Frosne vs. friske grøntsager

Frosne eller friske grøntsager | High on Life

Frosne grøntsager er geniale at bruge i sit køkken, da de indeholder mange næringsstoffer, holder sig længere og er ofte billigere.

Vi skal på ingen måde være bange for at købe frosne grøntsager. Tværtimod. Det er nemlig både en nem og sund løsning. Det viser bl.a. to uafhængige undersøgelser, hvor man har undersøgt mængden af næringsstoffer i henholdsvis friske og frosne grøntsager som broccoli og gulerødder.

Næringsværdi i frosne grøntsager

Tænk over det: ofte har de friske grøntsager, vi køber i supermarkedet været lang tid undervejs, inden de kommer ned i vores blender eller juicemaskine. De er blevet plukket, transporteret, kommet på lager, blevet fordelt ud til de enkelte butikker og lagt til salg i udstillingen, inden du kommer forbi. Dertil kan du formentligt tilføje yderligere 2-3 dage i dit køleskab. Kigger vi i stedet på frostvarer, er planterne blevet høstet, vasket (og i nogle tilfælde blancheret) og herefter frosset. En noget kortere proces, som ifølge ’Leatherhead Food Research’ og et andet hold fra ’University of Chester’ bevirker, at næringsværdien faktisk er højere i frosne grøntsager. De fandt ikke kun et højere indhold af C-vitamin og beta-karoten, men også en højere koncentration af antioxidanter.

Brug frosne grøntsager i din smoothie

Udover det næringsmæssige aspekt, er jeg også stor fortaler for, at vi skal gøre det nemt for os selv. Og er man den heldige ejer af en kummefryser, må man da sige, at det er noget nemmere at fylde den en gang hver anden måned. Vær dog opmærksom på, at frosne ingredienser IKKE egner sig til en juicemaskine, da den jo fungerer ved at skille saft og masse fra hinanden. Og da der jo ikke er meget saft i en frossen broccoli, kan det hurtigt komme til at gøre rigtig nas for både juicemaskine og pengepung. Frosne grøntsager bruges i blenderen. Og nej, det går ikke at tø grøntsagerne op og derefter komme dem i juicemaskinen. Min erfaring er, at de ikke giver den samme mængde saft som friske, sprøde grøntsager.

Saml forråd - både grøntsager og ukrudt

Udover at fylde fryseren med frosne grøntsager fra supermarkedet, kan jeg på det kraftigste anbefale dig at fylde den med ukrudt. Overvej at bruge et par timer på både at få ordnet haven og samlet forråd til vinteren. Ofte har jeg frosne brændenælder i fryseren helt frem til januar og februar, hvor vi som mennesker har allermest brug for den modstandskraft, som de byder ind med. En anden praktisk måde at samle forråd på, er ved at presse gigantiske mængder ukrudt på juicemaskinen og hælde saften i isterningeposer. Så har vi små grønne og super potente isterninger, som vi kan knipse i blenderen hele vinteren igennem. Isterninger der vel at mærke giver alle andre grøntsager fra supermarkedet baghjul. Inklusiv de frosne.

Ud over selvplukket ukrudt, har jeg altid grøntsager i min fryser, som frossen spinat, broccoli, grønne ærter og haricots verts bønner. Derudover har jeg jo de fleste år levet som jyde, så når de økologiske krydderurter som f.eks. mynte og persille er på tilbud, ja så er jeg typen, der fylder kurven og fryser dem ned.

Et par ord om rå bønner

Køber du dine haricots verts bønner i supermarkedet, er de som oftest blancheret eller forkogte, hvilket er vigtigt, da bønner i rå form indeholder små mængder lektiner, som i for store mængder kan forårsage opkast, diarre og mavesmerter. Med andre ord, dyrker og plukker du dine egne bønner, så husk at blanchere dem, inden du kommer dem i blenderen.

Læs også om frosne rødbeder her.