Verdens bedste Vitamix

Verdens bedste Vitamix

Vitamix er kongen i mit køkken. Men hvordan kan en blender være så dyr? Hvad gør Vitamix så særlig? Læs med i denne artikel, hvor jeg forklarer alt det tekniske omkring Vitamix.

Vitamix har været min tro følgesvend igennem de sidste 15 år. Jeg startede med Vitamix TNC 5200, som stadig kører som en drøm. Den er dog i dag omdøbt til Explorian E310. For et par år siden lancerede Vitamix Ascent-serien, en serie af blendere der tager blending til nye højder! Ascent-serien har programmer, interlock-sikkerhed og kandegenkendelse.
Jeg bruger min Vitamix dagligt og nogle gange flere gange om dagen. Den bliver brugt til meget mere end bare smoothies, hjemme hos os laver vi også supper, lækre sunde is og dressinger til salaten. Derudover bruger vi den også til at male mel på, lave pandekage dej og hakke grøntsager til salaten.

 

 

Familieejet kvalitet

Vitamix produceres i USA og den familieejede virksomhed blev grundlagt af William Barnard (også kaldt Papa Barnard) i 1921. Vitamix-koncernen har med andre ord lavet blendere i snart 100 år! Og det er altså kun blendere, de har lavet. Det vil sige, at de ikke har brugt tiden på at udvikle støvsugere, juicemaskiner og barbermaskiner sideløbende, ligesom mange andre brands har. Vitamix har udelukkende brugt tiden på at udvikle og optimere blenderen. Og når man udvikler og fokuserer på den samme maskine i 100 år giver det pote. De har gjort, hvad de kunne for at udvikle den bedste motor, den bedste kniv, og ikke mindst koblingen herimellem. En vaskeægte powerblender, som du kan bruge til at lave alt fra smoothies, dip, nutella, plantemælk, rismel til is og supper.

Silkebløde smoothies med Vitamix

Vitamix-blenderen er udstyret med en specialdesignet kniv og kande, som pulveriserer ingredienserne ned til cellulært niveau. Det betyder kort fortalt, at du får et silkeblødt resultat, som optages langt bedre i kroppen. Du får således det maksimale udbytte af maden. Og nå ja, så sker alt dette på rekordtid. Det er ikke uden grund, at Vitamix har sneget sig ind i rigtig mange professionelle køkkener, og er blevet en tro følgesvend blandt nogle af verdens bedste kokke. Den har bevist sit værd – gennem rigtig, rigtig mange år. Vitamix er en super velkonstrueret maskine, som ganske enkelt er designet til at blive brugt rigtig meget. I Danmark ydes der mellem 7 og 10 års garanti på produkterne, men jeg kender flere, der har modeller som er både 15 og 20 år gamle.

High performance blending 

Når du vælger en high-end blender som Vitamix, bliver kvaliteten af dine smoothies væsentlig bedre end på billigere blendere. Du vil opleve, at dine smoothies bliver langt mere ensartede, cremede og flydende, da du ikke finder rester af fibre og andre ingredienser, som ikke er blevet blendet ordentligt. Et godt eksempel er den hårde midterkerne fra ananas, som billigere blendere har svært ved at klare. På en Vitamix pulveriseres denne meget fiberrige kerne uden problemer.

Brug Vitamix til det hele

Personligt er jeg overbevist om, at der findes et liv før og efter Vitamix. I vores familie er Vitamix-blenderen klart det køkkenprodukt, vi bruger allermest i løbet af en dag. De fleste dage bruger vi den 3-4 gange om dagen. Vi bruger den selvfølgelig til at blende hundredevis af silkebløde mundvands-løbende smoothies. Men vi bruger den også til at lave lækker sorbetis, pandekagedej, nutella og mandelsmør, mel, hummus, plantemælk, iskaffe, flødeskum og babymos. Vi bruger den sågar til at hakke løg og gulerødder med. Den blender med andre ord alt. Selv ekstremt hårde nødder, frø og kerner bliver pulveriseret efter få sekunder. Og faktisk er motoren så kraftig, at du snildt kan bruge den til at lave sunde og lækre supper på. Ja, supper! Og altså ikke forstået på den måde, at du først skal skamkoge dine ingredienser for så at give indholdet en hurtig blendertur. Nej, du kommer simpelthen blot dine rå grøntsager og øvrige ingredienser i blenderen, tilsæt bouillon og en halv liter koldt vand. Blenderen indstilles på suppeprogram (eller højeste hastighed), og stopper automatisk igen efter 4 minutter, og voilá, så har du en rygende varm suppe. Det er smart! Fastfood når det er allerhurtigst! Jeg kan knapt nå at dække bordet, før aftensmaden er klar.

