• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

Juice og smoothie til børn

Når vi snakker farverige juicer og smoothies til børn, er der heldigvis ikke mange regler. Men der er nogle få, og dem får du her.

Børn under et år må ikke få for mange nitratholdige fødevarer. Nitrat er ikke farligt, men i kroppen omdannes det let til nitrit, som i store mængder kan give opkastning og blåfarvning af huden. Derfor anbefales det, at man ikke giver børn under 12 måneder grøntsager som spinat, fennikel, rødbede og selleri. Efter de 12 måneder er der frit valg på alle hylder, dog er det en rigtig god idé at variere sine juicer og smoothies, så man derved undgår at indtage de samme ingredienser dag ud og dag ind. Forskellige grøntsager indeholder forskellige næringsstoffer – variation er vejen frem!

Fortynd eventuelt juicen med vand

Er juicen for krads, eller er den til børn under 5-6 år, kan det være en god idé at fortynde dem med vand. Børns mave-tarmsystem har ikke været udsat for helt de samme strabadser som vores, så det bør især overvejes, inden vi skænker vores små venner et stærkt ingefærshot eller en ren rødbedejuice.

Prøv min juiceopskrift "Kong Gulerod" her.

Økologi til krudtugler

Jeg vil til enhver tid anbefale en lille økologisk juice frem for en stor juice fra sprøjtet frugt og grønt. Og i særdeleshed hvis juicen er til børn. Økologisk frugt og grønt indeholder mange flere næringsstoffer i forhold til traditionelt dyrkede grøntsager, de smager bedre og indeholder ingen pesticidrester. Vores jord fortjener det, og vores børn fortjener det. Lad os stå sammen og rense Danmark for gift.

Læs også: Sådan sniger du grøntsagerne i dine børn" lige her.

Energidrikke er et no-go

Super-potente energidrikke med ungdommeligt og smart design fylder landets tankstationer og supermarkeder. Jeg bliver bekymret, når jeg ser unge skoleelever, helt ned til 12-13 års-alderen, slæbe rundt på en Burn, Cult, Monster eller Red Bull. Rent biokemisk er effekten af energidrikke vitterligt skridtet lige før speed og amfetamin! Det er ikke menneskeføde. Og slet ikke ment til børn med hjerner, der stadig ikke er fuldt udviklede. Derfor hylder jeg de skoler, der har indført forbud mod disse ekstremt usunde og syredannende energidrikke. Jeg kan kun opfordre dig til at være forbillede og selv holde dig på lang afstand af disse energidrikke samtidig med, at du gør alt, hvad der står i din magt, for at dit barn ikke drikker dette skrammel. Er du selv kaffejunkie, vil jeg anbefale dig at overveje dit indtag af kaffe og koffein, og måske (helt ideelt) erstatte noget af kaffen med f.eks. friskpresset juice, der giver en meget mere naturlig og vedvarende energi. Vær et forbillede.

Vigtige kosttilskud til børn

Selvom juicer og smoothies indeholder et væld af vitaminer og mineraler, anbefaler jeg stadig børn en multivitaminpille, da det langt fra er alle børn der spiser en sund og varieret kost.

Jeg vil ligeledes anbefale et tilskud af D-vitamin fra september til maj, hvor solen står lavest. Derudover er det en god idé at tage et tilskud af fiskeolie, da størstedelen af alle børn ikke får tilstrækkeligt med fede fisk og nok omega-3-fedtsyrer. Overvej også meget gerne en årlig kur med probiotika. Probiotika er et kosttilskud af gavnlige mælkesyrebakterier, der styrker både fordøjelse og krop. Noget af det, der påvirker dig og dit barns sundhed rigtig meget, er nemlig den delikate balance, vi har mellem de mange mikroorganismer, bakterier og svampe, der befinder sig i mave-tarm-kanalen. Også kaldet tarmfloraen. Mælkesyrebakterier udgør den måske vigtigste og mest talrige gruppe af bakterier, som findes i tarmen.

En tarmflora, som er ude af balance, kan have betydning for udviklingen af en lang række sygdomme inkl. autoimmune sygdomme som gigt, inflammation, tarmsygdomme osv. Der er stor enighed om, at inflammation er involveret i stort set alle velfærdssygdomme, men hvad de fleste ikke er klar over er, at inflammation ofte opstår pga. ubalance i tarmfloraen.

Anti-biotika er det modsatte af pro-biotika, og det har en ekstrem negativ effekt på vores tarmflora. Af samme grund skal en penicillinkur altid opfølges af en to måneders probiotikakur, så vi kan få genoprettet den delikate balance og det optimale miljø. Probiotika kan købes i helsekostbutikker, i Matas, på apoteket og fås også specifikt til børn.

Prøv min smoothieopskrift "Tosset Troldesmoothie" lige her.

Beskyt dine børns smukke tænder

Det er en rigtig god idé at tænke på dine børns tænder, hvis de drikker mange juicer og smoothies.

Rådet fra min kære tandlæge er, at man aldrig skal børste tænder lige efter, man har drukket juice eller smoothie. Frugtsukker og syre fra især citrusfrugter virker som sandpapir. Skyl i stedet munden med vand og vent en halv time med at børste bisserne. Børn elsker at drikke juice og smoothie af sugerør, og det er bestemt også en tandvenlig mulighed.

Du kan læse mange flere gode råd i min bog Flydende Magi til børn og også prøve alle de særlige opskrifter jeg har udviklet netop for at få børn til at elske grøntsager.

 

Relaterede produkter