Hvordan får man en nød til at blive til plantemælk og hvad indeholder plantemælk af vitaminer? Det sætter Mads Bo fokus på i denne udsendelse fra Go’ Morgen Danmark.
Lav din egen plantemælk
Nødder, kerner og frø er små næringsbomber. De skal bare have lidt vand, så bliver en mandel til et mandeltræ eller en solsikke til en stor, endda meget stor blomst. Dvs. at de indeholder en ret overvældende koncentration af næringsstoffer. Så det er bare med at komme i gang med at bruge dem.
Du kan naturligvis købe et hav at plantemælksvarianter i dit supermarked, men det er super billigt at lave selv og så kan man selv styre, om mælken skal være sødet eller usødet, om det skal være kakaomælk, frugtmælk eller noget helt femte. Du kan nemlig altid smage din plantemælk til med f.eks. dadler, vanilje, honning eller en lille smule salt. Ja, det smager ikke helt som det på karton, men så ved du 100%, hvad der er i. Synes du plantemælken er for fed, kan du nemt fortynde mælken med vand efterfølgende.
Mælk til mennesker
Det gode ved denne form for mælk er, at den er beregnet til mennesker. Vi har lavet et flere plantemælk opskrifter, som du kan finde her. De kan alle laves på din Vitamix blender. Den er i en særklasse for sig og gør det til en leg, helt uden at diverse kerner, nødder og frø skal lægges i blød. Prøv selv, du kan slet ikke stoppe igen. Frisklavet plantemælk på ingen tid. Holdbarheden er 2-3 dage i køleskab. Isterninger kan gøre underværker til et godt glas plantemælk.
Ikke alle hjemmelavede plantemælk er kridhvide som almindelig komælk. Men det kommer tæt på. De kan bruges som erstatninger ovenpå mad som grød og mysli, i smoothies, i dej og som base i sommerens lækre is. Bruger du plantemælk som base i dine sunde is kan du med lethed tilføre et sundt twist ved at tilsætte nogle grøntsager til isopskriften, f.eks. ½ gulerod, en skive rå hvidkål eller 1 lille courgette for ekstra næring. Det vil hverken kunne smages eller ses på farven, når du bruger en Vitamix.
Lav plantemælk af
- Nødder som mandler, cashewnødder og hasselnødder giver en kraftig og rig mælk.
- Frø som sesam er rige på vigtige fedtsyrer og E-vitaminer. De indeholder også kalk og magnesium og endda en hel del jern.
- Korn som havre, ris og hirse giver også en god og fyldig mælk, der er velegnet til f.eks. smoothies og pandekagedej, da de har mindre smag.
Se videoen hvor Mads Bo laver plantemælk af nødder, kerner og frø.