• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

UKRUDT

Vejbred har fået sit navn, fordi den vokser og breder sig langs veje og stier. Den findes i naturen fra tidlig forår og smutter først, når frosten kommer. Der findes forskellige arter, men den mest almindelige er glat vejbred, som har store, ægformede grønne blade. Bladene er glatte og brede og har fremtrædende bueformede strenge. Uanset art, er de alle spiselige. I juicer og smoothies giver vejbred en meget spinatagtig smag og konsistens. Vejbred er efter sigende god ved jernmangel og skulle have en god effekt på diabetes. Som en lille bonus kan jeg fortælle, at saften fra vejbred kan dulme kløe eller smerter efter insektstik.

Mælkebøtter hører nok til blandt noget af det mest kendte ukrudt. Faktisk er det også noget af det sundeste. Der findes ca. 300 forskellige sorter, hvoraf alle kan spises. Dvs. der findes ikke nogen gifte mælkebøtter. Mælkebøtter kan være ret bitre, men jo mindre bladene er, desto mildere er de i smagen. I England og Rusland blev mælkebøtten dyrket under anden verdenskrig, som et værdifuldt næringsmiddel. Mælkebøttens bitterstoffer stimulerer galde og leverveje og sikrer en god fordøjelse. Brændenælder er en alsidig urt, som gror overalt i Danmark. Den er fremragende i juice og smoothies, og smager forbavsende neutral.

Brændenælder virker lindrende på led og gigtsmerter og kan have en positiv effekt på forstørret prostata. Efter sigende skulle den også være god ved blodmangel og dårligt kredsløb. I flere lærebøger om ukrudt, kan man læse, at der overgår alle andre lægeplanter i kraft og dyd. Udfordringen ved brændenælden er, at den kan være en blandet fornøjelse at plukke og bruge den. Derfor er det en god idé, at plukke dem med handske, skylle dem i en skål med vand og snuppe dem med en pølsetang… så fandt vi også et formål med den.

Skovsyre er en slags vild krydderurt og findes de fleste steder i landet. Den foretrækker skyggede voksesteder med fugtig, let sur og ret næringsfattig jord. F.eks. en fugtig nåleskovsbund. Bladene er hjerteformede og oppefra kunne det godt ligne et kløverblad. Blade og stilk har en meget frisk, syrlig og delikat smag. Ud over juice og smoothies, gør den sig rigtig godt i salater og som pynt i al mad. Skvalderkål er en meget almindelig plante, som heldigvis er meget svær at udrydde. Den vokser overalt i skove, haver, parker, langs hække og læhegn. Både stilk og blade kan bruges til juicer og smoothies og så er bladene i øvrigt helt eminent til pesto. Skvalderkålen er i familie med dild, persille, selleri og kørvel. Den skulle efter sigende have en positiv effekt på gigtlidelser, ømme led og menstruationsbesvær.

Juicer med ukrudt