Og nå ja, så er der det med rengøringen. Kom en halv liter vand i blenderkanden sammen med en dråbe opvaskemiddel. Tryk på vaskeprogrammet eller blend i 10-15 sekunder og vupti, så er blenderen og klar til nye eventyr.

Et par ord om motorkraft

Som tidligere automekaniker er jeg ret begejstret for ideen om, at ydelsen for køkkengrej omregnes i hestekræfter. Og faktisk var det Vitamix, der for mange år siden skabte den trend. Men husk at hestekræfter og Watt ikke siger noget om blenderes kraft i sig selv. Det handler nemlig om mekanik, udnyttelse og optimering. Rigtig mange producenter praler af, at deres blender kører med så og så mange omdrejninger. Men det er kun lige indtil, man begynder at komme noget i kanden. For der skiller Vitamix sig for alvor ud. Den holder nemlig en ret konstant fart, uanset belastning. Med andre ord er det ingen sag at fise op af en bakke i sin bil, men hvad sker der i det øjeblik der efterspændes en trailer fyldt med gulerødder? Det er noget af det, Vitamix har brugt riiiigtig lang tid på at undersøge og optimere på. Faktisk er de gået så langt som til at udvikle en fast blenderstandard, som de kalder for ’The Blend Quality Index’ (BQI). En test der i al sin enkelthed går ud på at blende tørrede sorte bønner med vand i et minut. Og kigger man på den test, står det klart, at knap hundrede års hårdt arbejde betaler sig.

Vitamix Build to last

En Vitamix er bygget til at holde, den er designet til at tage sig af dig og af sig selv. Derfor er Vitamix udstyret med en termo-sikring, hvilket gør at motoren beskytter sig selv fra at overophede og brænde sammen. Hvis du presser den for hårdt, så skal den nok selv sige fra, så I har hinanden for altid.
Ydermere er Vitamix’ motor luftkølet, dette betyder at Vitamix’ motor holder sig selv kølet, så den konstant kan levere den kraft du har brug for. Jo hurtigere blenderen kører, jo mere luft trækker den ind til motoren.
Koblingen mellem kande og motorbase er lavet af metal, for at sikrer at alt motoren kraft bliver først over til kniven i kanden. Kniven i kanden er lavet af hårdt rustfrit stål, som faktisk ikke er skarpe, dette gør at når Vitamix blender så pulveriserer kniven selv de hårdeste ingredienser til en silkeblød konsistens. 

Tidsbesparelsen

Et andet godt eksempel på, hvor Vitamix’s lange erfaring kommer til udtryk, er udformningen af blenderkanden. Det kræver nemlig stor indsigt og erfaring at konstruere en blenderkande, som fungerer optimalt. Du kender måske problematikken ved at lave tykke smoothies. Man bliver ofte nødt til at blende- og stoppe gentagne gange, for at få ingredienserne til at blive bare nogenlunde blendet. Det er irriterende og tager tid. Men med en Vitamix-blender går det let som en leg, takket være den specialdesignede kande og medfølgende tamper (den man presser ingredienserne ned med). Vitamix blenderen har ingen problemer med at blende selv større stykker frugt og grønt, så du behøver ikke skære tingene i mindre stykker. F.eks. kan du sagtens komme hele gulerødder og rødbeder i kanden.

Opskrifter til Vitamix

Når du endelig har fået en Vitamix, så er du, forståeligt nok, super ivrig efter at komme igang med at bruge den og teste den af. Men jeg er ofte blevet spurgt om jeg ikke havde nogle opskrifter specifikt til Vitamix, som f.eks. suppe og is. Jeg startede derfor med at samle et par opskrifter i en lille e-bog, som endte med at blive til en rigtig bog med hele 50 opskrifter i. Der er både supper, is, cocktails, bagværk, dressinger og meget mere, det eneste du ikke finder deri er smoothies, der henviser jeg til en af mine andre opskriftsbøger. Bogen hedder Power Blending og jeg er super stolt af den. 

Kongen af køkkenet

Jeg ser min Vitamix som kongen af køkkenet. På dem producerer jeg flydende livskraft, som medicinalindustrien kun kan drømme om. Solskinsmad som hverken er blevet kogt, stegt eller forarbejdet. Og jo nemmere, sjovere og ubesværet denne proces er, jo mere får jeg den brugt. Ganske enkelt. Og det er argumenter som dette du betaler for, når du vælger en Vitamix. Husk på at Vitamix ikke blot er en almindelig blender. Jeg vil gå så langt som til at sige, at det er en livsforlængende køkkenmaskine som kan lidt af hvert. Jeg kalder den for kongen af køkkenet. Punktum

Læs her og bliv klogere på de forskellige Vitamix modeller.