• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 499 DKK

Reagerer du på gluten??

Reagerer du på gluten??

Er du en af de mange, der føler dig oppustet eller træt i hverdagen? Måske skulle du ofre dit indtag af gluten ekstra opmærksomhed.

Lidelserne cøliaki, glutenallergi eller glutenintolerance er i søgelyset for øjeblikket, og alt for mange danskere går rundt med symptomer på disse lidelser uden at have fået tilstrækkelig hjælp eller stillet den rette diagnose.

Gluten er et proteinmolekyle, der findes i alle danske kornsorter som hvede, rug og byg.  Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men konventionelle havreprodukter indeholder i Danmark også rester fra gluten, fordi de bearbejdes på samme maskiner som hveden. De fleste økologiske havregryn kan købes glutenfrit.

Glutenindholdet i hvede er steget støt gennem de seneste 15 år og i samme periode er vort indtag af fødevarer, der indeholder hvede, mangedoblet. Samtidig oplever flere og flere danskere problemer med deres fordøjelse og har måske fået stillet diagnosen "irritabel tyktarm". Derfor kan det være yderst relevant at se nærmere på, hvad det er, der irriterer tyktarmen. Hvis det er gluten, så kan en udeladelse af gluten i maden ofte løse problemet, og symptomerne vil dermed forsvinde.

Symptomerne på glutenallergi eller intolerance er mangeartede, men de hyppigste er:

  • Oppustethed
  • Diarre
  • Forstoppelse
  • Acne/udslet
  • Dårlig trivsel
  • Træthed
  • Øget følsomhed, grådlabilitet og depression


Kan du nikke genkendende til et eller flere af ovennævnte symptomer, så prøv i en periode at føre kostdagbog, så kan du ofte hurtigt spotte, om der er en sammenhæng mellem dit indtag af gluten og dit symptombillede.

Det behøver hverken at være kompliceret eller besværligt at leve uden gluten.  Det handler i højere grad om at vide, hvilke meltyper du kan erstatte de velkendte som hvedemel og rugmel med. Det kræver også en lidt særlig teknik at bage glutenfrit brød, men det er faktisk ikke spor svært at fremstille de lækreste glutenfri boller og brød.

Det betaler sig såvel fordøjelsesmæssigt som helbredsmæssigt at vælge at spise mindre eller slet intet glutenholdigt, afhængig af hvem du er og hvordan du reagerer på det. Din mave og din krop vil givetvis glædes over mindre gluten i hverdagen. Husk på, at ca. 70 % af dit immunforsvar sidder knyttet til tarmen. Hvis den over længere tid reagerer negativt på noget du spiser, så kan risikoen for udvikling af autoimmune sygdomme øges.

Oplever du svære fordøjelsesproblemer, så kan en periode med tilskud af gode mælkesyrebakterier i kombination med en periode uden gluten og mælk i maden, ofte være en stor og værdifuld hjælp. Du kan læse mere om gluten, tarmsundhed og probiotika på www.madforlivet.com

I denne guide kan du finde hjælp til at komme igang med en mere planterbaseret kost.