Kanon kundeservice - 120 dages returret - fri fragt over 500 kr. til GLS Pakkeshop eller Erhverv

Opbevaring af frugt og grønt

Opbevaring af frugt og grønt

Holdbarheden af frugt og grønt er meget afhængig af, hvordan det bliver opbevaret. 

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man køber frugter og grøntsager så friske som muligt. Så holder de sig længere og smager bedre.

Opbevaring af frugt

Frugt skal helst opbevares køligt, så holder den sig frisk i længere tid. Visse frugter, som banan og mango, kan dog tage skade, hvis de opbevares for koldt.

Når frugten er moden, er smag, farve og konsistens bedst. Umodne frugter kan være sure, grønne og hårde, mens modne frugter har flotte farver og er søde og saftige. Modning af frugter skyldes blandt andet, at de producerer luftarten ethylen. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde ethylenproduktionen på et lavt niveau og dermed sinke modningen.

Nogle frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis de opbevares sammen med andre slags frugt eller grøntsager. Ethylen fra æbler kan få tomater til at modne for hurtigt og give gulerødder en bitter smag. Derfor bør æbler, pærer, blommer og ferskner ikke opbevares sammen med grøntsager.

Man bliver sjældent syg af at spise dårlig frugt. Dog skal man ikke spise frugt med mugpletter. Mug kan danne sundhedsskadelige giftstoffer, og det er ikke nok at skære pletten af, da skimmelsvampene kan have bredt sig i frugten, uden man kan se det. Det er også vigtigt at undgå, at frugten bliver beskadiget, da et hul i overfladen kan være en indgangsvej for skimmelsvamp.

Opbevaring af grøntsager

Grøntsager bør opbevares i en papirpose eller en plastbeholder, her kan VacuCraft vakuumbeholdere anbefales. Indpakkede bakker med f.eks. champignon eller peberfrugter kan danne kondensvand (dug på indersiden af emballagen), og fugtige grøntsager bliver nemt dårlige og rådner eller mugner. Derfor bør man åbne eller prikke hul på emballagen, hvis der er dug på. Plastfolie eller plastposer har den fordel, at de beskytter mod udtørring.

Der vil altid være jordbakterier på overfladen af grøntsager. Urensede grøntsager skal derfor opbevares adskilt fra andre fødevarer, så man undgår forurening med jordbakterier.

Grøntsager har den bedste smag, farve og konsistens, når de er modne. Lys fremmer modningsprocessen. Hvis man opbevarer f.eks. tomater i lys, bliver de hurtigere modne og røde. Kartofler bør derimod opbevares mørkt. Hvis de får for meget lys, dannes stoffet solanin, som er giftigt i store mængder.

VacuCraft beholdere holder frugt og grønt frisk i op til 5 gange så lang tid som en alm. beholder.

Specifikke anbefalinger

  • Banan opbevares bedst ved stuetemperatur, ikke under 14 grader.
  • Kartofler og løg holder sig længst, hvis de opbevares tørt og køligt, mellem 8 og 10 grader og gerne mørkt eller tildækket. Opbevar dem i en pap- eller trækasse (ikke plastikpose).
  • Tomater opbevares bedst ved stuetemperatur.
  • Melon og citron opbevares ved maks. 10 grader.
  • Broccoli opbevares i lukket plastikpose i køleskab. Må ikke komme i berøring med frugt.
  • Gulerødder holder sig bedst i køleskab i plastikpose. Er der top på gulerødderne, brækkes den af ved modtagelsen.
  • Porrer opbevares bedst - indpakket - i køleskab.
  • Kinakål og alle typer salat lægges i plastikpose i køleskabet. Er meget følsom over for udtørring. Må ikke være i nærheden af tomater, porrer eller æbler.
  • Agurk er ligeledes følsom overfor udtørring, da agurker indeholder op til 95 % vand. Skal opbevares indpakket i plastik, under 10 grader, bedst i køleskab.
  • Peberfrugt pakkes ind i plastic og opbevares i køleskab. Direkte sol giver væsketab og rynket overflade.
  • Persille sættes i vand eller pakkes ind i plastik og opbevares i køleskab.
  • Æbler og pærer opbevares bedst mellem 2-10 grader, gerne i køleskab. Modner andre frugter og grøntsager, da de udsender ethylen. Bør opbevares i plastikpose.

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev

Den korteste vej til et overlegent energioverskud