• Fragt kun 39 DKK
  • Fri levering fra 999 DKK

Noget tyder på, at vennekredsen har større indflydelse på livvidden, end du måske lige tror. Læs Chris MacDonalds betragtningeri denne artikel.

En helt almindelig morgen, under en sommerferie i USA, spiste jeg morgenmad med mine forældre. Min mor var i fuld gang med hendes morgen-SUDOKU, og min far bladrede avisen igennem. ”Jeg vidste det!”, udbryder min far pludselig. ”Jeg fik ølmaven fra mine venner, der har ølmaver!”, forklarer han og viser mig overskriften: ”Studie viser, at fedme kan sprede sig som influenza.” Meeeen, kan det nu også være rigtigt?

Smitter fedme?

Selvfølgelig sagde studiet, som artiklen henviste til (offentliggjort i New England Journal of Medicine, 26. juli 2016) intet om, at fedme blev spredt som influenza. Det handlede derimod om nogle interessante opdagelser, der tyder på, at vennekredsen måske har en større indflydelse på vores livvidde, end vi måske lige gik og troede.

Hele 57 procent større bliver risikoen for, at du tager et par ekstra kilo på, hvis en af dine venner bliver overvægtig. Og snakker vi om en helt tæt ven, så bliver risikoen forøget med hele 171 procent! Det var et af resultaterne fra studiet, hvor forskerne fulgte 12.000 mennesker for at undersøge forskellige faktorer omkring hjertesygdomme. Venner tæller mere end søskende og ægtefæller, viste studiet.

Vaner og accept

Vi påvirker hinanden på flere måder, og særligt vores nærmeste venner har altså stor betydning, viser det sig. Groft sagt kan man sige, at snupper vennerne et ekstra stykke chokoladekage til eftermiddagskaffen, så er der stor sandsynlighed for, at vi følger trop. Vi påvirker hinandens vaner.

Ikke nok med vanerne, vi påvirker også hinandens opfattelse af, hvad der er normalt og acceptabelt. Vejer de andre lidt for meget, så bliver det måske også nemmere at retfærdiggøre et par ekstra kilo hos os selv. Opfattelsen af hvad der er en acceptabel kropsstørrelse ændrer sig afhængigt af de mennesker, du omgiver dig med, og særligt dine gode venner har stor betydning for, hvad du opfatter som normalt og acceptabelt.

Så selvom fedme ikke smitter som influenza, så kan man måske sige, at det ’smitter socialt’.

Er det overraskende? Egentlig ikke. Jeg tror meget på, at en af de faktorer, der har den største indflydelse på, hvem vi er, og hvad vi bliver, er de mennesker, som vi omgiver os med. De fleste af os undervurderer nok, hvor stor en indflydelse de mennesker, vi tilbringer tid sammen med, egentlig har på os. Det betyder meget for, hvordan vi lever vores liv, hvilke valg vi tager i livet, hvordan vi ser på os selv, og ja, nok også hvor meget fedt, der finder vej til vores bagdel.

Der er helt klart nogle gode ting, vi kan lære af dette studie, men der er også nogle ting, der er vigtige at bemærke, og som ellers kan føre til misforståelser.

Positiv indflydelse

Skal vi så droppe vennerne ved første tegn på overvægt? Selvfølgelig ikke! Men det er godt at være opmærksom på, hvor meget vi faktisk påvirker hinanden. Og det gælder jo ikke kun i negativ retning, men bestemt også positivt!

Studiet viste, at vægt-effekten også lader til at virke med modsat fortegn.

Er dine venner gode til at tabe sig eller at holde en god, sund vægt, så øger det også dine egne chancer for at have succes med et vægttab. Vi støtter hinanden i indsatsen for at tabe os eller holde den slanke linie. Så hvis du prøver at tabe dig, giver det god mening at få kontakt med andre, der har samme mål, og som har succes med det. Men lad være med at droppe dine gamle venner på den konto og husk på, at når du taber dig, vil du samtidig have en positiv indflydelse på de af dine venner, der også selv har brug for at tabe sig.

Vand tykkere end blod?

Når nu studiet viser, at gode venner lader til at have større indflydelse på risikoen for at blive overvægtig og vores evne til at tabe os, end familiemedlemmerne, så kunne man fristes til at tro, at generne ikke spiller nogen rolle. Men det passer ikke.

Generne spiller en meget stor rolle. Meget! Studiet så primært på ekstra kilo, der havde sneget sig på senere i livet, og hvor det primært skyldtes omgivende faktorer, og ikke vægt, som vi tog på i barndomsårene, eller som kunne skyldes genpåvirkninger. Forskning har vist, at hvis du har en forælder, der er overvægtig, så øges din risiko for også selv at blive det med ca. 40 procent. Hvis begge dine forældre er overvægtige, så er risikoen for, at du følger trop helt oppe på ca. 80 procent. Mange fedmeforskere argumenterer for, at bortset fra hvor høje vi bliver, så er disponering for fedme det træk, som er tættest forbundet med vores gener, og at mindst 50 procent af fedmetilfældene er genrelaterede. Både gener og miljø spiller en stor rolle for, om vi tager på eller ej, og hvor nemt vi kan tabe os og vedligeholde vægttabet. Så det handler ikke kun om, hvem du omgås, men, som vi har set, så spiller det også en rolle.

Det er også vigtigt at huske på, at der er mange ting i et moderne samfund, der gør os federe end nogensinde før. Mere og mere kalorierig mad er tilgængelig hele tiden, og en alvorlig mangel på tilstrækkelig motion og daglig fysisk aktivitet er en central del af problemet. Det samme er dårlig uddannelse og vanedannelse i skolerne i forhold til god kost og motion. Så selvom det måske er rigtigt, at din risiko for at tage på i vægt stiger, hvis en af dine meget gode venner tager på, så er det vigtigt at huske på, at der er en grund til, at mange tager på (for meget mad og for lidt motion), og at vi alle er i risikogruppen i et moderne samfund.

Relaterede produkter