skal du spise og drikke før træning

Før træning er det selvfølgelig en god idé at have sine depoter fyldt op ved at spise en sund og varieret kost. Men der er også en meget interessant undersøgelse, som peger på, at der er mulighed for at gøre anstrengelserne mindre anstrengende. Undersøgelsen fra Exeter University i England viser, at man kan løbe 16% længere på rødbedejuice. Rødbeder øger nemlig vores iltoptagelse og med den øgede mængde ilt til musklerne, kan de arbejde længere og hurtigere. Deltagerne i undersøgelsen fik hver en halv liter ren rødbedejuice om dagen seks dage i træk, før de gennemgik en række fysiske test.

Jeg anbefaler at drikke rødebedejuice 1 – 1 ½ time før træningen. 

Er du ikke vant til at drikke store mængder rødbedejuice, skal du starte stille og roligt. Det er ikke før et stort løb, man skal prøve denne teknik af. Rødbedejuice har en udrensende effekt. Start stille og roligt. Rødbeder er meget basiske og mineralske i smagen, så de smager ikke specielt godt i sig selv. Kombiner dem meget gerne med syrlige, bitre eller stærke ingredienser som ananas, grape, ingefær og citron med skal. Her kan du finde opskrifter med rødbede.

Drikke under træning

Under træning kan du fint lave en juice med overvægt af frugt for hurtigt at få energi. Faktisk går der ikke mere end 10-15 minutter fra vi drikker en juice, til den kan måles i blodbanerne. Så er man på mountainbike i 2-3 timer, kan en friskpresset juice være et kærkomment energiboost. Ved ekstremsport som f.eks, ironman eller maraton kan det også være en god ide at tilføre elektrolytter i form af salt. 

Mad og drikke efter træning

Efter hård træning er der ikke meget, jeg hellere vil byde min krop, end en grøn juice med ingredienser som bl.a. agurk, bladselleri, broccoli og spinat. Alle grønne grøntsager er super basiske, og de hjælper derfor med til at neutralisere syre i kroppen. Det er ret genialt efter træning, da kroppen producerer syre under træning, hvilket også er det, som gør, at man kan have ondt i musklerne dagen efter. Grønne juicer hjælper altså kroppen med at restituere hurtigere, og det er netop også en af grundene til, at mange professionelle sportsudøvere, som træner flere gange om dagen, bruger grønne juicer efter træning. 

Når vi har trænet hårdt, har vi i princippet revet vores muskler i stykker, hvilket også er det, der gør, at vores muskler bliver stærkere eller større. I den forbindelse kan der opstå en betændelsestilstand, hvorfor det også vil være ret så genialt at tilsætte en smule ingefær i sin juice efter træning, da den netop er antiinflammatorisk.

Derudover har vi selvfølgelig brug for protein eller rettere aminosyre, som proteinerne er opbygget af. Spiser du ikke kød, æg eller planteproteiner fra f.eks. bælgfrugter, kan det være en god idé med et tilskud af protein. Der findes et hav af forskellige proteinpulvere, hvoraf mange er af en tvivlsom kvalitet. Hvis du føler, at du har behov for et tilskud af protein kan du prøve vores vegansk proteinpulver - perfekt til en smoothie.

Der skal bevægelse til og træning skal helst være en leg

Og nu sidder du måske og er helt klar på at sætte skub i både træningen og det rette brændstof, og hvorfor vente til i morgen, når du kan gå i gang i dag. Husk, ansvaret for din sundhed er dit og kun dit. Der kommer ikke nogen og tager ansvar for dig. Der kan være nogen, som inspirerer dig til et sundere liv, men beslutningen og ansvaret vil altid være dit.

God træning

/Mads Bo