Mange kender gurkemeje som en del af krydderiblandingen til karry, men der er god grund til at stifte et nærmere bekendtskab med den gule rod. Vi bruger den blandt andet i juice, smoothie og suppe. Læs her hvorfor.
Røddernes ukronede konge
Ingefær har i en årrække stået som røddernes ukronede konge, men den har de seneste år fået skarp konkurrence fra den lille gule rod. Og gurkemejeroden er kommet for at blive! Den stammer fra Asien og bliver i nogle kredse kaldt “fattigmands-safran”. Vi mener, at gurkemeje er roden til alt godt.
Smagen af gurkemeje
Gurkemeje har en sødlig, parfumeret, lidt bitter og krydret smag, som gør den mindre skræmmende i forhold til ingefær. Du kan enten få gurkemeje som en rod eller i pulveriseret form.
Curcumin og alle dets fordele
Det stof, der giver gurkemeje sin smukke, orange farve, er curcumin. Udover at bidrage til en fascinerende farve, er curcumin også et antioxidant. Antioxidanter beskytter cellerne mod oxidativ stress – man kalder det også frie radikaler. Curcumin hjælper med at støtte fordøjelsen samt understøtte normal lever- og galdefunktion. Der er altså masser af gode undskyldninger for at bruge gurkemeje i sin madlavning!
Man bruger også curcumin, altså gurkemejes farvestof, som tilsætningsstof til andre fødevarer. Det har E-nummeret E100. Hvis du ser E100 på en fødevare, ved du nu, at det er gurkemejes naturlige farvestof, curcumin, der er tilsat.
Gurkemeje og sort peber
Når du bruger gurkemejepulver, øges optagelsen af curcumin, hvis det ledsages af sort peber. Fedt og opvarmning, er også med til at forstærke optagelsen af det aktive stof, curcumin, når det er i pulverform. Bruger du derimod den hele friske gurkemejerod, så har roden alt, hvad du har brug for. Derfor kan du sagtens bruge frisk gurkemeje i dine juicer og smoothies uden at tænke på sort peber.
Gurkemeje i juice
At presse gurkemejerod i sin juicemaskine kan være lidt af et kunststykke, da den lille potente rod har en tendens til at farve alting gult - inklusive fingre, tøj og juicemaskine. Fidusen er derfor at undgå at starte med at presse gurkemeje, men pres gerne nogle af de øvrige ingredienser som det første. Tilsæt derefter gurkemejen og efterfølgende citron, da det har en rensende effekt på det gule farvestof, som juicemaskinen nu er fyldt med.
Prøv f.eks. denne opskrift med gurkemeje i juice.
Hvordan rengør jeg min blenderkande for farve fra gurkemeje?
Vi putter ofte gurkemejerod i vores blender, når vi laver smoothies. Da gurkemeje har en kraftig, men smuk, orange farve, kan det godt smitte af på blenderkanden. En god ide til at minimere pletter er altid at have lidt citrus med i dit blend. Det giver også en god smagsbalance i din smoothie. Er du uheldig at din kande er blevet gul, så kan du prøve at sætte den i vindueskarmen i direkte sollys. UV-lyset fra solen er med til at neutralisere pletterne. Et gult slør vil ofte også forsvinde ved daglig brug. Få flere tips til rengøring af Vitamix her.
Trods en lidt krads og fjendtlig farve, så husk, at gurkemeje kun vil dig det bedste!