Gratis fragt ved ordrer over 500 kr. til GLS Pakkeshop eller Erhverv

Den optimale søvn

Den optimale søvn

Du tænker måske at du kan sove når du bliver gammel. Men den går altså ikke! Af alle de ting vi kan gøre for at holde os sunde og vitale, er søvn det absolut vigtigste. Det er skønt med træning, et korrekt vandindtag og juicer og smoothies, men uden vores gode nattesøvn kommer vi ikke langt. Tankevækkende er det, at det ofte er noget af det første vi skære væk, hvis vi har travlt og virkelig skal præstere!

For lidt søvn går selvfølgelig ud over vores energi og koncentration, men faktisk går det også ud over vores indlæring, hukommelse og immunforsvar. Det samme gælder vores regulering af sult og mæthedshormoner, hvilket føre til at vi går rundt og er konstant sultne. Og det er altså sjældent broccoli og spinat vi så rækker ud efter!

Som en tyv i natten

For lidt søvn kan også føre til diabetes, stress og overvægt. For slet ikke at tale om øget inflammation og evt. medfølgende smerter. Er det ikke tankevækkende, at en umiddelbart billig (men meget afhængighedsskabende) Netflix konto, både kan bidrage til dårlig hukommelse og rygsmerter? Generelt skal vi være meget opmærksom på hvad det er, der potentielt set kan ødelægge – eller stjæle vores nattesøvn. For selvfølgelig er det ikke kun Netflix og skærm der kan skabe problemer. Vær især også opmærksom på kaffe - og koffeinindtag, varierende døgnrytme,  alkohol og for sen aftensmad mv.

Sleep like a baby

Forberedelserne til en god nattesøvn starter i det øjeblik du slår øjnene op. Sørg for at komme ud i dagslys i løbet af dagen, da lyset har stor betydning for vores døgnrytme og regulering af søvnhormonet melatonin. Slå to fluer med et smæk og prioriter masser af bevægelse! Alle der har været på en lang vandretur eller på anden måde har brugt kroppen i naturen, kender følelsen af naturlig træthed, når hovedet rammer hovedpuden. Det kaldes at opbygge søvnpres og er essentielt for en god nats søvn. Af samme grund, er det også en dårlig ide at sove/hvile for meget i løbet af dagen.

Behovet for søvn er meget individuelt, men generelt anbefales det at sove 7-9 timer hver nat. Og som min gode ven Chris MacDonald siger; søvn er ikke til forhandling!
På samme måde som med den mad vi spiser, handler det også om kvalitet frem for kvantitet. Sørg for at dit soveværelse køligt, roligt og at der er helt mørkt. Selv små standby lamper kan have en negativ effekt på kvaliteten af din søvn. Tilstræb at gå i seng og stå op på cirka samme tidspunkt hver dag. Også i weekenderne. Det fremmer en god døgnrytme og vender vores krop til at føle sig træt på samme tidspunkt hver dag.

Det er sjældent at vi kommer sovende til et godt helbred, men rigtig meget tyder på det! Og nå ja, så er det gratis.
PS: Ønsker du at blive klogere på emnet, kan jeg på det varmeste anbefale bogen ’Ikke til forhandling’ skrevet af Chris MacDonald. Den fås også som lydbog på bl.a. Mofibo.

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev

Den korteste vej til et overlegent energioverskud