• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 499 DKK

So-ja, so-nej... man har en viden, til man...

So-ja, so-nej... man har en viden, til man...

Produkter udvundet af sojabønner er populære.

Sojamælk, sojafløde, sojabønner, tofu, piller med sojakomponenter, sojaprotein i levnedsmiddelindustrien, soja i dyrefoder og ikke mindst soja i sports-proteinpulver.

Produkter udvundet af sojabønner er populære. De anvendes til alt lige fra at give elendig industrimad volumen, til fitnesspulver, der markedsføres som muskelopbyggende. Kosttilskud med enkeltkomponenter udvundet af sojabønner sælges som hormonregulerende og kræfthæmmende midler. Den medicinske virkning baserer sig hovedsagelig på den teori, at asiatiske kvinder har væsentlig lavere forekomst af hormonrelaterede kræftformer end kvinder i vesten, fordi de spiser sojaprodukter. Ved nærmere eftersyn viser det sig imidlertid, at vi i vesten ofte får mere soja end i Asien, hyppigt i form af skjult sojaprotein i alverdens junkfood. Af elendig kvalitet og oftest gensplejset. I Asien bruger de primært de fermenterede sojaprodukter som miso, tempeh og tamari. Tofu indgår som et beskedent supplement til en grøn og fiskerig kost, hvor sojamælk stort set ikke anvendes.

Tidligere gik vi som kostvejledere ind for økologiske sojaprodukter som et godt alternativ til mælkeprodukter. Nu er vi imidlertid stødt på en række nyere forskningsresultater, der påpeger, at der bør udvises forsigtighed i indtaget af soja, bl.a. fordi sojaprodukter har et stort indhold af naturlige planteøstrogener. Det kan være problematisk i relation til specielt hormonrelaterede kræftformer.

Det viser sig også, at ufermenterede sojaprodukter, som f.eks. sojamælk og tofu, indeholder stoffer, der kan hæmme fordøjelsesenzymer og dermed optagelsen af f.eks. zink og B12. Mange vegetarer spiser dagligt sojaprodukter som kilde til de nødvendige proteiner. Det kan de roligt fortsætte med, men det er vigtigt ikke at overdrive indtaget.

Vi er ikke ude på at fremmane hysterisk stemning eller kategorisk at fraråde et fødemiddel, fordi en undersøgelse peger i en bestemt retning. Men hvor der er tvivl, må tvivlen komme helbredet til gode.

Med den viden vi har i dag, er vores konklusion, at sojaprodukter skal indtages med omtanke og aldrig indtages i isolerede former som kosttilskud (som f.eks. genistein). Det handler - som altid - om at spise varieret - og ikke drikke litervis af sojamælk dagligt. Sojaprodukter må altid være af økologisk kvalitet - det er den eneste måde at undgå genmodificerede organismer. I dag findes der heldigvis meget velsmagende mælkeerstatninger som f.eks. ris- og mandelmælk.

Har man en hormonrelateret kræftform, vil vi anbefale at erstatte sojamælk med ris- og mandelmælk og erstatte sojabaserede proteintilskud med risbaserede. For en sikkerheds skyld.


Læs mere på 
www.madforlivet.com