Gratis fragt ved ordrer over 500 kr. til GLS Pakkeshop eller Erhverv

Vigtigheden af variation

Vigtigheden af variation

Vigtigheden af variation

Vigtigheden af variation forstås nok først rigtigt, når man kender til udfordringerne ved at spise for meget af det samme. Men ja, jeg kender det selv alt for godt. Man tager sig selv i at stå og lave den samme juice eller smoothie igen og igen. Men jeg vil gerne slå et stort slag for vigtigheden af at variere sine ingredienser - og meget gerne bruge et stort udvalg. Med inspiration fra chimpansen, som indtager ca. 117 forskellige slags grønne planter over 12 måneder, eller vilde heste, køer og andre dyr, som hele tiden er ’on the move’, kan jeg kun opfordre til at variere for de gør det alle af en rigtig god grund.

Planternes overlevelsestaktik
Planter, træer og buske har intet imod, at mennesker og dyr spiser deres frugter, faktisk er det lige, hvad de ønsker. Det er nemlig deres eneste måde at sprede fremtidige generationer på. Planter ønsker derimod ikke, at vi spiser deres rødder, det er derfor, de er gemt under jorden. Grønne planter som f.eks. mælkebøtter, spinat og mynte er heller ikke på nogen måde begejstrede for, at vi spiser ALLE deres blade, de skal nemlig selv bruge dem for at opfange lys og derved danne klorofyl, som kort fortalt er plantens blod. Hvis et dyr eller et menneske spiste eller plukkede alle bladene fra en given plante, vil planten med stor sandsynlighed dø. For at forhindre en fuldstændig udryddelse af enkelte planter, har Moder Natur placeret ganske små mængder alkaloider (en slags gift) i nærmest alt bladgrønt på hele planeten – også i salater. Dette er en af grundene til, at dyr ikke ’hænger ud’ det samme sted i længere tid. De vandrer og bliver tvunget til at rotere deres kost. De spiser små mængder af mange forskellige planter og det kunne vi, som planetens mest intelligente væsen, lære meget af. 

Mængden af alkaloider i en enkelt plante er minimal – og tilmed sund for os. Det styrker nemlig vores immunforsvar. Man skal dog passe på med at ophobe store mængder alkaloider fra en enkelt specifik plante, ved at spise den hver dag over en lang periode. Dette gælder som nævnt ikke frugt, men udelukkende bladgrønt, salat og især ukrudt. Der er dog enkelte undtagelser som f.eks. brændenælde og hyben. De forsvarer sig selv ved at brænde eller stikke. Derfor finder man så godt som ingen alkaloider i disse planter, hvilket gør dem til en fremragende fødekilde. Vi skal blot lære at høste og tilberede dem uden at få ridser og skrammer. Her kommer vi langt med handsker, en pølsetang og en blender eller saftpresser. Så snart en brændenælde har været en tur i saftpresseren eller blenderen, er den gjort forsvarsløs. Den stikker og brænder ikke længere.


Her ser du en liste med nogle af de grønne ting, vi skifter imellem:
Spinat, mælkebøtter, mynte, kål, brændenælder, skovsyre, vejbred, toppen fra gulerødder, rødbeder og radisser, persille, asparges, bønner, broccoli, bladselleri, fennikel, skvalderkål, romainesalat, rucolasalat, grønne ærter, blomkålsblade, hvedegræs, aloe vera og mungbønnespirer.

Hvis du laver den samme grønne juice eller smoothie dag ud og dag ind, er der en stor sandsynlighed for, at du mister lysten. Det er helt naturligt og blot kroppens måde at forhindre ophobning af alkaloider på. Vi er geniale væsner! 

Jeg modtager ofte mails fra folk, som har hørt eller læst, at spinat skulle indeholde en giftig substans (f.eks. oxalsyre eller alkaloider) og derfor er farlig at indtage i rå form. Dette er alt sammen helt rigtigt, men ikke noget der betyder, at vi aldrig skal indtage det. Vi skal bare blive gode til at rotere vores grøntsager og undgå at indtage dem i overdrevne mængder. Et godt råd, vi vist alle har hørt før, er: Spis varieret. Og må jeg tilføje; drik varieret. 

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev

Den korteste vej til et overlegent energioverskud