• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 499 DKK

Myndighederne under pres om D-vitamin

Myndighederne under pres om D-vitamin

Mangel på D-vitamin kan øge dødeligheden med 26 procent viser ny international forskning.

Et helt nyt forskningsresultat fra John Hopkins University i Baltimore viser en klar sammenhæng mellem øget dødelighed og mangel på D-vitamin. Ifølge undersøgelsen anslås det, at mere end 60 procent af vi beboere på den nordlige halvkugle mangler D-vitamin.

En nyere gennemgang af en række undersøgelser i USA, foretaget af NHANES (The National Health and Nutrition Examination Survey) påviser, at mere end 70 procent af den amerikanske befolkning har D-vitaminmangel i vintermånederne.

D-vitamin danner vi i huden, når vi er i solen, og det har større betydning for immunforsvaret end hidtil antaget. Det har betydning for hjerte og kredsløb og ikke mindst knoglesundheden. Mennesker med sygdommen sclerose har ekstra stort behov for D-vitamin. For lave niveauer kædes også sammen med øget risiko for visse kræftformer. Det kan være vanskeligt her i Danmark at få tilstrækkeligt med sol om vinteren, og anvendelsen af cremer med solfaktor blokerer for mere end 90 procent af dannelsen af D-vitamin, der også er vanskeligt at få tilstrækkeligt af via kosten. Derfor er et tilskud gennem hele vinteren anbefalelsesværdigt for de fleste herhjemme.

De nuværende danske anbefalinger lyder på 10 mikrogram (400 IE) dagligt, og niveauer på 50 nanomol/L i blodet betragtes som tilstrækkeligt. Nyere forskning påviser imidlertid, at det er det langtfra. Såfremt man vil opnå den sundhedsfremmende og beskyttende effekt af D-vitamin skal niveauerne op over 100 nanomol/L. For at opnå sådanne niveauer er det nødvendigt at hæve anbefalet daglig dosis betragteligt.

Behovet vil for de fleste danskeres vedkommende i vintermånederne ligge på doser omkring 30-50 mikrogram (1200 – 2000 IE), og enkelte vil have større behov.  

D-vitamin sælges i Danmark ofte som D2, til trods for at det er påvist, at der er markant forskel i optagelighed og effekt. Netop indtag af Dkan føre til mangel på det, vi virkelig har behov for, nemlig D3. Det kan undre, at der ikke i højere grad er fokus på dosering, samt hvilken form for D-vitamin der sælges i danske forretninger, for det er et yderst vigtigt vitamin med omfattende forebyggende effekt.

Det er muligt at få tjekket D-vitaminniveauerne hos lægen. Værdierne skal jf. den nyeste internationale forskning ligge på mindst 100 nanomol/L, selvom danske læger stadig arbejder med 50 nanomol/L som tilstrækkeligt.
Læs mere på www.madforlivet.com.

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev

Den korteste vej til et overlegent energioverskud