Fri fragt over 500 kr. til GLS Pakkeshop & Erhverv

De gode nødder

De gode nødder

Et dagligt indtag af nødder er et simpelt tip til at forebygge hjertekarsygdomme. Og så smager de ovenikøbet fantastisk.

Rent botanisk er nødder svære at definere. Det er frugter med en tør skal, men faktisk er det kun hasselnødder, kastanjer og agern, der lever op til denne snævre, videnskabelige definition. Andre nødder er de spiselige sten, hvor frugtkødet er blevet fjernet (mandler, kokosnødder og macadamianødder). Endelig er nogle nødder også frø, det gælder f.eks. pinjekerner.

Ud over at nødder smager fantastisk, så viser forskning, at de er med til at forebygge hjertekarsygdomme. Befolkningsgrupper, der spiser mange nødder, døjer langt mindre med de sygdomme, som ellers er den hyppigste dødsårsag i verden. Faktisk er nødder så gode for os, at vi bør spise dem hver dag. Brug en stor variation af nødder, de er alle sunde, men spis dog ikke for mange af dem med salt og sukker.

Vi spiser for få nødder

Alligevel spiser vi alt for få nødder. Kun 10 procent af den danske befolkning spiser nødder mere end en gang om ugen. Ud over at nødder smager godt og er et fantastisk alternativ til slik, så indeholder de også en masse gode sager. Nødder indeholder stoffer som stabiliserer hjerterytmen, nedsætter fedtindholdet i blodet, nedsætter blodtrykket, modvirker blodpropper og pludselig hjertedød. De gode stoffer er blandt andet E-vitamin, kobber, magnesium, proteiner, kalium, jern, fibre og fedtsyrer. Disse fedtsyrer er de gode umættede fedtsyrer, som også findes i fiskeolie, og det synes kroppen er rigtig fedt. Et dagligt indtag af umættede fedtsyrer fremmer optagelsen af de fedtopløselige vitaminer, som er A-, D-, E, og K-vitamin.

Nødder og frø har et højt indhold af kalorier og fedtstoffer. Næringsværdien afhænger af den enkelte art, og forskellene kan være ganske betydelige. Det anbefales at spise en lille håndfuld om dagen. Nødder og frø indeholder ikke kolesterol, da de er vegetabilske.

Tip til nøddespisning

Iblødsætning aktiverer nøddens enzymer og bevirker, at de fordøjes og optages langt bedre.

Sæt f.eks. en skål med mandler i blød natten over, og spis dem dagen efter som snack. De smager meget bedre end de tørrede. Når nødder har ligget i blød, skal de derefter opbevares i køleskabet.

Det er en rigtig god idé at spise din daglige ration af f.eks. mandler sammen med dit daglige indtag af friskpresset juice. Fedtsyren i mandlerne bevirker, at de fedtopløselige vitaminer i juicen optages bedre. Derudover sikrer de et mere stabilt blodsukker, da nødder med sit store fiberindhold har et lavt glykæmisk indeks.

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev

Den korteste vej til et overlegent energioverskud