Den ultimative genvej til flere planter

Den ultimative genvej til flere planter

Lad os se det i øjnene. De fleste danskere finder det udfordrende at indtage de 600 g frugter, bær og grønsager som anbefales fra officiel side. Og lige præcis her, finder vi nok den største grund til at starte blender og juicemaskine. 

Hvorfor drikke juice og smoothies

Juice og smoothies hjælper os ganske simpelt med at hæve bundniveauet. Faktisk vil jeg mene, at smoothies – sammen med juice er den mest direkte genvej til flere planter! Det er hurtigt, velsmagende og effektivt. Ikke så meget pis. Tænk over det, en daglig smoothie på 300 g. bliver lynhurtigt til et ekstra frugt og grønt indtag på 110 kg årligt! Så hele formålet med at drikke smoothies, hvis du spørger mig, er at maximere vores indtag af livgivende planter. 
Ikke nok med at vi maksimerer indtaget, vi øger også optageligheden, da blenderen delvist bryder planternes cellevægge, hvilket bevirker at vi frigøre næringsstofferne fra planternes cellevægge. På den måde skal man ikke bruge så meget krudt på selv at findele og nedbryde maden i sine tarme. Af samme grund er smoothies særligt geniale til folk med nedsat appetit, folk der er syge eller har et overbetalastet eller forstoppet fordøjelsessystem. Når først planterne har været en tur i blender eller juicemaskine, springer vi over en af kroppens mest krævende arbejdsprocessor, nemlig fordøjelsen. 

Moderne heksekunst

Juice og smoothies er meget mere end en lækker og velsmagende forfriskning. Et dagligt glas er ikke kun ubeskriveligt lækkert, det er samtidig en sand lottogevinst - rent sundhedsmæssigt. Ved at spise og drikke smoothies, åbner du op for en uhyre effektiv forsyningsvej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler, kulhydrater, klorofyl og talrige andre fytonæringsstoffer. Klorofyl er plantens ‘blod’, og det er her, vi finder alt det solskin, som den har optaget gennem dens liv. Hver gang vi blender vores frugter, bær og grøntsager, producerer vi flydende livskraft, som den medicinske videnskab og industri kun kan drømme om. De kan isolere og navngive de forskellige vitaminer og mineraler, som findes i smoothies, men de kan aldrig erstatte dem. 

Hæld grønt i glasset

Selvfølgelig skal vi spise frugt og grønt. Mange eksperter peger på, at vi faktisk skal helt op på 800 gram. Når dette er sagt, så sørg for at det ikke er 10 bananer du spiser - eller drikker. Grøntsager er at foretrække, da de ofte indeholder flere næringsstoffer og en mindre mængder sukker. Faktisk indeholder broccolistokken 14 gange så meget C-vitamin som for eksempel en appelsin. Når det så er sagt, er det ikke fedt at drikke jucie og smoothies, hvis de ikke smager godt, for gør de ikke det, får vi dem ikke drukket. Det skal være noget vi glæder os til og ser frem til. En god balance mellem frugt, bær og grøntsager er altafgørende. 

Din mor havde ret 

Vores mødre havde helt klart ret, når de fortalte os, at vi skulle spise vores grøntsager som barn. Der er nemlig rigtig mange pæne ting at sige om grøntsager. Ja, faktisk er der ikke en eneste negativ ting at sige. Grøntsager har det hele. Alle de vitalstoffer, som vi mennesker har brug for, findes i grønne planter; byggesten til vores celler, enzymer, antioxidanter, plantehormoner og et hav af aktive stoffer, der effektivt påvirker samtlige af vores indre systemer.
F.eks. binder fibrene fra grøntsager brugt kolesterol og udtjente hormoner til sig, og behjælpeligt transporterer dem ud af kroppen. Faktisk burde de officielle anbefalinger hedde 600 gram grøntsager om dagen, hvis du spørger mig. For det er grøntsagerne, der rykker.

Kærlighed og fytokemikalier

Udover at være en genvej til selvkærlighed og velsmag, er silkebløde smoothies og saftige juicer også den ultimative genvej til flere fytokemikalier og en mere optimal sammensætning af bakterier i tarmen. Begge dele bidrager til mere energi og vitalitet. Fytokemikalier får kort fortalt vores krop til at opfører sig ordentligt og fokusere på det vigtige. Det gælder f.eks. energistofskiftet, vedligeholdelse af knogler, leverens evne til at afgifte, vores evne til at holde huden ung og elastisk, vedligeholde hjernen og mange andre gode ting. Juice og smoothies med frugt, bær og grøntsager er med andre ord, rene informationsbomber til din krop. Og spørger du mig, er dette klart den største grund, til at drikke de flydende grøntsager. Kroppen vil så gerne helbrede sig selv, vi skal bare give den en chance. Mad er kommunikation.

Behagelig mæthed og uovertruffen smag

Vigtigst af alt, må vi ikke glemme smagen og fornøjelsen ved det vi indtager. Kan kun sige, at for mit eget vedkommende, er det en nærmest guddommelig oplevelse. Smagen, farven, den behagelig mæthed og tilfredsstillelsen ved selv at have frembragt det. Og nej, selvfølgelig skal vi ikke udelukkende indtage vores planter gennem et sugerør. At blende sine frugter og grøntsager, skal blot ses som endnu en måde at få dem på. Jo flere måder vi kan få disse sundhedsfremmende solskinsprodukter på, jo bedre.

Af samme grund er jeg ikke fortaler for hverken  juice eller smoothiekure, og andre rabiate detox forløb, for den sags skyld. Jeg tror til gengæld rigtig meget på en afgiftende livsstil. Små, daglige handlinger, som over tid bliver til rigtig meget. 

Find hundredvis af juice- og smoothieopskrifter her.

/ Mads Bo