• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

Det er svært at være glad, hvis kroppen er sur. Noget af det, der påvirker vores blodceller allermest, er det miljø, vores mange 'guldfisk' svømmer rundt i. Det er nemlig ikke lige meget, om vores indre miljø er surt eller basisk. Læs med og bliv klogere på pH og syre-base balancen.

Bekendtskabet med syre-base-balancen er en af de ting, som har betydet rigtig meget for mig og min sundhed. Derfor er målet med denne artikel at gøre dig nysgerrig, i håb om at du selv vil studerer videre og gøre dig dine egne erfaringer. Nedenfor følger en ganske kort beskrivelse af denne delikate balance.

pH-balancen kort fortalt

pH-balancen er ganske kort fortalt en skala, som indikerer kroppens syre-base-balance. Skalaen strækker sig fra 1 til 14, hvor 1 er ekstremt syrligt og 14 er ekstremt basisk, dvs. 7 er neutralt. Kroppen vil altid forsøge at opretholde en indre pH-værdi i blodet på 7,365, som er en anelse basisk.

Vigtigheden af en god pH-balance forstås nemmere, når man ved, hvor meget besvær kroppen har, hvis den er for sur. Kroppen har fra start en 'basisk bank', som hovedsagelig indeholder natrium, kalk, kalium og magnesium. Kroppen bruger 'banken' i nødsituationer som ved fejlernæring, stress, mv. Altså under en midlertidig syrlig påvirkning. Men lad os nu antage, at vi hovedsagelig har spist eller levet en syredannende livsstil i lang tid, ja, så er der temmelig sikkert underskud på 'kontoen'. Når der ikke er tilstrækkelig mineraltilførsel i den daglige kost, tvinges kroppen til at ‘stjæle’ basiske næringsstoffer andetsteds fra for at opretholde den krævede pH værdi på 7,365. Når dette sker, fjernes vigtige mineraler, som calcium, fra spyt, knoglemarv, muskler, tænder, nyre, lever og andre steder. Dette medfører, at mængden af mineraler falder i vores kropsvæske og indre organer og dermed kan vejen være banet for ubalancer.

Ulempen ved for meget syre i kroppen

Er din krop for sur, kan den blive et perfekt grosted for mikroorganismer som svamp og gærbakterier. De kræver nemlig alle et syrligt grosted. Tegn på gær- og svampebakterier kan være konstant lyst til sukkerholdige produkter uden at være rigtigt sulten, hyperaktivitet, astma, tør hud, eksem, akne, svamp i underlivet og under negle, høfeber, lavt blodsukker, over- og undervægt, dårlig hukommelse, mv.

Fordelene ved basisk livssstil

Fordelene ved at have en basisk krop er altså mange. Flere og flere udenlandske sundhedseksperter tror nu på, at livsstilssygdomme er en direkte konsekvens af en for syrlig livsstil. Det lyder næsten for simpelt til at være sandt, men gennem mange år har man måttet erkende ligheden mellem en syrlig krop og et dårligt helbred. Lider du for eksempel af ømhed og gener i leddene, vil du blive overrasket over de resultater, du kan opnå ved blot at drikke mere vand og skære ned på forbruget af syredannende mad og drikkevarer, f.eks. kaffe, kød og ostemadder. I alle tilfælde af hudproblemer anbefaler jeg også altid, at man altid starter indefra og ud, i stedet for udefra og ind. 

Syredannende fødevarer

Stress, negativitet, bekymring, medicin, tobak, slik, is, kaffe, chokolade, pizza, sukker, eddike, okse- og grisekød, alkohol, kunstige sødemidler, hvidt brød, svampe, kiks, pasta, kartonjuice, ren frugtjuice, margarine, ost og andre mejeriprodukter.

Basedannende fødevarer

Friskpresset grøntsagsjuice, mandler, valnødder, gulerødder, dadler, ingefær, urter, olivenolie, agurker, broccoli, spirer, avocadoer, tomater, blomkål, tofu, sojabønner, hvidløg, spinat, rød/gul/grøn peber, hvedegræs, rødbeder, selleri, citron, løg, ærter, frisk salat og kål.
Derudover er motion og ilt basedannende.

En super basedannende diæt kombineret med masser af frisk luft og bevægelse er altså vejen frem! Jeg håber, at jeg med denne artikel har motiveret dig til at dykke dybere ned i denne interessante og fascinerende sammenhæng af kost, livsstil og syre-base balancen.

Relaterede produkter