• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 499 DKK

Ja tak til rent drikkevand

Ja tak til rent drikkevand

Medicinrester, pesticider og nitrat i vores danske drikkevand. Forskrækket, men samtidig en smule forvirret?Det er der ikke noget at sige til. For på trods af en principiel nultolerance overfor pesticider i vores danske drikkevand, dukker der konstant nye lukninger af vandboringer op. Skæmmende statistikker fylder medierne og hertil svarende konsekvenser. Måske er tiden inde til, at vi selv renser vores vand!

Hvor rent er vores drikkevand i Danmark egentlig?

Desværre ikke rent nok, hvis du spørger os.

Mange møder os med et blik af direkte konspirations-skepsis – for vi har jo verdens reneste drikkevand.
Vi er godt nok blevet opdraget i den tro, men alt tyder desværre på, at vi står overfor den mest omfattende grundvandsforurening i Danmark nogensinde.

Læs også: "Det danske drikkevand er i fare" af Anette Harbech Olesen

En ny kortlægning af vores danske vandforsyning har desværre vist, at mange af landets vandværker har for høje niveauer af pesticider og nedbrydningsprodukter som medicinrester i drikkevandet. Mange steder kan pesticidindholdet godt være under “grænseværdien”, fordi pesticiderne kan være i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først for nylig blevet opmærksomme på. Og så kan man jo spørge sig selv om, hvad vi endnu ikke kender til af skadelige stoffer i vores grundvand. Miljøstyrelsen ser med stor alvor på denne udvikling, som flere kalder en bombe under den danske vandforsyning.

F.eks. står det langt værre til med forureningen af grundvandet med sprøjtemidlet Desphenyl-cloridazon end frygtet*. Chloridazon blev forbudt i Danmark i 1996. Det var en tilfældighed, at stoffet blev fundet i grundvandet, da det ikke var med på listen over det, som vandværkerne skal måle for.

Og det er viden som denne, vi ikke er parat til at læne mig tilbage og vente på.
Faktisk har vi slået et slag for at rense vores vand i flere år.

Hvorfor skal vi ’selv’ rense vores vand?

Hvis du har været til et af Mads Bos foredrag, så ved du, hvor meget vand betyder for din krop og ikke mindst dine mange celler. Faktisk består du af 70% vand og de fleste er klar over, at et korrekt vandindtag giver os en pænere hud, understøtter et vægttab og er med til at give os en bedre energi. Og så beskytter det faktisk også mod en lang række forskellige kræftformer. Så det påvirker altså vores sundhed på alle måder, og vores generelle velbefindende.

Desværre er vi nødt til at indse, at vores drikkevand ikke længere er som i gamle dage. Og et er hvad myndighederne vælger at kigge efter i vandet, noget andet er faktisk, hvad vi finder i vandet. For vi finder kun det, vi kigger efter. Det er jo ikke for sjov, når vandværker rundt omkring i landet har måtte lukke 100 boringer om året. Det er altså næsten en hver 3. dag og på nuværende tidspunkt skønnes det, at vi finder pesticider i 43% af vores drikkevand. Så personligt har Mads Bo et meget anstrengt forhold til udsagnet om, at vi skulle have noget af det bedste og reneste drikkevand her i DK. Og han har altså ikke meget tilovers for en Miljø- og Fødevareminister, som vurderer, at det ikke er skadeligt at have pesticider i urinen.

Af samme grund har Mads Bo valgt at rense det vand, han selv og hans familie drikker. Ellers giver det jo ingen mening at investere i økologisk frugt og grøntsager for at undgå pesticidrester, hvis man efterfølgende drikker det i forbindelse med sit daglige vandindtag.

Hvordan renser du selv dit vand?

Vi har længe været på jagt efter et simpelt, billigt og effektivt vandrense-system, der kan nå ud til alle. Det har vi nu fundet hos vores nabo syd for grænsen. Filtersystemet hedder Carbonit og er udviklet og produceret i Tyskland.

Carbonit er markedsleder i Europa og har gennem de sidste 20 år udviklet og solgt ISO-godkendte og TÜV-testede filterelementer til behandling af drikkevand. Carbonit garanterer den højeste filtreringsevne og optimal vandkvalitet for både industri og forbrugere. Udover at være kanon-effektiv til at filtrere pesticider, fjerner det bl.a. også tungmetaller og bakterier.

Så ja, det er hamrende effektivt. Derudover er filtret ekstremt nemt at montere, og placeret godt gemt under vasken, så vandrenseren ikke fylder og skæmmer på køkkenbordet. Det betyder også, at ALT koldt vand, som kommer ud af hanen, er renset og filtreret.
Det er simpelt og helt utrolig nemt i en travl hverdag.

En sidste grund til at købe vandrenseren fra Carbonit er, at den er billig i både anskaffelse og drift. Vandrenserens filter skal skiftes hver 6. måned. Og nå ja, så fjerner det også dårlig lugt og smag fra vandet.

Ønsker du rent drikkevand på en simpel, billig og effektiv måde, ja, så er det vandrenseren fra Tyske Carbonit vi ville sætte vores penge på!

Læs mere om Carbonit vandrenseren her.

Kilder:
Kommunen.dk          
https://www.kommunen.dk/artikel/pesticid-problem-det-ligner-en-regulaer-katestrofe-for-vandforsyningen     
https://www.emu.dk/sites/default/files/BAM.pdf

Artikel fra 14. marts 2018 af Dansk Vand- og Spildevandsforening/-Vandselskabernes brancheorganisation, Danva.