• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

Jo flere penge og jo mere tid, jeg investerer i emnet sundhed, jo mere bliver jeg bevidst om, at 80% af det at være sund, sidder mellem ørerne. Så ikke nok med, at vi skal tage ansvar for det, vi spiser og drikker, så  bør vi også tage ansvar for vores tanker og følelser.

Og lige præcis den del, er der skrevet mange bøger om. Det ved jeg, fordi jeg sideløbende med min praktiske tilgang til sundhed gennem juicer og smoothies, også har arbejdet intenst med mig selv. Selvfølgelig gennem kurser, uddannelse og bøger, men også gennem hardcore terapi. Ikke fordi jeg var ’totalt brændt af’, men vi har alle vores ting at bokse med. Det er disse boksekampe, der bevidst eller ubevidst påvirker vores sundhed negativt. Derfor vil jeg i denne artikel komme med fire råd, som jeg selv lever efter og som har gjort en enorm forskel for mig personligt. Jeg kalder det ’mental juice’. 


1. Vær med det, der er

Det er ikke vores følelser, der ødelægger vores liv. Det er alt det, vi gør for ikke at mærke dem. Vi ’stikker af’ og bruger arbejde, stress, alkohol, sex, sukker, sociale medier og fordummende TV som redskab til ikke at mærke os selv. Vi kaster os ud i halsbrækkende projekter, sundhedskure og har måske svært ved at sige nej til nye, spændende muligheder og invitationer. Vi holder os travlt beskæftiget og vil gå rigtig langt for ikke at mærke det, vi inderst inde føler. Men det er paradoksalt nok det, vi burde gøre for at slutte fred med følelsen; Feel it to heal it. Derfor er min anbefaling ved svære følelser: Åben dit hjerte. Sig til følelsen; du må gerne være her. Kom og sid her ved min side. Vær nysgerrig og interesseret. Træk vejret dybt. Tillad den. Ofte har den et budskab. Jeg er på ingen måde psykolog eller verdensmester, men jeg må bare konstatere, at det virker. Og ja, det kræver mod. Og juice :o) 


2. Undersøg dine tanker 

Det er sjældent det, vi oplever, som påvirker os positivt eller negativt. Det er den historie, vi ubevidst vælger at tillægge oplevelsen. Jeg kan på det kraftigste anbefale at tage et grundigt kig på de historier, du går og fortæller dig selv. For ofte har vores historier ikke noget med virkeligheden at gøre. Det er bare en historie. Mit råd; vær mere nysgerrig og begynd at tvivle lidt mere på dine historier. Find en dybere sandhed. I bedste Byron Katie-stil, spørg dig selv; er det sandt? Kan du vide med fuldstændig sikkerhed, at det er sandt? Hvordan reagerer du, når du tror på den tanke? Hvem ville du være uden tanken? Hør Ernest Holm Svendsens fantastiske podcast om emnet ’The Work af Byron Katie’ her: https://www.kavm.dk/podcasts.html

Ernest har ligeledes lavet et genialt - og gratis videokursus om emnet her.


3. Vær autentisk

At være autentisk betyder for mig, at vores ord og handlinger afspejler vores tanker og følelser. At vi er ægte. At vi er tro mod os selv. At vi står ved vores meninger og handler i overensstemmelse med vores overbevisninger. Og det er klart lettere sagt end gjort. Afhængig af vores forældres opdragelse, lærer vi nemlig (desværre) ofte at sige nej, når vi mener ja. Vi tilpasser os og lærer med tiden, hvilke følelser og behov som er tilladt, og hvilke der ikke er. Derfor handler det om at ryste posen og være nysgerrig. Vi må gå på opdagelse i os selv. Kortlægge og afsløre vores mentale og følelsesmæssige styreprogrammer. Vi må udfordre os selv og invitere til feedback fra kærlige og dybe bekendtskaber, som vi har tillid til, da min erfaring er, at vores personlighed er fyldt med blinde vinkler. Så det kræver også en god portion mod, ydmyghed, sårbarhed og ikke mindst tålmodighed. Vi må vågne nysgerrigt hver morgen, øve os i at mærke os selv og gøre ,hvad vi kan for at komme endnu tættere på os selv. Og præcis dette kan kun lade sig gøre, hvis det lykkes os at skabe ro indeni og omkring os. Kodeord: begræns TV, ’smartphone’ og sociale medier. Opsøg i stedet ægte mennesker og fællesskaber med fokus på meditation, mindfulness, ro og fordybelse.


4. Få styr på din tilstand

Jeg ved godt, at det der kommer nu, er en smule selvmodsigende. Men der er altså tidspunkter, hvor vores situation kræver, vi ændre vores følelser og kommer videre. Og ja, du kan faktisk påvirke dine følelser! Det ved vi alle efter to timer på sofaen, hvor vi ender med at føle os dvaske og uoplagte. Kontrasten er en frisk gå - eller løbetur i regnvejr. Fælles er at grundfølelsen ændre sig. Man kan sige meget om den amerikanske selvudviklings coach Anthony Robbins, men en af de ting, jeg er meget taknemmelig for at have lært, er bevidstheden om, at vi kan ændre vores tilstand. 
Vores tilstand skabes af tre ting. 1. Vores overbevisninger/fokus (det vi tror på om noget eller nogen) 2. Vores indre og ydre dialog (hvad og hvordan kommunikerer du med dig selv og din omverden? 3. Vores måde at bevæge og bruge kroppen på. 
Ændre vi blot et af de tre områder, vil vi mærke en stor forandring. Og skruer vi på alle tre knapper på en gang, vil vi ændre vores følelser og tanker drastisk. Men skulle du nøjes med en af ovenstående områder, er min erfaring, at den bedste og mest effektive måde, er at ændre den måde vi bruger kroppen på. Ret dig op. Fold armene ud til siden. Tag din plads. Træning, dans – og gerne med lyd. Krydre du det med mantraer, som: 'Jeg er glad, positiv og taknemmelig. Min krop er stærk, sund og energifyldt' - vil du opleve en endnu større effekt. Vores krop tror på det, vi fortæller den.  

Husk at det er meget nemmere at ændre de briller, vi kigger ud af, end at ændre alle folk omkring os. Når vi møder os selv med kærlighed, rummelighed og venlighed, ændres alt i vores liv. Mit budskab er; arbejd med dig selv. Husk den mentale del, som i min verden udgør størstedelen af det at være sund. Når dette er sagt, kan konkrete tiltag som at prioritere sin nattesøvn, træning og en ændring af det, vi spiser og drikker, være et godt sted at starte, da det kan give os noget overskudsenergi, som vi så kan ’investere’ i den mentale og følelsesmæssige udvikling. Men undgå at stirre dig blind på grøntssagsjuicen :o)


Sundhed er balance og helhed.

Mads Bo